Hrvatska vlastitom poljoprivrednom proizvodnjom ne pokriva ni polovicu potreba domaćeg tržišta, a tek u proizvodnji nekoliko poljoprivrednih kultura postiže samodostatnost.

Hrvatska se po produktivnosti u proizvodnji hrane nalazi na razini 30 posto prosjeka Europske unije te je na samom začelju.

4 glavna razloga zbog kojih hrvatska poljoprivreda zaostaje za europskim prosjekom

Postoji mnogo razloga zbog kojih hrvatska poljoprivreda zaostaje za europskim prosjekom, a neki od njih su:

  • nedovoljno iskorištavanje EU fondova za jačanje konkurentnosti gospodarstava,
  • mnoštvo neobrađenih i zapuštenih površina – udio navodnjavanih površina od samo dva posto što Hrvatsku svrstava među najlošije europske zemlje,
  • manjak suvremene tehnologije i nedovoljna educiranost poljoprivrednika,
  • veliki uvoz proizvoda niže cijene.

Stupanj samodostatnosti predstavlja omjer proizvodnje i ukupne domaće potrošnje izražen u postocima te pokazuje u kojoj mjeri proizvodnja neke zemlje pokriva domaću potrošnju.

ulje1

Foto: Godišnje izvješće o stanju poljoprivrede u 2020.

U strukturi proizvodnje žitarica dominantno mjesto zauzima kukuruz. Hrvatska je samodostatna proizvodnjom žitarica, posebno obične pšenice, kukuruza, ječma, zobi i pšenoraži. U 2019. godini, samodostatnost u proizvodnji žitarica iznosila je 141 posto.

U razdoblju od 2015. do 2020. godine u ukupnoj proizvodnji uljarica dominantno mjesto je zauzela soja s udjelom od 50,6 posto od ukupne proizvodnje uljarica, a zatim slijede uljana repica i suncokret.

Hrvatska je samodostatna proizvodnjom uljarica. U 2019. godini samodostatnost u proizvodnji uljarica iznosila je čak 298,7 posto.

ulje2

Foto: Godišnje izvješće o stanju poljoprivrede u 2020. 

Najviše jabuka, mandarina, lubenica i šljiva

Prema proizvedenim količinama, najveći udio u proizvodnji voća čine jabuke, mandarine, lubenice i šljive.

U 2019. godini samodostatnost u proizvodnji voća iznosila je 47,6 posto svih potreba domaćeg tržišta, a Hrvatska je samodostatna u proizvodnji trešanja i višanja i jabuka.

U 2020. godini Hrvatska bilježi najveći izvoz jabuka i mandarina. Razmjenom mandarina, višanja i jabuka za preradu ostvarena je pozitivna vanjsko trgovinska bilanca.

U nastavku je dan prikaz poljoprivredne proizvodnje u kojoj Hrvatska nije samodostatna prema podacima objavljenima u Godišnjem izvješću o stanju poljoprivrede u 2020. Ministarstva poljoprivrede.

Povrće

Najzastupljenije povrtne vrste koje su se proizvodile u Hrvatskoj tijekom 2020. godine bile su kupus, rajčica, luk, češnjak, mrkva i paprika.

Prema zadnjim dostupnim podacima iz 2019. godine, samodostatnost u proizvodnji povrća iznosila je 56,9 posto svih potreba domaćeg tržišta, pri čemu niti jedna vrsta povrća nije dostatna za podmirenje potreba domaćeg tržišta. Od svježeg povrća najviše je uvezeno luka, rajčice, paprike i mrkve.

Nema dovoljno hrvatskih proizvođača maslinovog ulja

Hrvatska ne proizvodi dovoljne količine maslinovog ulja za domaću potrošnju te se znatne količine uvoze. Prema podacima iz 2019. godine, samodostatnost u proizvodnji maslinovog ulja iznosila je 45,8 %.

Krumpir

Hrvatska nije samodostatna u proizvodnji krumpira. U 2019. godini samodostatnost krumpira iznosila je 67,9 posto.

Šećerna repa

Hrvatska nije samodostatna u proizvodnji šećerne repe. U 2019. godini samodostatnost šećerne repe iznosila je 83,3 posto, što nije dovoljno za potrebe preradbenih kapaciteta šećerana za proizvodnju šećera.

Stočarska proizvodnja

Hrvatska nije samodostatna u proizvodnji goveđeg, svinjskog, ovčjeg, janjećeg i pilećeg mesa.

ulje3

Kao zaključak, može se reći kako je Hrvatska samodostatna u proizvodnji ulja iz uljane repice, ali ne i maslinovog ulja. S obzirom na navedeno, u slučaju možebitne nestašice, možda da ipak u košaricu stavimo maslinovo ulje.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori