Ovaj tjedan sam odlučila posvetiti kolumnu temi koja mi se činila bitna s obzirom na to da se kolumna nalazi na stranicama portala Žene i novac. Kroz život stalno uspoređujemo žene i muškarce i njihova ponašanja, pa zašto ne usporediti i načine na koje investiraju?

Ova usporedba nije zato da bi pobudila neke negativne konotacije već čisto da vidimo što statistika kaže i koje su razlike u investicijama žena i muškaraca. Kao i uvijek, sigurna sam da ima iznimaka, no ja ću navesti raspoložive statistike. Nadam se da će vam iste biti zanimljive i motivirajuće jer većina žena misli da nisu spremne na izazov zvan investiranje. Možda ipak da razmislite dvaput?

Hr Ii

Registrirajte se

Osobno ne volim stereotipe koje posvuda možemo čuti. Neki od njih odnose se, naravno, i na to kako žene i muškarci upravljaju novcem. Žene su uglavnom šopingholičarke koje nemilosrdno peglaju kreditne kartice u požudi za najnovijim parom cipela ili kako bi dodale još koji outfit u već pretrpani ormar. S druge strane su muškarci koji su spretni poslovni ljudi koji razumiju kako upravljati novcem te na svakom uglu pronalaze mogućnosti njegovog oplođivanja i prepoznaju prilike koje im se za to pružaju.

Jasno je da su ovo klišeji i da svako ovakvo generaliziranje nema smisla no sigurno ste i sami uvidjeli da postoje razlike u upravljanju novcem između žena i muškaraca. Kao i u svemu ostalom.

Koje su to razlike i što će nam pokazati? Možemo li nešto iz toga naučiti?

Kao što sam već pisala u prethodnim člancima, investiranje je od kritične važnosti za svaku individuu, bez obzira na spol jer nam pomaže u postizanju dugoročnih financijskih ciljeva kao što su štednja za djecu i njihovo obrazovanje, mirovinu ili nekretninu. Možda ćemo na kavi s prijateljicama pričati o temama kao što su djeca, brak, prijatelji, problemi, nove cipele koje smo vidjele u izlogu, gotovo nikad o novcu…

Muškarci će s druge strane definitivno više spominjati novac u svojim razgovorima. Ove činjenice su vezane i uz povijesne podjele ženskih aktivnosti na brigu o kući i djeci a muških na posao i zarađivanje za obitelj. No, mislim da su se moderne žene i muškarci odavno odmakli od istih. Iako još uvijek u manjim postocima, žene su prisutne na najvišim državnim, političkim, sudskim, menadžerskim i drugim funkcijama. Jednako tako, žene su danas i vrlo uspješni menadžeri nekih međunarodnih investicijskih fondova.

Razlike u načinima na koje vodimo svoje osobne financije i investicije ima dugoročne implikacije na jednakost i financijsku sigurnost, posebno zato jer žene prosječno žive duže. Ako tu činjenicu stavimo u okvir sadašnje situacije i predikcija po pitanju mirovine, jasno je da žene moraju početi brinuti o svojoj financijskoj budućnosti što prije.

Da vas ne izgubim u predubokim analizama, sažet ću rezultate različitih studija uvaženih institucija napravljenih u SAD-u i Europi. Statistike na ova dva kontinenta mogu se sitno razlikovati u postocima ali prikazuju isto – a to su trendovi koji su nam važni i koje želimo istaknuti.

1. Muškarci više investiraju

Jedna studija je pokazala da žene drže 71% svog kapitala u gotovini jer se tako osjećaju sigurnije (muškarci 60%). Možda se držanjem gotovine osjećate sigurnije, ali u svakom slučaju gotovina gubi na vrijednosti zbog inflacije i ima vrlo malo potencijala za rast. Kad to stavimo u perspektivu radnog vijeka, razlike u iznosu plaća i još nekih drugih faktora dolazimo do gubitka u iznosu od (SAD) od 1 milijuna $.

2. Žene su nesigurnije u sebe u investicijama

52% žena nasuprot 68% muškaraca je sigurno u svoje investicije. Postotak proporcionalno raste s visinom posjedovanog kapitala. Ovi postoci se povezuju sa činjenicom da većina žena govori da nije dovoljno financijski pismena tj. educirana u mladosti. Također, čak 81% žena koje investira kaže da su osobno bile žrtve negativnih stereotipa uključujući i njihove investicijske sposobnosti.

3. Muškarci više vole rizik

Globalno istraživanje BlackRock Investor Pulse pokazuje da je 72 % žena odbilo ulaganja u “rizičnije” dionice, obveznice ili nekretnine, za razliku od 59 % muškaraca.

Činjenica da su sigurniji u sebe i da smatraju da imaju bolju financijsku obrazovanost sigurno imaju utjecaja na ove brojke. No, kao što znamo rizik je „dvosjekli mač“ – ukoliko pravilno ne odredimo rizik koji možemo podnijeti investicija može donijeti negativne rezultate, s druge strane pretjerani oprez može nas spriječiti u namjeri da uopće ulažemo.

4. Žene su strpljiviji ulagači

Nekoliko studija je pokazalo da žene trguju dionicama rjeđe od muškaraca tj. da muškarci imaju 35% veću vjerojatnost da će kupiti ili prodati dionice od žena.

Slobodne žene trguju 27% rjeđe od slobodnih muškaraca (trgovačka aktivnost muškaraca obično se smiruje kad dijele račune sa ženom).

Ovdje svakako dolazimo u sferu pasivnog vs. aktivnog ulaganja tj. statistike pokazuju da muškarci više zadiru u portfelj, te samim time lakše prodaju svoje pozicije.

