2020. je godina, a žene su još uvijek u financijski nepovoljnijem položaju od muškaraca. Čini se kako nije dovoljno što žene zarađuju 11 % manje, imaju neplaćeni rad oko brige oko djeteta, kućanstva i slično pa moraju plaćati i dodatni, tzv. ružičasti, porez.

Što je ružičasti porez?

Ružičasti porez je dodatni iznos koji žene plaćaju za svakodnevne proizvode poput britvica, šampona, frizura, odjeće, kemijskog čišćenja i još mnogo toga. Ovaj porez odnosi se na predmete koji se protežu cijelim životom žene, od igračaka za djevojčice i školske uniforme do štapića, narukvica i pelena za odrasle. Prema istraživanju, ženu on košta oko 14 000 kuna godišnje, a do 60-e godine života više od pola milijuna kuna.

Porez na tampone

Porez na tampone, poznat kao dio ružičastog poreza, odnosi se na to da se ženama naplaćuje porez na higijenske uloške, tampone itd. Riječ je o osnovnoj ženskoj potrebi, a budući da su ovakve potrepštine nužne barem jedno mjesečno, žene diljem Zapada započele su razne pokrete za ukidanjem poreza na isto.

Kenija je bila prva država koja je zabranila poreze na menstrualne potrepštine još 2004. godine. Ostale zemlje koje su je slijedile su: Australija, Uganda, Kanada, Indija, Nikaragva, Malazija i Libanon. Hashtagovi u medijima poput #genderpricing, #pinktax i #AxThePinkTax privukli su pozornost većeg naplaćivanja proizvoda na osnovi spola.

Ružičasti porez ne utječe samo na žene u odrasloj dobi, već i na djevojčice. Studija New York City Department of Consumer Affairs pokazala je kako igračke koje su se razlikovale smo u boji, za djevojčice koštaju od 2 do 13 % više nego igračke za dječake.

Prema podatcima iz CNN-ovog članka Što vino, cigarete i tamponi imaju zajedničko?, u Berlinu su ovi proizvodi bili klasificirani kao luksuzna dobra. Njemačka je do 1. siječnja ove godine imala jednu od najviših poreza na ovakve ženske higijenske potrepštine, a tad je napokon porez snižen s 19 % na 7 %, a higijenski ulošci, tamponi i slično našli su se u kategoriji s kruhom, knjigama i rezanim cvijećem.

Osim Njemačke, u Europi su Velika Britanija, Francuska i Luksemburg snizili poreze na ovakve proizvode. Žene u Danskoj i Švedskoj još uvijek plaćaju 25 % poreza na tampone i uloške, a u Mađarskoj čak 27 %, unatoč EU regulativama da takav tip poreza smije biti najmanje 5%! (Čini se kako i Hrvatska ignorira ove inicijative).

Možemo li izbjeći ružičasti porez?

Neki strani mediji sugeriraju da je najlakši način da izbjegnete ružičasti porez je prvo, usporediti cijene, a drugo, kupovati muške verzije britvica, šampona i drugih proizvoda za osobnu higijenu. Čak neke osnovne proizvode poput običnih majica, niskih čarapa i sl. možete pronaći za sebe, a vrlo je vjerojatno da će biti jeftiniji ili iste cijene. Provjerite i kompanije koje su tzv. Pink Tax Free ili nude usluge unisex odjeće.

Izvori:

GoodHousekeeping

Huffpost

Investopedia

NY Times

Bankrate

Foto: Adweek

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Košarica
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.