Marijana Glavaš je urednica portala Suvremena žena, a mi smo ju pitali o njenom upravljanju novcem, mirovini i štošta drugog. 🙂

ŽIN: Što je novac za vas?

Marijana: Novac je resurs. Resurs kojim nabavljam ono što mi je potrebno za postizanje ciljeva, sredstvo neophodno za život u suvremenom svijetu. Što možemo bez novca? Ništa. Voljeli ga ili ne, treba nam. I to je to. Novac i ja nismo u ljubavnom odnosu, ali bez njega se ne može.

Novac znači mogućnost života kakav želimo, ali i sposobnost da damo svoj doprinos životima onih koji imaju manje. Sve je dobro dok osoba nije luda za novcem. Tu su već problemi. Upoznala sam ljude koji sve oko sebe gledaju kroz prizmu novca. To su nesretni ljudi.

ŽIN: Što Vam danas predstavlja, a što je predstavljao u prošlosti?

Marijana: Odgovor je vrlo jednostavan. Slobodu. I prije i sada novac predstavlja slobodu.

Novac = sloboda i bolja kvaliteta života. Danas je za sve potreban novac pa i za zdravlje. Ako imate novca, niste prisiljeni raditi stvari u kojima ne uživate, a to odmah znači i manje stresa u životu, manje problema, a više zadovoljstva.

ŽIN: Je li kroz godine postojala razlika u načinu na koji gledate na novac i kako se prema njemu odnosite?

Marijana: Postojala je razlika kako gledam na novac, ali ne i kako se odnosim prema njemu. Mlađa ja je mislila da je novac potreban za sreću. Danas znam da sreća ne ovisi o novcu, nema tog novca koji može kupiti sreću, ali je dobro imati ga za lagodniji život.

Uvijek sam se odgovorno odnosila prema novcu. Tu je i odgoj igrao ulogu. Imala sam od koga pokupiti šprancu postupanja s novcem. Zahvalna sam na tome jer danas imam lijep život, suprug i ja nemamo kredite, trošimo kad zaradimo, ne prije toga. Sve se posložilo i sad smo u mogućnosti više trošiti na uživanje u životu.

ŽIN: Na što najviše trošite?

Marijana: Život u Hrvatskoj nije jeftin, dobar dio novca odlazi na zadovoljavanje svakodnevnih potreba i na djecu. Ulažem u biznis, obvezno priuštim putovanja. Kreativnost u meni nikad ne spava pa volim raditi na unapređenju životnog prostora, uvijek osmišljavam nešto novo, unapređujem, nadograđujem.

ŽIN: Štedite li za mirovinu? Ako da, kad ste počeli i ako ne, zašto ne? 

Marijana: Štedim, ali nisam definirala namjenu. Da li će to biti za mirovinu ili za nešto drugo, vidjet ćemo što će život donijeti.

ŽIN: Imate li oporuku i sređeno sve papirnato oko imovine?

Marijana: S obzirom da planiram još dugo živjeti, to je tema koja je još daleko od mojih sretnih misli.

ŽIN: Ulažete li? Ako da, u što i kad ste počeli (vlastiti, tuđi biznis, nekretnine, edukacija…)?

Marijana: Uvijek ulažem u nešto: u biznis, edukacije, uređenje doma, putovanja… Uvijek ispred sebe imam neke projekte, nikad ne mirujem, a svaki projekt zahtijeva i određena ulaganja.

ŽIN: Savjet mlađoj sebi ili što biste drugačije?

Marijana: Po pitanju novca sam sve odradila kako treba pa bih mlađoj sebi samo poručila GO GIRL!

A po pitanju svega ostalog, dala bih si par savjeta: ne zamaraj se kretenima i tuđim mišljenjima, bježi od ljudi kojima je u životu važan samo novac, više cijeni sebe.

Kontakt: Marijana Glavaš; marijana@moja-asistentica.com

 

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori