Prije svega da se prisjetimo definicije bogatstva. Svi žele imati puno novaca i žele biti bogati, a zaboravljaju da se bogatstvo zapravo ne mjeri u količini novaca već u vremenu. Kako to mislim? Evo banalni primjer, s jednostavnim brojkama, radi lakše računice.

Kad bismo prodali svu imovinu koju imamo, koliko dugo bi nam taj novac pokrivao naše troškove života da ne moramo ništa raditi? E toliko smo bogati.

Primjerice, ako sve što imamo vrijedi 100 000 eura i to prodamo, a troškovi života su nam 1000 eura mjesečno, mi imamo za 100 mjeseci života bez da išta moramo raditi. Dakle, toliko smo bogati – 100 mjeseci odnosno malo više od osam godina ne moramo ništa raditi.

No ajmo dalje. Zaboravite na sjajne satove, skupe torbice i brze automobile. Sve više bogataša investira odnosno u većoj mjeri troši na tzv. tihi luksuz – zdravlje i edukaciju. A nedavno smo upravo pisali da su to dvije uvijek najisplativije investicije.

U najvećoj mjeri bogati ljudi svoj novac odvajaju za svoju edukaciju (stručan i osobni rast i razvoj) i edukacije svoje djece, te za mirovinu i zdravlje. Sve su to manje vidljive, manje materijalne stvari i koštaju puno više od satova, auta i torbica koje si realno i srednja klasa može priuštiti. Doduše, oni kupnjom na rate/kredite.

Dakle, novi bogataši najviše troše na skupe proizvode i usluge koje im omogućuju vrijeme (npr. kuhanje, čišćenje, održavanje vrtova) i njihovoj djeci pružaju bolji start u životu, a njima pružaju bolju kvalitetu života. Primjerice putovanja, zdravlje (npr. organska hrana za zdravlje, wellness usluge), a paze i na društvo (npr. kupnja fair trade odjeće).

Nema više klasičnog pokazivanja bogatstva na vani kao prije. Naravno, još će proći vremena dok ovaj trend dođe kod nas, jer kod nas je BMW, ipak BMW.

Ipak, u suštini svima nam je važna kvaliteta života, sloboda izbora i da imamo vremena za ono što i koga volimo. Već smo pisali o tome da nas novac neće usrećiti (hoće do određenog iznosa), no omogućit će nam veću slobodu izbora, a to nas itekako hoće usrećiti.

Foto: Pexels

Da zaključimo, ako želimo biti sretni, trebaju nam vrijeme, novac i bliski odnosi (intimnost i bliskost u odnosima) i naravno smisleni rad – da radimo ono što nama ima smisla.

Usput rečeno, bogataši uvijek imaju plan te više izvora prihoda. Koji je Vaš?

Dok o tome razmišljate, evo novih pravila

  • Sreća je nova mjera bogatstva.
  • Unutarnji mir je nova mjera uspjeha.
  • Zdravlje je nova mjera bogatstva.
  • Ljubaznost je (za)uvijek cool.

Ukoliko želite promijeniti svoj odnos s novcem, povećati zaradu, kreirati više izvora (pasivnih) prihoda i početi investirati, javite nam se!

Foto: Pexels

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Želite li promijeniti svoj odnos s novcem i poboljšati svoju financijsku situaciju? Prijavite se na newsletter i odmah vam u inbox dolazi naša Eknjižica na 21 stranicu. Nakon toga redovno, jednom tjedno stižu Vam i novosti i korisni savjeti kako bolje upravljati novcem.
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Pinterest
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Košarica
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.