ŽIN: Što je novac za vas?

Mara: Sredstvo. Sredstvo za lagodnu egzistenciju, sredstvo za neke dimenzije slobode, kao sloboda kretanja, imanja, sloboda uloga u zdravlje, korištenja edukacija samo od najboljih…

ŽIN: Što Vam danas predstavlja, a što je predstavljao u prošlosti?

Mara: U prošlosti, naročito kad ga nije bilo dovoljno, činilo mi se da bi svi moji problemi i izazovi bili riješeni, samo kad bi novca bilo. Da bih bila sretna, da bih imala ljubav, da bi posao tekao sam od sebe, da bih mogla puno manje raditi, da bi mi djeca bila sretna, da bih obišla svijet nekoliko puta…

Uz novac, kojeg stvarno nije bilo puno, bila je vezana stalna čežnja i potreba i osjećaj nedostatka i promašenosti. To mi je potrošilo puno mlade energije, kojom sam mogla stvarati. 🙁

Danas vidim da mi je život vrlo sličan onom nekadašnjem, gledano s tehničke strane, nisam promijenila posao niti količinu vremena koje ulažem u poslovne aktivnosti. Stekla sam povjerenje u to da novca uvijek ima dovoljno, da ga uvijek ima za sve iskrene i duboke želje i potrebe, da postoje načini da se ostvari ono to želim i bez novca razmjenama drugih oblika energije. Volim ga, ne plašim se da će nestati, uživam u slobodama koje mi pruža, no sve više mojih stvarnih zadovoljstava leži u područjima za koje novac nije presudan. Npr. obitelj, prijatelji, priroda, poduka, stvaranje…

ŽIN: Na što najviše trošite (biznis, putovanja, djeca…)?

Mara: Moja potrošnja je usmjerena na ključne stvari: svakodnevica i edukacije i moj osobni wellness i zdravlje. Volim da mogu ugostiti prijatelje, da mogu putovati kamo želim kad mi to padne na pamet, posjetiti prijatelje u bilo kojem kraju svijeta, da mogu nositi odjeću koja mi se sviđa i da ju mogu učestalo mijenjati jer se i ja brzo mijenjam, da mogu posjedovati knjige do kojih mi je stalo i da mogu trošiti na prehranu koju volim i koja me njeguje i čuva. Tu su pokloni prijateljima i obitelji, kao i održavanje doma. Sve što pripada u svakodnevnicu.

Obožavam pratiti nove samorazvojne tehnike kao i učitelje koji nam donose informacije o procesima koji se događaju na ovoj našoj planeti. Sve što spoznam, ugrađujem u svoje edukacije namijenjene onima koji si ne mogu priuštiti putovanja po svijetu i boravak na vrhunskim radionicama. Volim biti ambasador novih znanja i spoznaja.

S vremenom sam shvatila da je potrebno puno više ulagati u svoje zdravlje i wellness. Nekada sam bila zdrava i super, sama od sebe, a sad su važne liječničke kontrole, mali dermatološki i unutarnji zahvati koji osiguravaju kondiciju i ugodu. Redovne posjete wellnessu i fitnessu, a to traži disciplinu. Ovdje ne govorim o estetskim plastičnim operacijama, za sad sam odlučila da ću pustiti prirodi da uz moju podršku odredi moj izgled u budućnosti. U trećoj trećini tako bogatog i sadržajnog života kao što je moj, gotovo da sam ponosna na svaku boru ili ožiljak od nekog loma ili udarca. Sve je to dio moje biografije koju obožavam i na kojoj sam beskrajno zahvalna. Mislim da bih već davno bila mrtva, da mi život nije bio tako zanimljiv (čitaj: težak).

ŽIN: Štedite li za mirovinu ako da kad ste počele ako ne zašto ne?

Mara: Moj odgovor na ovo pitanje nije dobar uzor za mlade poduzetnice. Ne, ne štedim. Vjerujem da će mi budućnost biti naklonjena kao i prošlost i da ću znati biti aktivna i potrebna do zadnjeg daha.

ŽIN: Imate li oporuku i sređeno sve papirnato oko imovine?

Mara: Papire sređujem i postepeno prepisujem što mogu djeci, kao što su meni roditelji prenijeli neke nekretnine za svog života. Nadam se da moji potomci znati biti velikodušni i skromni prema onima koje život nije mazio materijalnim dobrima.

ŽIN: Ulažete li? Ako da, u što i kad ste počele (vlastiti, tuđi biznis, nekretnine, edukacija…)?

Mara: Ulažem u nekretnine u smislu održavanja i unapređivanja, ulažem u svoj biznis. Stalno ulažem neograničeno u edukacije i coaching. Obožavam raditi s ljudima koji više i bolje znaju od mene o nekoj aktualnoj temi. To se odnosi i na rad sa psihologom. Smatram da je emotivna i mentalna higijena jednako važna kao i fizička, koju ne preispitujemo.

ŽIN: Savjet mlađoj sebi ili što biste drugačije?

Mara: Draga mlada Mara, više uživaj, a manje se brini! Manje vjeruj ljudima, više odgovornosti preuzmi za svoje poteze!

Kontakt: Mara Doljak; mara.doljak@aromara.com

 

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori