Gledamo film i u žaru borbe dvoje protagonista, prema kojima smo već razvili emocije, na ekranu se pojave reklame. Prva reakcija: PAS MATER.

Pardon my French, ali uglavnom reagiramo iziritirani i okrećemo program na BILO ŠTO drugo tih 5-10 minuta pauze. Možda smo previše lijeni za to pa pasivno gledamo reklame. Koliki nam je motiv da nešto kupimo? Izuzetno malen. No možda baš dođe neka reklama koja vam potakne želju za kupnjom. Odlično, TV reklama tome i služi, da izazove potrebu.

Kad ukucavate nešto u Google jer imate neki problem, neko bitno neodgovoreno pitanje, u vama postoji snažan motiv da ga riješite. Tamo ste namjerno i aktivni ste, kuckate s razlogom i, ako naletite na ono što vam rješava problem, sretni ste. Vjerojatno kupujete taj proizvod jer vam treba BAŠ TAD U TOM TRENUTKU, kao npr. krema za ublažavanje pelenskog osipa.

Da ste reklamu za kremu protiv pelenskog osipa vidjeli na televiziji, vjerojatnost da vam BAŠ SAD treba je malena. Možda ćete zapamtiti podatak kako postoji neka krema za pelenski osip ako je dijete nekad dobije. Ako dobije, tad ćete guglati krema protiv pelenskog osipa.

Možda ćete čak odmah uguglati to, ali se ne sjećate imena kreme jer je reklama trajala svega 15 sekundi pa naići na stranicu konkurencije tog oglašivača koji je sredio svoju web prisutnost bolje od onog tko je uložio novac u TV reklamu.

Reklame idu po metodi širokog zahvaćanja, bacanja mreže u more ljudi pa koga zahvati. Ono što radimo online s reklamama je malo preciznije gađanje riba u moru. Stavimo da se oglasi prikazuju – ženama između 20 i 35 godina koje žive u Zagrebu i imaju malu djecu.

Imate li toliko novca da vam se reklame izvrte baš na sve mame? Zašto ste ignorirali mene koja sam rodila s 40? Zašto mislite da sve mlade mame muku muče s pelenskim osipom?

Oglasi su dobra stvar jer informiraju javnost o postojanju nekog proizvoda ili usluge, nabasat ćete na njih i na Google kada budete nešto pretraživali, ali nećete baš kliknuti na njih (odnosno 10x manje je vjerojatnost da ćete kliknuti, nego na neki članak ispod), podsjećaju vas da ste neku stranicu podsjetili, a niste kupili taj proizvod (remarketing odlično radi!) i slično. No sadržaj je taj koji će nerijetko biti ključan za odluku o kupnji nekog proizvoda.

Sadržaj je razlog zašto postoji Google. Guglamo jer nešto trebamo, želimo znati i/li kupiti. Kupit ćemo i što nismo htjeli ako naiđemo na dovoljno dobro objašnjeno i motivirajuće. I Google Consumer Trends 2017 izvještaj to potvrđuje: 51% korisnika telefona kupili su nešto od kompanije što nisu namjeravali jer su dobili korisne informacije. Budite korisni na internetu umjesto da samo bacate mrežu.

Početkom godine, napisala sam tekst o tome kako nagovoriti nekog da kupi vaš proizvod – gdje sam u 10 točaka napisala prijedloge kako doći do kupaca. Content marketing ili marketing sadržaja jedan je od načina. On polazi od same potrebe i interesa korisnika. Znamo što korisniku treba i dajemo mu potreban i kvalitetan sadržaj. Reklame pak nameću korisniku da mu nešto treba.
I sama definicija marketinga kaže kako je marketing proces identificiranja potreba korisnika i odluke kako najbolje zadovoljiti tu potrebu.

Oglašavanje je, s druge strane, napor promocije kompanije i njezinih proizvoda i usluga kroz plaćene kanale.

Možda vam se u glavi vrti pitanje kako znamo što korisniku treba? ili kako početi s content marketingom?

Iako mnogi misle kako je content marketing nešto strašno zahtjevno, zapravo se radi o prilično jednostavnom i logičkom načinu pristupanja prema potencijalnim korisnicima, a ovakva vrsta ulaganja je dugoročna.

Ugrubo rečeno, imate li 1000 kn i potrošite li ih na oglase, taj iznos će se ubrzo potrošiti.

Imate li 1000 kn i potrošite li ih na izradu sadržaja, taj će sadržaj vječno živjeti.

Ako trebate nešto prodati na brzaka, uložite u oglase. Trebate li dugoročniju strategiju, uložite u sadržaj. Optimalno je uložiti u oboje. Naučite kako zaraditi online putem content marketinga.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
[forminator_form id="16476"]
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Pinterest
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori