Što je to robo-savjetnik? Kako funkcionira i koje algoritme koristi? 

Prvi robo-savjetnici osnovani su u SAD-u 2008.

Njihov je posao pomoći malim investitorima i financijskim agentima da odaberu najprikladniji sastav portfelja. Većina robo-savjetnika preporučuje pasivno ulaganje s balansiranjem (automatizirano prilagođavanje sastava portfelja). 

Robosavjetnik Investiranje Finax

Registrirajte se

Eliminacijom troškova rada koji su odgovorni za visoke cijene usluga, robo-savjetnici značajno smanjuju cijenu investicijskih usluga i posljedično, povećavaju neto dobit klijenta. 

Finax je robo-savjetnik

Finax je prvi robo-savjetnik koji nudi svoje usluge u CEE regiji. Pružanje informacije putem interneta i automatiziranih procesa omogućuje nam da svoje usluge nudimo znatno jeftinije.  

Na našoj web stranici, objavili smo često postavljana pitanja FAQ s ciljem smanjenja opterećenja naših zaposlenika, što rezultira nižim naknadama za naše klijente. 

Kako funkcioniraju algoritmi?

Prvi i najvažniji preduvjet za odabir najprikladnijeg portfelja za Vas su istinski odgovori na pitanja koja postavljamo u fazi postavljanja ulaganja. Odgovori utječu na profil rizika Vašeg ulaganja, stoga je vrlo važno odgovoriti na njih prema Vašoj trenutnoj životnoj situaciji i planovima. 

Izvor informacija za postavljanje portfelja

Upitnik je naš jedini izvor informacija za ispravno postavljanje Vaše investicije, a ista bi trebala trajati desetke godina. 

Odgovori koji ne odgovaraju stvarnosti mogu dovesti do neoptimalno postavljenog rizika ulaganja. U slučaju pada tržišta, pogrešno postavljen rizik Vaše investicije, može Vas dovesti do toga da ne podnesete rizik u tom trenutku i zatvorite svoju poziciju. 

Zatvaranje pozicije tijekom pada tržišta je jedna od najvećih pogrešaka koje investitori čine. Temelj uspješne investicije je poštovanje prvobitno postavljenog horizonta ulaganja, što je važna varijabla za odabir najprikladnijeg portfelja za Vas.

Isto tako, lažni odgovori također mogu dovesti do previše konzervativnog portfelja koji će Vam uskratiti veći profit. 

Algoritmi pojedinačno procjenjuju sposobnost i spremnost na preuzimanje rizika na temelju horizonta ulaganja, financijske situacije, iskustva i stava prema riziku. Na primjer, što je duži horizont ulaganja, veća je šansa da će ulaganje donijeti dobit i veći povrat čak i uz rizičniji portfelj.

Vrijeme od dvije i pol godine, koliko Finax djeluje, pokazalo je da su naši algoritmi pravilno postavljeni te, sukladno tomu, nismo promijenili algoritme otkad su pokrenuti. 

Naši klijenti ponekad žele promijeniti svoju investicijsku strategiju. Uvijek možete odabrati konzervativniji portfelj, ali algoritam ne dopušta odabir dinamičnijeg portfelja. 

Razlog tome je taj što dani odgovori ukazuju na to da rizičniji portfelj u Vašem primjeru nije prikladan. U tom slučaju provjerite jesu li Vaši odgovori točni. Na primjer, klijent želi poslati 50 eura mjesečno i izjavljuje da je to cijelo njegovo bogatstvo.

Prosječni godišnji povrat portfelja 80/20 (80% dionice, 8,57% p.a.) samo je 0,4% niži od onog u našem portfelju 100/0 (100% dionice, 8,99%). No, snosi znatno manji rizik (godišnja volatilnost portfelja od 80:20 iznosi 14,8%, dok strategija 100/0 ima godišnju volatilnost od 17,4%). Stoga, strategija 80/20 ostvaruje veći ponderirani povrat.

Postoje stvari koje ne biste trebali zaboraviti

1) Što ako se moja situacija promijeni?

Finax je mislio na sve.

Ako se Vaša situacija promijeni (npr. rođenje djeteta ili promjena u Vašim životnim planovima) ili želite izmijeniti izvorne odgovore, možete promijeniti odgovore u odjeljku s postavkama nakon što se prijavite na svoj račun. Svoju strategiju ulaganja možete prilagoditi i u odjeljku Savjetovanje. U svakom slučaju, podsjetit ćemo Vas da preispitate svoj investicijski profil jednom godišnje, kao što to nalaže zakon.

2) Ako ste u braku

Vaši bi se odgovori trebali reflektirati na financijsku situaciju Vaše obitelji. Na primjer, ako je hipoteka na Vašu kuću samo na ime Vaše supruge, to ne znači da nema utjecaja na Vašu financijsku situaciju. Bračni parovi imaju zajedničku odgovornost u vezi financijskih obveza i zajedničko vlasništvo nad novcem i imovinom stečenom nakon sklapanja braka. To treba imati na umu pri donošenju odluka o investiranju. 

3) Kako horizont ulaganja utječe na Vašu strategiju ulaganja? 

Osnovno pravilo ulaganja je da duži investicijski horizont dovodi do većih šansi za profit i većeg prinosa. Ako ste voljni uložiti svoj novac na duži vremenski period, sustav može preporučiti dinamičniji portfelj. Djeluje i obrnuto. U slučaju da planirate kraći horizont ulaganja, Vaše će ulaganje biti konzervativnije. 

Kolika je šansa da ćete zaraditi s Finax portfeljima na različitim horizontima i koliko (u eurima)?

Prema povijesnom razvoju portfelja od 12/1987 do 1/2019

Finax Tablica

4) Učinak prihoda i rashoda na Vaše ulaganje

Jedan od osnovnih zadataka robo-savjetnika je razumjeti Vašu financijsku situaciju. Vaša sposobnost toleriranja rizika ovisi o vrsti Vašeg prihoda, iznosu ulaganja, vrijednosti Vaše imovine i financijskim obvezama.

Na primjer, ako odlučite uložiti značajan udio svog bogatstva, algoritam neće preporučiti strategiju 100/0, ali će u skladu s tim prilagoditi rizik. 

5) Kako iskoristiti svoje znanje i iskustvo?

Ako niste baš sigurni što je obveznica, dionica ili koja je razlika između ETF indeksa i uzajamnih fondova, možete saznati više klikom na odgovarajuće poveznice. Ako u upitniku izjavite da znate što su vrijednosni papiri, trebali biste biti svjesni rizika koji snose i od čega se sastoji njihov povrat. Ako ste prije posjedovali vrijednosne papire ili fondove, ili ste dio privatnog mirovinskog sustava i razumijete koja načela stoje iza njih, onda imate iskustva s ovim financijskim instrumentima. 

Robo-savjetnika su napravili ljudi

Da sumiramo, Finax je robo-savjetnik. Savjetujemo klijente i upravljamo njihovim portfeljima uz minimalne ljudske intervencije.

Svoje usluge pružamo na bazi matematičkih pravila i algoritama, koje smo kreirali i redovito optimiziramo. Važno je naglasiti da je sve algoritme i procese u potpunosti dizajnirao Finax uz pomoć našeg tima stručnjaka. Ukoliko želite i sami započeti možete krenuti ovdje.

Foto: Unsplash; Finax

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori