Kristina je inače odličan sugovornik pogotovo kad vam je najpotrebnije, a onda to cijenite mnogo više. Hvala ti Kristina.

U razgovoru s njom o problemu koji me zadesio, a vezan je za biznis svijet i sve ono kroz što prolazimo, sinula mi je nova ideja u trenutku kad je rekla: Da, zato mi ovdje otvoreno razgovaramo o novcu.

Super, evo zato jednog otvorenog iskustva u kojem mi se pojavio onaj aha moment i odgovorio mi na postavljeno pitanje zašto mi ne ide s novcem.

Nedavno sam slušala jedan zanimljiv webinar o prodaji. Sve je bilo poznato do trenutka dok voditelj nije postavio zadatak i pitanje:

Sjetite se trenutka kad ste zaradili najviše do sada!

Sjetila sam se, to je bilo nedavno.

Zatim je rekao da se sjetimo kako smo se tada osjećali, koje smo stavove zauzeli, odakle takvo ponašanje dolazi i kad nas je netko davno naučio da imamo taj stav?

Vratila sam film unazad

Sjećam se da su majka i otac u regalu u dnevnom boravku imali jednu ladicu u kojoj je bila sva njihova lova. Mogao je ući u nju tko god je htio, kao brat i ja. Vjerujte da je ta ladica mogla biti otvorena 24 sata cijelog našeg života. Nikad nam nije palo na pamet da uđeno u nju. Imali smo veliki strah od roditelja. A slika koju i dan danas vrtim je: Unutra je nešto i nedo ti Bog da to pipneš. Doslovce znak opasnosti koji sam ja vidjela, a vidim ga i dan danas.

To je bio moj aha moment u kojem sam shvatila kakav imam odnos prema novcu. Bojim ga se.

Film koji danas gledam

Tu svu lovicu koju sam zaradila strpala sam u jedan smeđi novčanik s dva pretinca koji je predodređen za takve stvari.

U jedan pretinac odvojila dug koji moram vratiti, a drugi povukla zatvarač i ostavila neka stoji što dalje od mene.

Osjećaji kojih sam se sjetila su bili strah da će se sve to potrošiti i da ću ubrzo ostati bez toga. Tako je i bilo.

Novcu nisam odredila protok i on je sam pronašao put kako da izađe van. To vam je kao kada mačku ili psa držite uporno zatvorenima sve do trenutka dok oni ne njuškajući pronađu onu malu luknjicu i pobjegnu van.

Nitko ne želi biti zarobljen pa tako ni novac.

Ne kažu bezveze za njega da je to energije, zato se i ponaša kao živo biće s kojim moramo razgovarati, planirati, a ne okretat mu leđa kao što sam ja to učinila.

Počeli su se pojavljivati troškovi koje nisam planirala, promjene u obitelji koje su to pokrenule i niz drugih poteškoća koje su tražile da se naplate. To su bile one male luknjice kroz koje je on pronašao put da izađe.

Novac je sigurnost, ali – kratkotrajna

Nakon ovog osobnog saznanja uzela sam komad papira na kojem sam napisala samo tri stvari koje planiram napraviti s novcem kojeg ću opet zaraditi. Papirić sam objesila na vidljivo mjesto.

Prva je kupiti jedan software od 3 000 eura koji već duže vremena priželjkujem, edukaciju kod voditelja webinara 2 000 eura koji već duže vremena priželjkujem i putovanje van gabarita 200 eura.

Razmišljala sam zašto svi idemo na more baš u ljeti. Ništa posebno. Idem učiniti nešto posebno za sebe što nisam do sada, van gabarita.

Uzimam kalendar i provjeravam kada pada 8. 10. Dan neovisnosti RH. Kako padaju četvrtak, postoji mogućnost da moja firma spoji s petkom pa mi se smiješe 4 dana. Ako ostanem doma, ništa spektakularno neću novo raditi, a želim život oplemeniti novim događajima. Pogledala sam na bookingu koliko me dođu tri noćenja na moru i odlučila počastiti sebe ponovno kao što sam se počastila za ovo ljeto. Pogledajte gore koja je to mala cifra, a kako puno donosi. Saznanje da najčešće i to prekrižimo je zaista tužno.

Sigurnost je u mojoj glavi

Da sažmem na kraju ono što je iz ovog teksta najbitnije:

  • Napravi planove prije nego što će doći novac kako bi ga privukla kao mačku s komadićem špekeca
  • Kad zaradiš – ne drži ga grčevito jer on to ne voli, voli slobodu, priušti mu
  • Afirmiraj put trošenja novca putem brojeva, slika, rezervacija, dogovora…
  • Ne ljuti se na novac, već tragaj za odgovorom zašto se događa to što te ljuti

Živio dolazak i odlazak novca kao što svaki dan dođe i prođe, a mi smo ti koji odlučujemo kako ćemo se pozabaviti njima.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori