Kad razgovaram sa ženama što zapravo žele vezano za novac i financije, najčešći je odgovor: pa ne znam, da imam dovoljno novaca da platim plaću sebi i radnicima ako su poduzetnice, da platim sve režije i račune bez problema, da imam za sve što mi treba, da mogu kupiti djetetu sve što želi/treba, da nekad/jednom godišnje odem na neko putovanje, da si mogu priuštiti edukacije koje želim i sl.

Misle na malo. Skromne su, tek toliko da se održe, da prežive, da ne moraju brinuti.  I ok, no onda brinu. Hoće li uspjeti. Što ako se desi ovo, ono…

Jasnoća nam u životu daje moć. Dobro je kad znamo što točno želimo. Kažu stručnjaci da podsvijest ne razlikuje ne, a ona upravlja s 95 % našeg ponašanja. Dakle kad postavimo sebi za cilj/namjeru da imamo dovoljno novaca da ne brinemo, rezultat je dosta brige čini se. 😊  No svrha ove kolumne je jasnoća pa idemo vidjeti što je što pa Vi same odlučite što točno želite.

Novac

On je alat, sredstvo razmjene, metalni i papirnati znak i mjera vrijednosti roba i usluga, koristi se pri kupnji i prodaji roba i usluga. Novac je sredstvo za dobivanje rada, dobra i usluga. Čovjek ga je stvorio za čovjeka kao ideju i čovjek njime treba i upravljati, a ne obratno.

Bogatstvo

Bogatstvo je zapravo u svojoj suštini vrijeme jer je po definiciji broj dana koje možemo živjeti ako rasprodamo svu imovinu i podmirimo sve dugove/obveze koje imamo u ovom trenutku i nastavimo trošiti koliko trošimo. Bogatstvo je obilje novca.

Imovina

Imovina je sve ono što imamo, što nam donosi vrijednost i novi novac. Postoji kratkoročna i dugoročna imovina (s obzirom na rok trajanja). Također, imovina ovisi o stupnju likvidnosti (koliko brzo je možemo unovčiti), npr. knjigu možemo puno brže unovčiti nego stan, dakle stan je manje likvidan, a najlikvidniji je keš.

Obilje

Obilje uključuje i novac i obitelj, zdravlje, odnose, rad, prijatelje, kontakte i sve što je nama važno i utječe na naše zadovoljstvo svojim životom.

Što znači biti bogat?

To znači misliti i djelovati kao bogataš dakle-imati fokus na obilje, na ono što imamo i fokusirati se na stvaranje aktive koja kreira nove prihode.

Prihodi

Prihodi su ono što zaradimo, dakle kada primimo novac za robe i usluge i naplatimo ih naravno. Aktivni prihodi su prihodi koje ostvarujemo kad radimo za novac, odnosno mijenjamo svoje vrijeme za novac, a pasivni prihodi nastaju kad nešto jednom napravimo i prihodi dolaze više puta, npr. autorska prava, knjige, franšiza, nekretnina za iznajmljivanje, prinos od raznih investicija. Dakle, to je situacija u kojoj ne radimo mi za novac, nego novac radi za nas. Odnosno naš novac stvara novi novac. Ne postoje prihodi koji su 100 % pasivni prihodi. Uvijek je potreban i naš svjestan angažman.

Financijska sloboda podrazumijeva situaciju kad pasivni prihodi pokrivaju troškove našeg željenog životnog stila, kad više ne moramo raditi nego želimo. Moguće je da smo financijski slobodni, a da neka bogatija osoba od nas to nije. Umirovljenici mogu biti financijski slobodni, dok neki bogati poduzetnici to nisu jer su robovi svog posla.

Dobit

Razlika prihoda i rashoda, dakle koliko smo zaradili, umanjimo za ono koliko smo potrošili (to je bruto dobit) pa još platimo porez i sva davanja i neto dobit je ono što nam ostaje.

Neto vrijednost nije jednaka osobnoj vrijednosti

=vrijednost sve imovine koju posjedujemo. Privremeni financijski problemi mogu biti rezultat lošeg upravljanja novcem, no to ne upućuje na manjak vlastite vrijednosti ili nesposobnost. Imamo dovoljno znanja i vještina. Izlaz uvijek postoji!

Par korisnih napomena za imati uvijek na umu:

-Naša neto vrijednosti nije jednaka našoj osobnoj vrijednosti. Privremeni financijski problemi mogu biti rezultat lošeg upravljanja novcem, no to ne upućuje na manjak vlastite vrijednosti ili nesposobnost. Imamo dovoljno znanja i vještina. IZLAZ uvijek postoji!

-Najveća vrijednost su naši kontakti, a najveće bogatstvo naši talenti

-Najpametnije ulaganje-uvijek u sebe i svoju edukaciju. To je nešto što nam nitko ne može nikad uzeti.

-Vrijeme ili novac? Vrijeme. Pazite na svoje vrijeme, kako ga koristite, s kime ga i na koji način provodite. Novac možete uvijek ponovo zaraditi, no vrijeme ne možete vratiti. Zato koristite (financijsku) polugu, uzmite vrijeme za sebe i brutalno delegrajte sve poslove. Platite drugima za kućanske i ostale poslove, a svoje (ušteđeno) vrijeme višestruko naplatite.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori