Vjerojatno bi jedna od vaših prvih asocijacija kada spomenemo raj na zemlji bila Maldivi ili recimo Bora Bora.

Tropska plaža, bijeli pijesak i koktel u ruci. Isprike onim ljubiteljicama zimskih sportova i snježnih vrhunaca, ali mislim da na trope pada većina žena.

Prije 16 godina, prvi put sam posjetila Maldive. Poklonila sam ih sama sebi za diplomu.

Maldivi1 Min

Većina hrvatskih agencija tada je imala u kataloškoj ponudi svega nekoliko lanaca resorta poznatih hotela i odlazak tamo uključujući avio kartu bio je poveći udarac na budžet. Noćiti u kućici na vodi tzv. water bungalow bio je luksuz, a kamoli boravak u jednoj vili za mladence s privatnim jacuzzijem.

Poznati portali za bukiranje smještaja još nisu postojali, a ponuda je bila mala i skupa. Tada mi se činilo nevjerojatnim da bi netko od lokalaca ponudio noćenje u svojoj kući ili sobu s doručkom. Činilo mi se nevjerojatnim i to da su neki otoci umjetno nasuti i pretvoreni u hotele što uključuje i neke poznate brendove.

5 godina kasnije, ponuda se proširila i na privatan smještaj i za jedno noćenje nije više trebalo izdvojiti nekoliko tisuća kuna.

Turizam se s godinama promijenio pa tako i ponuda smještaja na Maldivima jer je sve više i više stranaca investiralo u hotelski biznis destinacije koja ostavlja bez daha.

Najveći je hit bio podvodni restoran čiji gosti su mogli uživati na dubini od otprilike 5 metara okruženi podvodnim svijetom. Podvodni restoran bio je dostupan na svega par lokacija na svijetu. Danas je čak 5 podvodnih restorana, a večeru je potrebno rezervirati unaprijed. Za one koje požele prespavati 15 metara ispod mora i gledati prije spavanja kako im morski pas prolazi iznad glave ili buditi se uz jato delfina srkajući prvi guc kave, trebat će izdvojiti za jednu noć od 50 000 EUR pa sve do 250 000 EUR.

Maldivi su me osvojili toliko da sam 5 puta bila i planiram opet.

Poznati su me u čudu pitali kako to da opet idem na Maldive, ali energija i opuštenost koju sam tamo osjetila rijetko da se ponovila negdje drugdje, a boravak tamo nije me koštao ništa više nego jedno dobro skijanje u Italiji.

Baš kao što odvojite puno vremena tražeći idealan smještaj za ljetni godišnji, a pretraživanje potraje satima sve dok niste savršeno zadovoljne, a još putujemo li s prijateljima treba to sve i organizirati potrošit ćete sate i sate.

Posvetite li se toliko traženju smještaja i opcija na Maldivima, gdje danas ima preko 150 resorta, privatnih soba, apartmana i hostela na lokalnim otocima, vidjet ćete da to uopće nije nedostižno i rezervirano samo za bogate. Razmišljate li i pola godine unaprijed i bukirate li kartu na vrijeme uštedjet ćete i na samom putu.

Na Maldivima na lokalnim otocima, možete boraviti i za 50 EUR po danu, ali treba dobro proučiti na kojem je atolu smještaj jer prijevoz gliserom ili brodom od aerodroma do otoka može koštati i preko tisuću kuna. Ako ne proučite dobro opciju, točnu lokaciju i dostupnost, na kraju bi vas moglo koštati više od boravka u resortu.

Maldivi Min

Također, treba misliti i na konzumaciju alkoholnih pića koja bi mogla biti upitna jer na većini otoka alkohol je zabranjen pa ne isključujem mogućnost odlaska u resorte čak i gliserom po limenku pive ili čaše vina.

Maldive možete doživjeti i krstarenjem.

To je možda najljepši način kako upoznati ljepote otoka i atola te biti gotovo cijeli dan samo u badiću. Buditi se s delfinima, plivati s ogromnim mantama, posjetiti puste otoke i uživati u zalascima sunca Indijskog oceana – sami vas dvoje ispod zvjezdanog neba poseban je doživljaj koji bi vas mogao koštati manje od 200 EUR/noć uključujući doručak i večeru.

Naravno, i na Maldivima postoji high season i low season, ali danas to više nije garancija da će sijati sunce non-stop ili da će kiša padati cijeli dan pa ih vrijedi posjetiti i na proljeće i na jesen. Maldive sam posjetila u različito doba godine, ali nikada nije bilo 7 dana uzastopne kiše.

Ova destinacija nije samo ljenčarenje na plaži. Maldivi nisu dosadni ako ćete otići na koji izlet ili probati koji vodeni sport ili zaroniti u jedno od najljepših mjesta za ronjenje na svijetu. Osim na plaži, možete se opustiti u spa centrima gdje su masaže najtraženija aktivnost i umijeće kako raditi ništa, a opet raditi na sebi.

Maldivi uopće ne moraju biti luksuz i oni nisu rezervirani samo za celebrityje i elitu.

Bez obzira na pandemiju i što su nam oko nekih destinacija ruke vezane i svi čekamo vrijeme novog normalnog, slobodno vrijeme možete iskoristiti u planiranju odlaska i organizaciji boravka koristeći sve alate koji su vam na raspolaganju online, a sigurna sam da ćete ostati iznenađeni koliko će vas zapravo koštati ulaznica za raj.

Foto: Pexels; privatna arhiva Rujane Lukač

 

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori