Krvna slika financija i hrana: Kako uštedjeti na hrani pregledom namirnica u hladnjaku

Sljedeći korak u postavljanju ove krvne slike je pregled našeg hladnjaka. Na koji način bismo trebali uopće pregledati vaš hladnjak? Hladnjaci su nam, kada pogledamo malo bolje, zapravo prilično veliki, zar ne? Često se dogodi da spremimo nešto što može trajati u neku najdonju policu, zaboravimo na to i onda nam to propadne. Dignite ruku ako vam se to ikada dogodilo? Ima nas, nažalost…

Otvorite svoj hladnjak i popišite sve što imate unutra

Ali baš sve popišite.

Jeste li se iznenadili s količinom stvari koje imate u svom hladnjaku? Koliko od tih stvari ste bili svjesni da imate u hladnjaku, a koliko ih je bilo – vidi ovo, na ovo sam zaboravila?

Kada ste sve popisali iz svog hladnjaka, iz tih namirnica probajte isplanirati obroke za sljedećih par dana – koliko ručkova imate iz tih namirnica (prebrojite)? Koliko doručaka i večera imate od tih namirnica (prebrojite)?

Kada na popis stavimo točan broj obroka, raste nam svijest koliko dana ne moramo brinuti o hrani ni misliti što ćemo danas kuhati.

Predviđeno mjesto za sve namirnice

Sljedeći korak, predlažem da odredite koje police u hladnjaku su vam za što – gdje držite tegle, gdje meso, gdje povrće, gdje mliječne proizvode, itd. I potrudite se da vam te stvari uvijek budu na mjestima koje ste odredili za to – ako treba napišite nazive na neku naljepnicu pa da i ukućani znaju gdje što vratiti na mjesto (da ne bi bilo nisam znala).

Na ovaj način, uvijek znate koliko čega imate.

Dodatni prijedlog je da one namirnice kojima se jako bliži rok trajanja, uvijek držite naprijed te da kada kupite nadopunu, te nove namirnice stavite iza, a ove kratko pregledate i gurnite naprijed. Tako ćete minimalizirati mogućnost da vam prođe rok trajanja neke namirnice koju biste onda bacili u smeće.

Isti princip vrijedi i za onu namirnicu koju ste načeli za jesti i koja stoji u hladnjaku (npr. slanina, salame, sirevi, jogurti, itd.). Neka vam uvijek budu na vidjelu jer tako minimalizirate mogućnost da vam se negdje zametne i da na kraju propadnu.

Naši hladnjaci (velikom većinom) imaju i zamrzivač, zar ne? Kakvo vam je stanje u zamrzivaču? Koliko imate namirnica koje ste zamrznuli prije duže vremena (plus 6 mjeseci) i koje još niste potrošili? Osim što vam namirnice gube na nutritivnoj vrijednosti, uzimaju vam mjesto u zamrzivaču, propadaju te se pretvaraju u bačeni novac.

Na isti način, na koji ste posložili i gornji dio hladnjaka, posložite i zamrzivač. Prvo napravite mini inventuru svega što imate unutra, odredite koje ćete obroke od toga napraviti, odredite koje namirnice vam stoje na kojoj polici u zamrzivaču, ako treba postavite i naljepnice, i pridržavajte se toga.

Primjenom ovih tehnika slaganja hrane u hladnjaku, smanjit ćete mogućnost propadanja hrane, a time i bacanja hrane i bacanja novca.

Sjetite se, niste nikada uzeli npr. 50 kuna i bacili ih (u papirnatom obliku) u smeće, zar ne? Nemojte ni na ovaj način bacati svoje novce.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Košarica
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.