Jeste li znali da je gotovo 50 posto svega u što vjerujete  o sebi i o svijetu u kojemu živite stvoreno kao uvjerenje usađeno u vaš um prije sedme godine života?

To je znanstveno potvrđen podatak. Tim uvjerenjima, stvorenima u iznimno ranoj dobi, pripadaju i vjerovanja te odnos koji imate s novcem.

Na prvi pogled – neobično i nevjerojatno jer smatramo da većina djece u tako ranoj dobi ne razumije vrijednost i značenje novca, ali ono što ne možete pobiti je da svako dijete najviše nauči gledajući svoje roditelje i njihovo ponašanje.

Upravo iz tog ponašanja i odnosa kojeg su vaši roditelji imali prema novcu, nastala su duboko ukorijenjena vjerovanja, zapisana u obliku programa u vašem podsvjesnom umu, iz kojih danas, mnogo godina nakon vašeg sedmog rođendana vi donosite odluke o tome kako ćete npr. zaraditi ili potrošiti novac.

Vaš odnos s novcem preslika je mentalnih programa koje su imali vaši roditelji

Da bismo utvrdili koliko je to zaista istina ili ne, dovoljno je da uzmete komad papira i olovku te napišete sve ono što vam prvo padne na pamet, a vezano je uz novac.

Tako bi se među rečenicama koje ste napisali vrlo lako mogle naći sljedeće:

 • Ne mogu zadržati novac.
 • Novaca nikada nemam dovoljno.
 • Ono što želim za mene je nedostupno jer me košta previše novaca.
 • Ne mogu stvoriti dovoljno novaca.
 • Novac mi izmiče, kao da klizi kroz prste.
 • Ne zaslužujem / ne vrijedim dovoljno da bih imala više novaca.

Budite iskreni, te rečenice nisu vaše djelo. One su naslijeđene. Naučili ste ih.

Kada? U djetinjstvu, slušajući svoje roditelje koji su vam u svojim najboljim namjerama pokušavali usaditi, na svoj način, osjećaj odgovornosti.

Ali, oni nisu znali da su uz svoje najbolje namjere u vas usadili i blokade, ograničenja zbog kojih je danas novac postao predmet neprestane – borbe.

Dakle, da ukratko rezimiramo – vaš odnos s novcem u velikom dijelu preslika je mentalnih programa o novcu koje su imali vaši roditelji.

Da biste to promijenili, potrebno je napraviti nekoliko stvari.

Kao prvo donesite odluku čiji život želite živjeti jer, ako živite tuđe programe, živite i tuđi život, zar ne?

Želite svoj život? Tada osvijestite uvjerenja i programe te napravite reda. Ako vas nešto blokira to znači da je vrijeme da se ograničavajući programi prepoznaju i zamijene novim uvjerenjima!

Da biste uspjeli, napravite sljedeće. 

Vježba

Pogledajte ponovno onaj list papira na kome ste zapisali svoja uvjerenja o novcu i zamijenite riječ novac u tim rečenicama riječju – energija. Danas nikome od nas ne bi trebala biti strana spoznaja da je sve što postoji i što nas okružuje – energija. To znači da je i novac energija, a sa zamjenom riječi u rečenicama dobili ste sljedeći niz:

 • Ne mogu zadržati energiju.
 • Energije nikada nemam dovoljno.
 • Ono što želim za mene je nedostupno jer me košta previše energije.
 • Ne mogu stvoriti dovoljno energije.
 • Energija mi izmiče, kao da klizi kroz prste.
 • Ne zaslužujem/ ne vrijedim dovoljno da bih imao više energije.

Nadam se da ste zamjenom riječi došli do spoznaje da je povezanost vaše energije i novca puno veća nego što ste to možda do sada sagledavali.

No, krenimo i korak dalje i uvedimo u ovu našu priču i znanje o tome da sve što postoji u prirodi teži ravnoteži, a balans se postiže kada se između primanja i davanja nalazi znak jednakosti.

Na najjednostavnijem primjeru to možete vidjeti kroz svoje disanje: koliko zraka udahnete, toliko ćete i izdahnuti. Kako to primijeniti po pitanju novca? Ako je novac energija, a jest, svoju energiju u obliku znanja, rada i sposobnosti vi razmjenjujete za određenu količinu novca u obliku plaće (honorara ili sl.).

Odnos koji imate prema zarađenom novcu pokazuje odnos koji imate prema vlastitoj energiji.

Ako smatrate da morate teško i puno raditi, a za sve to dobijete malo novaca, to znači da smatrate da vaša energija, znanje ili sposobnosti ne vrijede mnogo.

Ako ne možete zadržati novce već vam neprestano izmiču iz ruku znači da je takva i vaša osobna energija- raspršena, ne vladate njome.

A ako pak smatrate da novaca nikada nema dovoljno znači da smatrate da je i vaša energija ograničena i nemate je dovoljno..itd..itd..

Kada promijenite način na koji percipirate sebe i svoju vlastitu vrijednost, promijenit će se i vaš odnos s novcem.

Kada na novac počnete gledati kao na nešto što teče i obnavlja se, kao što to čini energija, te kada shvatite da energije ima u izobilju, shvatit ćete da i novaca ima u izobilju.

Koliko ćete novaca imati, i način na koji ćete ga potrošiti, ovisi o tome koliko vi imate energije, kako je stvarate, koliko vrednujete vlastitu energiju, tj. svoje znanje, sposobnosti ili vještine koje zamjenjujete za novac, te kako se odnosite prema njoj.

Sve predrasude koje imate prema novcu – predrasude su koje imate prema vlastitoj energiji (vrijednosti, znanju, sposobnosti, talentima itd.).

I da zaključimo: ako želite promijeniti svoj odnos prema novcu, potrebno je promijeniti odnos koji imate prema sebi odnosno prema vlastitoj vrijednosti te spoznati programe o kojima smo pisali na početku ove priče.

Sve korjenite promjene potrebno je napraviti tamo gdje se korijeni i nalaze, a to je podsvjesni um.

Podsvjesnom umu može se pristupiti na više načina, a neke od osnovnih metoda su meditacija i hipnoza.

Uz pomoć ovih vještina, koje može naučiti svaki čovjek jer su prirodne, sigurne i jednostavne, možete spoznati svoje ograničavajuće obrasce i zamijeniti ih novim, povoljnim i podržavajućim uvjerenjima kojima ćete transformirati puno više od vašeg odnosa a novcem. B

it ćete nagrađeni nizom bonusa koji će vam na svakodnevnoj bazi donositi prinose u vidu zadovoljstva, sreće i blagostanja.

Sretno!

Foto: Ingram Image

 

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Košarica
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.