Nedavno sam pročitala članak Nasljedstvo – ubojica rodbinske ljubavi i odlučila se javiti Kristini. U članku autorica opisuje svoje ružno iskustvo svađe s najbližima zbog nasljedstva. Nisam nikada bila u sličnoj situaciji, a nadam se da ni neću. Jedinica sam i jedina nasljednica imovine svojih roditelja, bakina i djedova imovina podijelila se ravnomjerno među njihovom djecom, znači nema nekih zaostalih i neriješenih zamjeranja. Sve je čisto kao suza.

Čula sam, naravno, slične priče kako su se tamo neka braća posvađala oko kuće i više ne razgovaraju, kako je nečija mama ostala bez roditeljskog stana zbog nekog daljnjeg rođaka i slično. Ljudi o tome pričaju jer im je to očigledno važno, a i tako im se valjda njihovi osobni problemi čine manjima. No, čitajući članak, kroz glavu mi je prošla misao kako u slučaju djece iz prošlih brakova i bivših žena cijeli taj stres oko nasljedstva se diže na n-tu potenciju.

Ja sam naime druga žena. Udala sam se za čovjeka koji iz prvog braka ima kćer. Ona je već odrasla, živi svoj život, a prilikom rastave s prvom ženom moj suprug je poslušao dobar savjet svog odvjetnika da se dogovore o raspodjeli imovine. Jer u slučaju imovinske parnice oboje gube, samo odvjetnici dobivaju. Tako je i bilo. Dogovorili su se oko podjele imovine. Bivša supruga je dobila njihov zajednički stan i nešto u novcu. Ostale nekretnine su ostale mom suprugu.

Supruga sam upoznala na druženju sa zajedničkim prijateljima. Zaljubili smo se, ušli u brak i dobili djevojčicu. Postala sam druga žena. Moje dijete i njena polusestra su bliske, imaju zajedničke interese i čini mi se da se dobro razumiju i vole. Mojoj djevojčici je njena seka uzor što mi je jako drago jer je B. uspješna mlada žena i točno zna što želi od života. Ali da dođemo do te točke, prošlo je nekoliko godina, mnogo razgovora i puno razumijevanja.

B. je dugo trebalo da se pomiri s činjenicom da tata ima novu ženu i dijete. Više nije imala svu njegovu pažnju, nego ju je morala dijeliti s još dvije osobe. Isto tako, moj suprug, kao vlasnik uspješnog biznisa, nije oskudijevao u novcu. Za vrijeme našeg predbračnog druženja, a posebno u braku, stekla sam dojam da njegova okolina misli da sam ušla s njim u brak iz interesa. To jest kao sponzoruša.

Skoro sve se poklapalo: on imućan, stariji, ja mlađa, zgodna. Osim par sitnica. A to je da sam u trenutku upoznavanja s mužem imala završen fakultet, karijeru i vlastiti stan. Oduvijek smo imali odvojene budžete, imamo i sad. Pošto on ima obavezu prema svojoj kćeri iz prvog braka, ja ne želim znati koliko odvaja za nju. To je njegova stvar. Znam da mu je to važno i ne želim se petljati u to.

Istovremeno mom djetetu i meni ništa ne nedostaje. Imamo sve što nam treba. Kad smo se iz mog stana odlučili preseliti u veći stan, a opterećena osjećajem da me smatraju sponzorušom, shvatila sam da je vrijeme da ozbiljno popričamo o nekretninama i nasljedstvu. Da se dogovorimo u slučaju svih mogućih situacija. Ja sam smatrala da je fer da sve što je moj suprug stekao u braku s prvom ženom (nekretnine koje su mu ostale nakon rastave) pripadne njegovoj kćeri iz prvog braka, a ono što nas dvoje zajednički stvaramo sada i u budućnosti će pripasti našoj kćeri. To mi se čini fer i objektivno, mislim da je to win-win situacija za sve.

Muževa kćer je dobila osjećaj sigurnosti za budućnost, kao i moja kćer. Ono što mi je zapravo bilo najvažnije u tom dogovoru oko nekretnina jest da moje dijete izbjegne obilaženje sudova sa svojom polusestrom. Ne želim joj priuštiti svađanje, osjećaj izdaje i odbačenosti, kako to već ide u takvim slučajevima. Ne želim da se među njima dvjema razvije neprijateljstvo i mržnja. To nikome ne želim, a kamoli svom djetetu. Želim da se slažu i da se druže cijelog života. Da se međusobno pomažu i vole. Jer ona joj je najbliži rod i nakon naše smrti jedina poveznica s nama.

Piše: čitateljica Lorena

Foto: Pixabay

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori