Potaknuta komentarima na grupi odlučila sam s vama podijeliti svoje iskustvo samozapošljavanja i uzimanja poticaja od strane HZZ-a.

Odmah na početku da kažem, moje iskustvo je pozitivno. Ovo ima potrebu odmah vam reći jer su mene razni sugovornici pripremali na to da će proces biti dugačak, težak, birokracija i šalteri i čekanja i točke i zarezi u dokumentima… Možda možete steći dojam i sliku kakvu često imamo zbog predrasuda o tromosti državnog aparata.

No, za mene je zapravo proces pripreme bio najzahtjevniji i najdulje je trajao.

S obzirom da je moja djelatnost specifična, kao psiholog koji se bavi psihoterapijom, savjetovanjem i edukacijama, prvo sam morala dobro istražiti koje djelatnosti mogu registrirati i koji oblik poslovnog subjekta dolazi u obzir (napominjem da moj posao spada u okvire nekoliko zakona iz različitih područja pa je bilo izazovno naći u venovim dijagramima područje preklapanja gdje se ja mogu smjestiti).

Ako se pitate koji oblik poslovnog subjekta otvoriti (obrt/paušal, doo, jdoo…) – ja sam morala jednostavno prerezati i odlučiti za nešto jer svaki od tih oblika za moju vrstu posla ima svoje prednosti i nedostatke i nije bilo načina da nešto prevagne po bilo kojem kriteriju. Dobro je staviti sve te pluseve i minuseve na papir ako niste sigurne što i kako, možda će vama koristiti imati to pregledno i vidljivo napisano. Ja sam se odlučila za paušalni obrt.

Priprema je također uključivala i to da sam dobro proučila (naučila) cijeli proces samozapošljavanja i uzimanja poticaja – zvala sam HZZ, razgovarala sa savjetnikom mjesec do dva unaprijed, čitala na webu (mjere.hr) pitala one koji su taj proces prošli o njihovim iskustvima.

Dakle, znala sam unaprijed koje korake moram odraditi i pripremila sam se da taj postupak ima svoj tijek i trajanje.

Još jedan važan dio pripreme (možda za mene I najvažniji) bio je psihička, mentalna i emocionalna priprema da se nakon 14 godina odvajam od velikog sistema, da krećem po svom – uzdaj se u se i u svoje kljuse kako bi se reklo. A tu sam imala puno strahova I ograničavajućih uvjerenja na kojima sam radila kako bih se usudila napustiti privid sigurnosti koji daje korporacija.

Neki kolege s više iskustva mi kažu da je sve kod mene brzo i išlo. Od trenutka kad sam na HZZ rekla da pokrećem samozapošljavanje do otvaranja obrta prošlo je nekih dva mjeseca. I imala sam osjećaj da sve teče glatko, da nisam pod pritiskom, da sve stignem i tempo mi je odgovarao.

Proces ima svoje faze i neke ovise o vama, a neke o HZZ-u.

Prvi korak: Nezaposleni na HZZ-u

Morate biti nezaposleni i prijavljeni u evidenciju nezaposlenih na HZZ (za sve one koje su negdje zaposlene, a možda dvojite da li da istovremeno otvorite poslovni subjekt, pa tek kad se posao zalaufa da krenete sa samozapošljavanjem, predlažem da se raspitate kako će to utjecati na mogućnost dobivanja poticaja!). Dovoljno je jedan dan biti prijavljen u evidenciju.

Poticaji se najčešće razdijele do studenog pa će vam vjerojatno savjetovati da s pokretanjem samozapošljavanja pričekate do siječnja, tj. početka godine (tako je bilo kod mene).

Drugi korak: Edukacija i poslovni plan

Sljedeći korak je odraditi HZZ-ovu edukaciju o postupku samozapošljavanja i pisanja poslovnog plana. Moguće je da ćete čekati da vas stave na listu za tu edukaciju zbog popunjenosti termina. Ja sam recimo čekala 2 tjedna.

Poslovni plan

Zatim pišete poslovni plan – ovisi o vama koliko dugo vam treba za pisanje. Obrasci potrebni za to dostupni su online pa vrlo lako možete sve pripremiti i unaprijed, no obratite pažnju da preuzmete recentne obrasce (po internetu se vrte i stari od prije par godina koji više ne vrijede).

Treći korak: Individualno savjetovanje

Kad je poslovni plan napisan, morate odraditi individualno savjetovanje kod savjetnika za samozapošljavanje. Moj savjetnici su bili vrlo suradljivi i ljubazni, ostala sam ugodno iznenađena, dali su mi super tips & tricks kako izvući maksimum iz poslovnog plana.

Četvrti korak: Predaja zahtjeva i poslovnog plana

Kad ste odradili ove korake, tada službeno predajete zahtjev i poslovni plan.

HZZ ima 15 dana rok za očitovanje. Nekima odobrenje prođe od prve, a nekima dokumentaciju vraćaju na popravak pa se opet s njima konzultirate.

Peti korak: Otvaranje obrta

Kad dobijete pismeno pozitivno rješenje (ja sam ga dobila na e-mail točno 15 dana nakon predaje), tad možete ići otvoriti poslovni subjekt. Taj postupak uz sve šaltere i birokracije potraje oko tjedan dana. Kod mene u Varaždinu na HZZ-u je zaista dobra ekipa i vodili su me kroz postupak tako da sam jasno znala svaki korak unaprijed i to mi je jako olakšalo cijeli postupak.

Kad otvorite poslovni subjekt, HZZ-u predajete dokumentaciju o tome, a HZZ vam doznači pola sredstava potpore (imaju rok 30 dana, no novac najčešće dođe za oko tjedan dana), a druga polovica potpore ide nakon šest mjeseci (evo to će za mene biti tijekom rujna). Imate neke uvjete koje ugovorom s HZZ-om morate ispoštivati. Sve info detaljno imate na mjere.hr i tamo će vas i HZZ stalno upućivati.

Imajte na umu da vam je potrebno da imate nešto novaca sa strane – za pokrivanje troškova dok ne sjedne potpora i za troškove koje potpora neće pokriti (opet ovisi o djelatnosti kojom se bavite, a lista prihvatljivih troškova se mijenja svake godine) pa svakako uračunajte i taj aspekt kad planirate pokretanje posla.

Da sumiram, meni je najviše pomogla dobra priprema, detaljno upoznavanje s koracima koji su predamnom i kad sam jednom donijela sve odluke koje sam trebala donijeti, a donošenje odluka je inače u životu jedan od psihički/emotivno najzahtjevnijih procesa, tada sam imala osjećaj da sve ide bez problema.

Sretno svima i ugodno putovanje u samozapošljavanje vam želim! 🙂

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori