Sigurno ste barem jednom iz dječjih usta čuli pitanje: Mama, jesmo li mi bogati?

U određenoj dobi djeca počinu shvaćati da novac ima neku važnu ulogu u životu odraslih. Prvi susret je često u dućanu kad traže petnaestu sličnu igračku ili kad bi htjeli baš sve. Nekidan sam bila sa svojom kćerkom od dvije i pol godine u dućanu igračaka i pokazuje mi prema policama, da bi ona za Božić i to i to i to, na što sam joj rekla pa ne možemo sve, a ona meni spremno odgovori: pa jedo po jedo. Ne moram vam reći da su se svi oko nas koji su čuli ovaj razgovor nasmijali iz svega glasa. Djeci je sve jednostavno.

Dakle ako nemamo novca djeca nam jednostavno kažu: Odi na bankomat i uzmi. Ono što bi im trebalo objasniti da prvo moramo platiti važne stvari i račune onda razmišljamo o onome što bismo željeli. Djeci je važno na vrijeme početi objašnjavati ulogu novca i mogućnosti s novcem, naravno na razini koju oni mogu razumjeti. Igrajte s djecom različite igrice koje uključuju razmjenu dobara, npr. organizirajte kućni dućan, kupujte i prodajte, igrajte monopoli, prikupljajte stvari zajedno za one koji nemaju, odvajajte otpad, organizirajte štedne staklenke, objasnite djeci što znači potreba a što želja, potičite djecu da štede s ciljem, objasnite im koliko dugo morate raditi da bi nešto kupili.

A sada prijedlog odgovora na pitanje Mama jesmo li mi bogati? Djeca u dobi do 14, 15 godina ne mogu razumijete vrijednost novca u smislu njegove kupovne moći i teško znaju odrediti vrijednost za novac, no kad postave pitanje jesmo li bogati ili siromašni oni u stvari brinu o sigurnosti, sebe i svoje obitelji. Ukoliko čuju roditelje kako žustro raspravljaju o novcu, potrošnji ili još gore ako se svađaju, prirodno je da su zabrinuti baš zato što ne mogu razumjeti stvarnu težinu problema o kojem se raspravlja. Također vršnjačka usporedba tipa ja imam nove XY tenisice, a ti ne često je izvor dječjih frustracija. U svakom slučaju mirno im objasnite da možda nismo bogati ali da imamo sve što nam treba i hranu i odjeću i novac za školu, a super je da možemo otići i na sladoled i u kino i na izlete i da još uspijevamo štedjeti i nekome pomoći. Dijete će biti zadovoljno s odgovorom koji mu pokaže da je sigurno. Objasnite im da kad im kupujete tenisice prvo gledate da su kvalitetne i udobne, a onda naravno da im se sviđaju, upravo zato što brinete da im se noga ne smoči, gležanj ne okrene i sl. Pokažite im i kroz to koliko ih volite i brinete o njima. Djeci je to i onako najvažnije.

Foto: Ingram Image

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori