Pušite li? Ne? Odlično, onda prestanite čitati ovaj članak, nije za vas.

Čekajte, znate li nekoga tko puši? Možda ipak da pročitate članak i proslijedite ga nekom pušaču kojeg poznajete. Mogao bi mu biti koristan.
Ili ipak pušite? I jeste li ikada zbrojili koliko ste novaca popušili kupujući cigarete? Unatrag godinu, dvije ili deset?

To je jednostavna matematika. Samo 10 kutija cigareta mjesečno, to je oko 35 Eura. Za 20 kutija cigareta mjesečno, to je oko 70 Eura. Popušite li jednu kutiju cigareta dnevno? Tada je to više od 100 Eura mjesečno, odnosno skoro 1300 Eura godišnje! Nije loše.

Što biste si kupili ili priuštili da vam danas netko uplati na račun 1300 Eura?

Koju potrebu biste namirili? Koje to ispunjenje svoje želje odgađate jer nemate love? Kao i 36.9 posto odraslih osoba u Hrvatskoj koje svakodnevno ili povremeno puše bilo koji duhanski proizvod (to isključuje upotrebu bezdimnog duhana – iako i taj košta).

Radi boljeg pregleda brojke sam stavila u tablični prikaz, pa potražite svoju kombinaciju cijene cigareta i broja kutija.

Foto: Mjesečni i godišnji trošak cigareta ovisno o broju popušenih kutija i cijena cigareta

Napravila sam neka istraživanja o pušenju i njegovim učincima i šokirala sam se kad sam vidjela brojke. Podaci u ovom istraživanju prikupljeni su sa ourworldindata.org.

Usporedila sam koliki je postotak pušača u odrasloj populaciji u Hrvatskoj, u EU kao i u zemljama u okruženju tj. u Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini kao i u Crnoj Gori. Podatak je iz 2020.-te godine, no vjerojatno ni danas nije velika razlika jer trend možete vidjeti na grafu.

Iako trend u posljednjih dvadeset godina u većini zemalja u okruženju lagano pada, u Hrvatskoj raste. Svi znaju da je pušenje štetno za zdravlje, ali pušenje nije samo zdravstveni problem, to je i financijski problem. Sada u vrijeme poskupljenja energenata, roba i usluga, trošak na cigarete će se još više odraziti na kućni budžet.

Zato sam vas pitala na početku: Koliko ste novaca popušili?

I pitam vas koliko novaca možete uštedjeti prestankom pušenja. Računica je jednostavna i već se nalazi u gornjoj tablici.
Donesite danas dobru odluku da prestanete trošiti svoj novac, vrijeme, zdravlje i život na pušenje i napravite pravu investiciju u ova krizna vremena, uložite u sebe, u svoj prestanak pušenja kao i u zdraviji život.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Želite li promijeniti svoj odnos s novcem i poboljšati svoju financijsku situaciju? Prijavite se na newsletter i odmah vam u inbox dolazi naša Eknjižica na 21 stranicu. Nakon toga redovno, jednom tjedno stižu Vam i novosti i korisni savjeti kako bolje upravljati novcem.
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Pinterest
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Košarica
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.