Marija Terezija bila je češka i ugarsko-hrvatska kraljica te austrijska nadvojvotkinja. Došla je na vlast 1740. godine nakon smrti svog oca Karla VI. Habsburškog koji je ostao bez muškog nasljednika te je još za svog života dekretom uredio da se nasljedno pravo proširuje i na žensku lozu.

Vladala je čvrsto punih 40 godina tijekom kojih je provela brojne vojne i gospodarske reforme.

Njena najveća gospodarska reforma bila je povijesna odluka iz 1763.g. da se obavi prva izmjera zemljišta u svim zemljama Habsburške Monarhije te je tako uspostavila prvu preteču današnjeg katastra na našim prostorima. Izmjere zemljišta nastavile su se za vladavine njenog sina cara Josipa II i kasnije za vladavine cara Franje I.

Na području Hrvatske još uvijek je u službenoj uporabi od 75 do 80 posto, upravo tih, izvornih austrougarskih katastarskih planova grafičke izmjere i knjižnih katastarskih upisa.

Pa tako za Istru imamo podatke iz 1822., za Dalmaciju iz 1837. a Slavoniju iz 1864.g. Danas je ažurnost tih podataka različita na području RH, a najlošija je u većem dijelu Dalmacije i naročito na otocima. Na nekim područjima ništa se nije promijenilo.

Iz tog razloga nasljeđivanje nekretnine nije uvijek i svima lijep događaj u životu. U dosta slučajeva to je dugotrajna borba rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za koju treba imati vremena, volje i dobrih živaca. Pogotovo ako ste naslijedili nekretninu u Dalmaciji na kojoj ste upisani kao sretni suvlasnik i to kao jedan od (desetaka, nerijetko i više) sretnih suvlasnika.

Za takvu borbu rijetki su spremni. Borba nije uzaludna, ali nasljednici moraju znati što nasljeđuju kako bi znali postupati. Nekretnina koju ste naslijedili može biti knjižno ili izvanknjižno vlasništvo prijašnjeg vlasnika.

Knjižno i izvanknjižno vlasništvo

Knjižno vlasništvo znači da je nekretnina koju ste naslijedili upisana u zemljišnu knjigu na prijašnjeg vlasnika. Za to vam kao dokaz služi izvadak iz zemljišne knjige. Tada ćete se provedbom rješenja o nasljeđivanju vi upisati kao vlasnik ili suvlasnik na nekretnine navedene u rješenju o nasljeđivanju, naravno u definiranom omjeru.

Kako biste bezbrižno uživali u svom nasljedstvu ili nekretninu želite prodati nakon provedbe rješenja o nasljeđivanju potrebno je utvrditi sljedeće:

Jesu li upisani svi objekti koji postoje na zemljištu?

Jesu li objekti sagrađeni legalno i postoje li sve dozvole za objekte?

Je li nekretnina prema broju katastarske čestice, površine i načinu uporabe na jednak način upisana u katastru i zemljišnoj knjizi?

Ako je koji odgovor negativan, potrebno je provesti odgovarajuće postupke kao i usklađenje katastra i zemljišne knjige pa angažirajte geodeta da vam to riješi. Više o tome može pogledati u prethodnom tekstu na: https://zeneinovac.com/5-stvari-koje-svaka-zena-mora-znati-o-nekretninama-i-zasto-je-to-korisno/

Izvanknjižno vlasništvo znači da nekretnina koju ste naslijedili nije upisana u zemljišnu knjigu na prijašnjeg vlasnika (posjedovni list iz katastra glasi na vlasnika, ali zemljišno knjižni izvadak ne). U tom slučaju nećete se moći direktno upisati kao vlasnik u zemljišnu knjigu temeljem rješenja o nasljeđivanju. Morate pokrenuti pojedinačni ispravni postupak ili podnijeti tužbu radi utvrđenja prava vlasništva

Pojedinačni ispravni postupak

Zahtjev (prijedlog) za pokretanje pojedinačnog ispravnog postupka podnosite vi ako za to postoji tzv. opravdani razlog.

Opravdani razlog za vođenje pojedinačnog ispravnog postupka postoji ako posjedujete ispravu kojom se može učiniti vjerojatnim da vam pripada pravo koje nije u vašu korist upisano i radi čijeg bi upisa trebalo ispraviti određene zemljišnoknjižne upise-Vaš opravdani razlog (isprava) je rješenje o nasljeđivanju.

Prijedlog se podnosi nadležnom zemljišnoknjižnom odjelu općinskog suda kome nekretnina pripada. Tek nakon provedbe postupka sud donosi rješenje na temelju kojeg se možete uknjižiti kao vlasnik naslijeđene nekretnine.

Tužba radi utvrđenja prava vlasništva

Tužba se podnosi na nekretninama koje su u posjedovnom listu glasile na osobu čiji ste nasljednik. Tužba se podnosi protiv svih onih koji su u zemljišnim knjigama prema zemljišno-knjižnim izvacima upisani kao vlasnici na predmetnim česticama. Koji ćete od ova dva postupka koristiti radi usklađivanja pravnog i stvarnog stanja u zemljišnim knjigama ovisi isključivo o praksi, odnosno načinu rada mjesno nadležnog suda. Za oba slučaja obavezno angažirajte odvjetnika.

Ako ste jedini vlasnik naslijeđene nekretnine onda ste sretnik pa čak i ako ste suvlasnik u polovini. Dobro je ako ste u trećini i četvrtini. Sve dalje je borba.

Hvala Mariji Tereziji što je pomogla u teškim trenucima i izmjerila zemljište na cijelom području na kojem je vladala, ali krajnje je vrijeme da se za svoje nekretnine pobrinemo i same.

Što sve možeš napraviti kad si samo jedan od brojnih suvlasnika i to još na više nekretnina za koje nemaš blagog pojma gdje se nalaze, možeš li prodati svoj suvlasnički dio ili razvrgnuti suvlasničku zajednicu pročitaj u sljedećem članku Ima nade za tvoje sretno nasljedstvo.

Do tada ako imaš pitanja javi se da vidimo kako ti možemo pomoći!

Foto: Ingram Image

 

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Prijavite se i primajte novosti i savjete kako bolje upravljati novcem
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Pinterest
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Košarica
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.