Koje su posljedice za dijete ako nema alimentacije?

Vječna tema – alimentacija!

Odrasla sam u dalmatinskom selu s još dvoje braće, a roditelji su se rastali kad sam krenula u školu-tu negdje.

Odlično smo se svi skupa slagali s tatom, a viđali smo se i preko tjedna, ne samo vikendima. Mama nije imala problem s tim, a mi smo učili i od muške energije.

Ali gdje je tu alimentacija? Zašto se nije plaćala?

Novac

Neke majke će reći – pa ne povlači se meni po sudovima, neću se petljati u takve loše sfere…

Ok, svjesni smo da nas sustav koči. Kužim to i sa svojih 29 godina. No kad nas sustav koči, obično tražimo rupe u zakonu, borimo se protiv njega i grizemo da uspijemo. Naročito u biznisu. Kad u priču stupi rastava braka plus neplaćanje višegodišnjih alimentacija – onda se zapitajte zašto tu ne grizete?

Kada si dijete, nije ti jasno zašto se roditelji svađaju oko novca. Kada odrasteš, pitaš se zašto moja majka nije ustrajala u naplati alimentacije?

Obitelj

Hard to break it for you, no jeste li znale da ovakav stav ima dugoročne posljedice na dijete? Pri tome ne govorim samo o tome da dijete treba dobiti sve što si zaželi (jer ne treba) i da to otac mora financirati, već se tu radi i o psihološkim posljedicama. Kakvim?

Prvo: Skromnost

Nije loše biti skroman, ali dođeš do situacije gdje ti je glupo pitati tatu za neku novu stvar što si želiš. Iako on kupuje non stop nešto nepotrebno kako bi se odužio. A ti godinama šutiš i čekaš da počneš zarađivati kako bi si kupio nešto što si SAM želiš. Majku ti je, a isto tako, glupo tražiti – pa kud ćemo nju, ona je ionako imala prevelikih davanja tijekom djetinjstva, neću nju tražiti pola novca za novu peć ili hladnjak. 😊 I plus to, onda ti otac natura na nos da on tebi sad sve plaća, a ti si nezahvalna jer sebi ne znaš od svojih novaca kupiti sve što si želiš. Šparaj kćeri, ja sam isto šparao. (Jesi da, jer si opelješio mamu).

Ustvari, zašto bi skromnost uvijek bilo rješenje?

Drugo: Učenje rodnih uloga

Ne uloga poput onih: žena kuha, muž zarađuje, već učenje odnosa. Očito žena nije ravnopravna? Koliko ste puta pomislile da ste snažne, a ustvari shvatite – preveslao vas je. U ovom, nazovimo, natjecanju, ste izgubile. Što dijete pri tome uči? Pa da se ne vrijedi boriti za neke stvari u životu jer je društvo ionako patrijarhalno, što mi tu možemo – kuku meni jadna ja.

Treće: Odnos s ocem

Majka stvara odbojnost prema ocu, dijete to uči i kopira majku. A taj osjećaj ne nestaje nikad, samo se transformira u toleranciju i nestvaranje konflikta. Ako otac ne plaća alimentaciju, majka neće poticati dobar odnos i druženje oca i djeteta. Obično dijete čuje i gleda svađe, a pri tome razvija psihičke poremećaje kao što su anksioznost, depresija, ali i karakterne crte poput introvertiranosti, niskog EQ, manjka samopouzdanja i samopoštovanja…

Također izostaju trajni osjećaj podrške i sigurnosti.

Dakle, sad je sav novac u potpunoj kontroli od jedne strane, jednog roditelja.

Što ako sam s tim novcem htjela sebi priuštiti nešto veće? Što ako meni ne treba auto, što ako želim najnoviju IT edukaciju? Što ako sam mogla ići na satove plivanja ili vaterpola, a sad sam tu, s potpuno drugim školama…

Psihološke posljedice

Dijete Priče

Nekoliko studija pokazalo je da dodatna kuna za uzdržavanje djeteta ima velikih posljedica na djetetove (bihevioralne, kognitivne i edukacijske) ishode u budućnosti – za razliku od drugih prihoda u kućanstvu. Plaćanje alimentacije utječe na kvalitetu okruženja u kojem dijete boravi, na njegovo bolje ponašanje te visoka akademska postignuća.

Važna lekcija: Naučiti primati

Djetetu apsolutno ništa u maloj dobi nije jasno, ali kada odraste, shvaća da bi mu sad bilo bolje da je otac plaćao alimentaciju. Sada ono nije naučeno PRIMITI, već samo DAVATI, a mindset što ja tu mogu mora samo sa sobom liječiti.

Zato žene, ustrajte u naplati alimentacije da bi vašem djetetu jednog dana bilo bolje.

Naučit će se poštovanju, dobrom muško-ženskom odnosu, neće se morati rješavati samozatajnosti i povučenosti te one ženske nesigurnosti kasnije u odrasloj dobi. I neće se pretvoriti u ženu bankomat. 😊

žena Alimentacija

Također, moći ćete mu omogućiti kvalitetne sadržaje, edukacije, tečajeve, putovanja…

Ne želim ovom kolumnom poticati rage mode prema muškarcima niti želim žene optužiti da su si same krive što nisu ustrajale u naplati alimentacije. Želim reći da je sve preuzimanje rizika u životu pa tako i ovo – nemojte si dozvoliti da budete potlačene i (financijski) omalovažavane. Niste vi krive što ste privukle narcise, ali sad je vrijeme da naučimo kako postupati s muškarcima koji nas ne poštuju.

Što bi jedan muškarac napravio drugom da mu ovaj ne vrati posuđenu veću količinu novca? Sumnjam da bi šutio.

P.S. Ako je otac bio takav čudak da nije u stanju platiti alimentaciju za svoje dijete – čemu se ustručavate voditi ga na sud. 😊 Samo kažem…

Piše: naša čitateljica Estera

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Košarica
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.