Studija Boring Money pokazala je da je prosječno trajanje investicije u fondove 8,3 godine za muškarca i 10,7 godina za ženu.
Ova otkrića sugeriraju da žene imaju dugoročniju perspektivu ulaganja od muškaraca. Štoviše, muški ulagači vjerojatno će skupiti više troškova trgovanja od žena, što vremenom može nagristi povrat.

5. Žene su sklonije tražiti savjet

Prema izvještajima Wells Farga čak dvostruko više žena želi da ih financijski savjetnici nauče principima investiranja. Ta želja za obrazovanjem mogla bi proizaći iz onog osjećaja među ženama da ne znaju dovoljno. No, sama želja za smjernicama ne mora se pretvoriti u akciju. Žene će manje vjerojatno od muškaraca potražiti financijskog savjetnika, a šest od deset žena kaže da nikad nisu razgovarale s financijskim savjetnikom.

6. Žene postižu više prinose

Eto… gore navedene činjenice dovele su nas i do ove 😊. Nesigurnost žena u investiranje nije opravdana kad se pogledaju činjenice.

U studiji pod naslovom Dječaci će biti dječaci: spol, prekomjerno samopouzdanje i ulaganje u redovne dionice, istraživači iz Cal-Berkeleyja analizirali su zajednička ulaganja muškaraca i žena iz preko 35.000 kućanstava od veljače 1991. do siječnja 1997. Otkrili su da su muškarci trgovali 45% češće od žena, a žene su premašile prinose muškaraca za 0,94% godišnje

Novija istraživanja potvrđuju ova otkrića. Poslovna škola Warwick između travnja 2012. i srpnja 2016. anketirala je 2.456 investitora, od kojih su 450 bile žene. Skupina žena premašila je muškarce u studiji za oko 1,2% godišnje.

Fidelity je proveo još jedno istraživanje u kojem je pregledano preko 8 milijuna investicijskih računa. Zaključak: žene su ostvarivale veći povrat i bile su bolje štediše.
Do istih rezultata su stigli u ranijim studijama profesora sa Sveučilišta u Kaliforniji, koji su utvrdili da žene nadmašuju muškarce na tržištu za oko 1% godišnje.

7. Muškarci imaju 25% više šanse da će izgubiti novac na tržištu

Ove brojke se povezuju sa činjenicom da su muškarci aktivniji u trgovanju, te ih njihovo samopouzdanje često košta.

8. Žene rođene u novom mileniju počinju investirati ranije od prijašnjih generacija

Činjenica koja me jako veseli. Ne samo za žene. Neizmjerno je važno da mladi uvide da se trenutačni mirovinski sistem može vrlo brzo urušiti i da, općenito, financijsku stabilnost i sigurnost trebaju početi što ranije graditi kako bi financijsku budućnost imali u svojim rukama.

Žene kažu kako je najveće žaljenje oko novca upravo neinvestiranje

Za kraj – samo da spomenem da je BlackRockova studija otkrila da 68 posto žena koje ne ulažu misli da će njihova budućnost izgledati bolje ako ulože, dok u američkoj studiji tvrtke Merrill Lynch, 41 posto žena kaže da je njihovo najveće financijsko žaljenje što nisu ulagale više.

Namjera mi je bila da vam kroz ove neosporive statistike raznih uglednih institucija ukažem na neke činjenice kojih možda niste bili svjesni i koje vas mogu motivirati da napokon preuzmete financije u svoje ruke i odvažite se investirati.

Razloga je toliko da bi nam trebao zaseban članak, ali spomenut ću samo one najvažnije kao što su: financijska neovisnost (razvoda, je nažalost, sve više), stvaranje financijske rezerve (da vas pokvarena vešmašina ne dovede u financijske probleme), štednja za djecu (osigurajte im kvalitetno školovanje i početak samostalnog života) ili sigurna mirovina.

Sigurna sam da ste čitajući ovaj tekst shvatili da žene mogu biti vrlo uspješni investitori bez obzira na stereotipe koji nas prate.

Također, ove studije pokazale su nam još jednu stvar – da su žene, iako općenito manje investiraju i nisu previše samouvjerene u oblasti investicija, uspješnije u investiranju upravo iz razloga što imaju tendenciju investirati na duža razdoblja, bez nepotrebnih intervencija u portfelj tj. kupnji i prodaja (koje kreiraju veće naknade i obično rezultiraju gubitkom u pokušajima nadmašivanja tržišta) tj. preferiraju pasivno ulaganje. Podaci da ne vole previše riskirati vode ih prema diverzificiranim portfeljima kao što su indeksirani fondovi.

Kažemo da vrijeme provedeno na tržištu pobjeđuje pokušaje tempiranja tržišta.

Dakle, bez obzira na to da li ste žena ili muškarac – što prije krenete putem investiranja, to bolje. Iako burze mogu rasti i padati, redovitim ulaganjima i reinvestiranjem dividendi veća je vjerojatnost da ćete izbaciti nestabilnost, omogućujući dugoročnim učincima složene kamate da propnu vaše prinose u visinu.

Upravo takva vrsta investiranja je ona o kojoj sam pisala u prethodnim člancima. Pasivno, dugoročno, jeftino (niske naknade), likvidno (ETF-ovi se prodaju na burzi), diverzificirano (kupnja cijelog tržišta), jednostavno (online) uz automatski rebalans (održavanje originalnih postavki rizika, viši prinosi), s mogućnošću savjetovanja od strane financijskih savjetnika i online robo-savjetnika (niske naknade) te sa individualno prilagođenom razinom rizika.

Ukoliko ste i vi odlučili da je vrijeme da počnete i date priliku svojem novcu da radite za vas i provjerite Finax-ove portfelje nastavljene na gore navedenim parametrima i sve njihove prednosti. Saznajte više i počnite investirati!

Foto: Pexels

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Pinterest
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori