Ova misao mi je ostala urezana u sjećanje nakon što sam pročitala knjigu Roberta Kiyosakija – Bogat otac, Siromašan otac (eng. Rich Dad, Poor Dad).

Volim kada me određena knjiga, članak ili razgovor potakne na sagledavanje nekog novog kuta stvari. Upravo to mi se dogodilo i s cijelom tom knjigom (koju toplo preporučam svima), a naročito s ovom rečenicom.

Ne možemo graditi neboder, na temeljima predviđenima za gradnju kuće – sami razlog je očit zašto to ne možemo.

Taj neboder bi bio jako uzak i ne bi mogao ići dovoljno visoko u zrak. Drugim riječima, uz sav naš trud i rad, urušio bi se, a mi bismo bili shrvani i žalosni. Možda bismo se i pitali zašto se to dogodilo ili bismo možda krivili druge da nam nisu prodali kvalitetan materijal.

Ista stvar se događa i s našom vještinom upravljanja financijama. Vještinom koju ne učimo u školi, a koja nam je prijekopotrebna za život.

Temelji su jako bitni u svemu – bilo da pokrećemo novi posao, stupamo u novu romantičnu vezu ili pak otkrivamo neki novi hobi. Ako postavimo temelje krivo, sav naš trud i rad biti će uzaludni.

Kada pričamo o financijama, temelji su nam jako bitni. Prve temelje dobivamo od svojih roditelja ili skrbnika. Najčešće nam ti temelji ostaju podsvjesno u nama. Sljedeći korak u gradnji naše financijske pismenosti, slobode i inteligencije je educiranje u tom području. Moramo naučiti kako (pravilno) graditi.

Nakon educiranja u području upravljanja financijama, sposobni smo donijeti odluku o tome trebamo li angažirati određenog profesionalca ili ne za sljedeći korak – ako npr. želimo trgovati dionicama na burzi. Bitno je znati/naučiti pričati jezik novca.

Naši novci su tu da se mi igramo s njima, a ne oni s nama. Novci su tu kako bismo mi njima upravljali, a ne oni nama. Novac je tu kako bi on radio za nas, a ne mi za njega.

Stoga provjerite svoje temelje i građevini koju gradite na tom temelju. Odgovaraju li vaši temelji toj građevini? Hoćete li moći dovršiti tu gradnju? Želim vam što bolje temelje.

Foto: Unsplash

 

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Pinterest
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori