Možda ste i razmišljali o ulaganju, ali Vas stalno brine rizik, a ne znate dovoljno o mogućim načinima da ga ograničite. I ovako je previše novih informacija koje pokušavate shvatiti, a za dubinsko istraživanje mogućnosti koje pruža investiranje jednostavno nemate vremena, možda ni interesa ni volje. To još uvijek ne znači da vas ne interesira kako oploditi zarađen novac i da ne postoje mogućnosti da uložite novac bez potrebe za predubokim analizama. 

Hr Ii

Registriraj se

Stoga ću se danas posvetiti – diverzifikaciji koja je sjajan i jednostavan alat kojim smanjujemo rizik ulaganja i koji omogućava dugoročno stabilne prinose. 

Što je diverzifikacija?

Diverzifikacija je raspodjela rizika između nekoliko manjih ulaganja. Smatra se investicijskom strategijom s ciljem minimiziranja rizika povezanih s određenom vrijednosnicom. 

Sigurno ste čuli savjet kako ne bi trebali stavljati sva svoja jaja u istu košaru. Kada ispustite košaru, s njom ćete izgubiti i sva jaja. Međutim, ako jaja podijelite u više košara, gubitak jedne košare Vam neće toliko naštetiti jer Vam je još uvijek ostalo dovoljno jaja. 

Diverzifikacija djeluje poput osnovne matematike. Na primjer, ako jednako podijelite svoj portfelj ulaganja u dionice četiri tvrtke i tri od njih zarade po 20 %, no jedna tvrtka bankrotira, Vaša će investicija rezultirati gubitkom od -10 %.

Međutim, ako svoje ulaganje podijelite među stotinu korporacija, od kojih 99 raste u prosjeku za 10 % i jedna tvrtka bankrotira, zaradit ćete oko 8.9 %. To je uloga diverzifikacije – širenje rizika. 

Zašto je diverzifikacija važna za vaše ulaganje?

Temelj diverzifikacije je jednostavno širenje rizika između nekoliko manjih ulaganja. U slučaju dobro sastavljenog portfelja, rizik nije koncentriran. Izloženost pojedinim vrijednosnim papirima je mala. 

Diverzifikacija gotovo u potpunosti eliminira rizik povezan s određenom tvrtkom ili izdavateljem, sektorom ili državom iz portfelja, tzv. nesistemski rizik. Ostaje samo tržišni rizik koji se može poništiti ispravnim horizontom ulaganja.

Diverzifikacija je učinkovitija kod stvaranja portfelja pomoću vrijednosnih papira s nižom ili negativnom korelacijom. Korelacija je odnos ili povezanost u razvoju dvije varijable, a izražava se koeficijentom korelacije. 

Na primjer, ako prosječni rast od 1 % Facebook dionica prati 0,5 % porasta S&P 500 indeksa, varijable imaju pozitivnu korelaciju s koeficijentom 0,5. No, državne obveznice, u slučaju rasta Facebook – ove dionice od 1 %, padaju za 0,2 %. Ovo je negativna korelacija s koeficijentom -0,2. U ovom bi slučaju diverzifikacija bila učinkovitija u smanjenju rizika. 

Ako ulažete u više varijabli koje se različito razvijaju, tj. neke se povećavaju kad druge padaju ili njihova fluktuacija nije ista, ukupna volatilnost vrijednosti portfelja je niža. Gubitci i sveukupni rizik od ulaganja su manji. 

Zašto diverzifikacija djeluje?

Osnovna pogreška investitora početnika je pokušaj uložiti samo u pobjednike. U najboljem slučaju oni traže, koristeći se svim informacijama ulaganja, dionice ili uzajamne fondove koji bi mogli najviše rasti. No, problem je u tome što se te analize svode na pretraživanje brojki prošlih izvedbi. 

Najčešća strategija ulaganja za male investitore je pogledati popis uzajamnih fondova i odabrati fond s najvišom procjenom rasta na osnovu podataka iz prošlosti. Ili slijediti pogrešno očekivanje da će ono što raste danas, rasti i u budućnosti. 

Ako bi se potencijalni investitor odlučivao gdje uložiti svoj novac, na temelju općeg tržišnog osjećaja i raspoloživih informacija početkom 2018. godine, najvjerojatnije bi se odlučio za Facebookove dionice.

