Kriza nam je pokazala kako se učinkovito možemo koristiti online alatima, a pri tome i zaraditi.

Ipak, još uvijek vlada mišljenje da je ovdje grozno i da se ništa ne može.

Dakle, mogućnosti za dodatnu zaradu uvijek ima, uvijek možemo otvoriti svoj biznis – primjerice otvorimo obrt uz stalni posao – freelancing, šetanje pasa…

I općenito, uvijek ima posla!

Mnogi naši gosti iz drugih država na Business Cafeu otkrili su tajnu svog uspjeha upravo ovdje, a to je – mindset.

Ako promijenimo perspektivu gledanja na život, svaki dan bit će nam lagodniji, prestat ćemo se živcirati oko svake sitnice i shvatit ćemo da se u Hrvatskoj može ustvari vrlo dobro živjeti.

Naravno, to ne znači da ćemo se zadovoljiti s 2000 kn plaće, da će u ugovoru stajati kako se radi pola radnog vremena, a osoba x radit će i 12 sati dnevno.

Moramo osvijestiti da vrijedimo, da želimo više, a sebi točno zacrtati plan koji želimo ostvariti.

Moj deda je živio vrlo, vrlo skromnim životom – žena domaćica i dvoje djece. Jedini je imao posao u obitelji, a kroz život se dodatno školovao kako bi mogao raditi još više i zaraditi dodatan novac. Pazilo se na svaku kunu, baka je sama šivala teti haljine – i to zavidnog dizajna. Na posao se vozio biciklom, a živjeli su na selu dok nije dobio bolji posao u gradu u Slavoniji. Ipak, i tad je nastavio raditi dva posla. Kroz život je uštedio mnogo novca i znate što – nije imao bogate roditelje, nisu bili obrazovani, bili su dobri ljudi sa sela s devetoro kćeri i sinova.

Što je onda to da neki uspiju, a neki ne?

Mindset i znanost upravljanja novcem.

Rođak mi radi u vojsci i kada je tek kretao u 20-ima i bio početnik – također nije imao veliku plaću, kao ni mi mladi danas. Ipak, i deda i on rekli su da im se u životu sve nekako posložilo i da su uvijek imali novca – dovoljno, ne mnogo za rasipanje!

Kada nešto jako želimo, primjerice, želite kupiti stan. Nitko ne kaže da ne smijete uzeti kredit za njega, no bitno se pobrinuti o njegovoj otplati.

Ako na trenutnom poslu zarađujete 4000 kn, usprkos tome što vam je zanimljivo – možda želite dodatan novac? To ne znači da morate voziti nedjeljom navečer po kiši dostavu hrane na biciklu. Jednostavno otvorite ono što znate da jaaako volite raditi.

Primjerice, meni je u glavi jedna mala biznis ideja koja ne traži veliki početni kapital već malo mašte za lijepu web stranicu i par sati truda dnevno za društvene mreže. A nakon toga – uz rad od doma – svašta se može.

Društvene mreže – besplatne

Web stranica – besplatna (wix.com)

Promocija na vlastitim mrežama – par sto kuna mjesečno – i to samo AKO želite veći promet i puno klijenata.

Obrt – oko 1500 kn

Dodatne aplikacije si uvijek možete platiti, a nisu skupe ako ih kupujete preko google/apple storea – npr. photoshop za lijepe fotke – po želji

Ako ne volite poduzetničke vode, još uvijek možete vikendom voziti dostavu par sati, pisati za druge portale, šetati susjedi psa, pokositi poznaniku dvorište…

Još uvijek mislite da trebamo bogate roditelje za uspjeh?

Tko kaže da moramo živjeti baš u Zagrebu i uzeti u najam stan za 500 eur (okvirna cijena stanova danas).

Možemo se preseliti u manju sredinu, pa čak i tamo otvoriti svoju firmu budući da u malim gradovima zaista ponekad nedostaje nekih poslova. Troškovi života su jeftiniji.

Isto tako, ako ste na poslu koji zaista ne volite, na ljeto se možete preseliti na more. Ove godine, po pričama mještana, nedostaje enormno sezonskih zaposlenika. Bila sam u Murteru, traže ljude za 1500 eur mjesečno, a hrana i smještaj plaćeni. Naravno, vrlo je teško biti sezonac, no plaće su veće. Hrvatski poslodavci u Dalmaciji već par godina unazad uvoze radnike iz Albanije, Srbije…

Znate gdje još nedostaje ljudi? Upravo u vojsci. Plaće su odlične, nude mnogobrojne edukacije, putovanja… I nije to tako strašno kao što se priča. Mogućnosti za napredovanja ima hrpa, a naročito za one s fakultetom ili koji imaju bar malo želje za usavršavanjem. Još jedan prihod za one koji se ne osjećaju ugodno s poduzetničkom nepredvidivošću.

Naravno da nije uvijek lako ubosti pravo radno mjesto, pronaći dobrog šefa, plaću, radnu okolinu… No ako imate točnu predodžbu što želite, to ćete i ostvariti. To govore i naši stari, samo se danas iz toga razvio trend life coacheva, zakona privlačnosti i sličnog.

Sve je stvar dobrog i strogog planiranja, postavljanja granica – a naročito samome sebi što si možemo u određenom trenutku priuštiti. Danas je oko nas previše distrakcija, skupih uređaja, kozmetike, parfema, odjeće, na svakom koraku kao da piše: troši.

Posla uvijek ima i uvijek će biti, a mi moramo osvijestiti vlastitu vrijednost i realnost da nam ne trebaju ni cigarete, ni kava u kafiću svaki dan, ni delicije poput keksa i čipsa, ni ručak u restoranu – samo malo mašte, ideja i želje. 😊

Kažu – ne uspijeva pametan, već uporan.

Foto: Pexels

 

 

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Želite li promijeniti svoj odnos s novcem i poboljšati svoju financijsku situaciju? Prijavite se na newsletter i odmah vam u inbox dolazi naša Eknjižica na 21 stranicu. Nakon toga redovno, jednom tjedno stižu Vam i novosti i korisni savjeti kako bolje upravljati novcem.
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Pinterest
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Košarica
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.