U sljedećoj bi godini doživio sve rizike povezane s pojedinačnim udjelom. Broj korisnika Facebooka je stagnirao, prosječno vrijeme provedeno na platformi je palo, a cijena dionica je pala zbog skandala s curenjem podataka. Kao rezultat, uglavnom nepredvidivih događaja, ulaganje u Facebook je izgubilo gotovo trećinu svoje vrijednosti u jednoj godini, dok je širi indeks najvećih američkih kompanija izgubio samo 8 %.

Važnost diverzifikacije je jasno prikazana u našoj omiljenoj, takozvanoj, tablici periodičnih prihoda nadahnutoj tvrtkom Callan. Na prvi pogled komplicirana tablica nudi lako čitljiv pregled razvoja kategorija imovine u određenoj godini. 

Finax-ova ljestvica se sastoji od performansi 10 ETF-ova na kojima su izgrađeni portfelji Inteligentnog investiranja. Svaki stupac tablice predstavlja jednu godinu, a svaka kategorija imovine, uvijek označena istom bojom, je rangirana u stupce prema prinosu ostvarenom u toj godini od najvišeg do najnižeg. 

Cilj periodnog sustava je pokazati da se boje na vrhu i na dnu stupca izmjenjuju. Za svaku kategoriju imovine, uspješno razdoblje je popraćeno godinama zaostajanja rezultata. Nijedna boja ne zauzima gornje mjesto na ljestvici prinosa tijekom dugog razdoblja. 

Diverzifikacija

Za kakvu diverzifikaciju smo se mi odlučili?

Širenje rizika igralo je važnu ulogu u kreiranju Finax-ovih portfelja

Cilj nam je bio donijeti na tržište univerzalnu strategiju prikladnu za svako razdoblje. Željeli smo da Inteligentno investiranje bude izvrstan proizvod – ne samo danas i za 10 godina, već da bude prikladno i za većinu investitora prije 10 godina. 

Odbili smo aktivno upravljati portfeljima; ne želimo odražavati trenutne trendove ili stanje na tržištu i ne želimo predvidjeti razvoj kategorija imovine. Ovaj pristup smatramo kontraproduktivnim, jer dugoročno ne postiže veće prinose, što potvrđuju brojne studije, kao i rezultati samih investicijskih rješenja.

Pasivno ulaganje smatramo najprikladnijim investicijskim pristupom u pogledu povrata i rizika. Ono nudi tržišne prinose koji se postižu kopiranjem sastava indeksa. Glavni uvjet za uspješno pasivno ulaganje je dovoljna diverzifikacija. 

U Hrvatskoj trenutno nećete naći raznolikiji portfelj od onog koji nudi Finax, tj. s ovom razinom širenja rizika ili s boljim povratom omjera rizika. Ulaganjem od samo 20 eura/150 kn, uz naše portfelje, možete kupiti oko 9.500 vrijednosnih papira (5.500 dionica i 4.000 obveznica).  

Diverzifikacija1

Što god tražili u investiranju, možete naći u Finax-om portfelju. Što god da se u budućnosti dogodi s tržištima i gospodarstvima, možete biti sigurni da će od toga imati koristi određeni dio Vašeg portfelja. Finax nudi portfelje s najvišim stupnjem diverzifikacije na hrvatskom tržištu. 

Pasivni pristup Inteligentnog investiranja temelj je svakog uspješnog portfelja ulaganja i izgradnje bogatstva. Ako ne želite nagađati ili imate na umu određene ciljeve ulaganja, te želite ograničiti rizik na određeni nivo, u suštini ne trebate drugu vrstu ulaganja u svom životu. Ako želite vidjeti kakav bi vama portfelj kreirali na osnovu vaše situacije, profila rizika te investicijskog razdoblje doznajte ovdje i otvorite račun. Za otvaranje računa uz posebnu promociju do 16.10. vezanu uz webinar na temu FIRE pritisnite ovdje. Za više informacija javite mi se mailom.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Želiš li 12-tjedni financijski izazov kako bi naučila bolje upravljati svojim financijama?

Prijavi se na naš newsletter i šaljemo ti ga na e-mail!


Košarica

zatvori