Vozim se jutros u svom malom autu. Idem u nabavku hrane, a to je pothvat u ovo virusno vrijeme. Barem za mene. I to psihički. Nekad mi se čini da sam upala u neki tuđi film iz razloga što se ne uklapam u to generalno raspoloženje straha i panike skrivenih iza maske i rukavica.

Ponovno svoji – Zagrljaji, poljupci

Vozim se tako praznom cestom. Jako neobičan prizor. Na ulicama nema nikoga. Vozim pored zgrade i pogledam u prozore. Iza prozora vidim obitelji koje su zajedno. Djeca su napokon dočekala da mogu ujutro čim se probude još onako topla iz kreveta svojim bosim nogicama dotrčati mami u zagrljaj. Ima li ljepšeg osjećaja od toga? Ima li ljepšeg osjećaja od onog zagrljaja i poljupca u topli mekani obraz snenog djeteta?

Djeca

Nema više onog ranog buđenja, oblačenja i trke u vrtić, u školu, na posao, u radni dan. Sada je radni dan skroz drugačiji. Odavno nije bilo toliko života u tim dnevnim boravcima. A opet, sve je stalo. Ovo vanjsko. Ostalo je samo ono bitno. Najbitnije.

Tko tu kome služi – Mi ekonomiji ili ona nama?

Jesmo li mi na ovome svijetu zbog nje ili je ona tu zbog nas?

Od kada je poljoprivredno zemljište postalo bezvrijedno u odnosu na građevno? Kad smo to predali svoju moć novcu? Nismo u stanju preživjeti ako ekonomija stane i to je poruka koja danas iskače sa svih strana. Pogotovo se to odnosi na nas koji živimo u gradu i nemamo mogućnost nešto zasaditi, proizvesti sebi hranu.

Bože, kako smo samo promašili poantu.

Ljudi Na Ulici

Vjerujemo li zaista u to? Vjerujemo li da ne možemo preživjeti ako ekonomija stane? Vjerujemo li da smo zaista tako nemoćni? Što ako je ovo šansa da to promijenimo, da vratimo sebi moć?

Vjerujem da je smisao života da ono malo dijete ima zagrljaj u koji će se uvući kad se ujutro probudi. Vjerujem da je smisao života da roditelji uživaju zajedno sa svojom djecom i prijateljima. Vjerujem da je smisao života uživati, veseliti se i dijeliti svoju sreću s ljudima oko nas.

Kome se dokazujemo?

Nije moguće da je smisao života raditi da bismo platili račune. Nije moguće da je smisao života ujutro otpremiti djecu na njihov posao i onda juriti na svoje radno mjesto kako bismo zaradili da bismo mogli preživjeti. A ako smo sretnici onda još više raditi i zaraditi da bismo mogli kupiti još skuplji auto, još bolju kuću, još skuplju torbu kako bismo dokazali okolini i samima sebi da vrijedimo.

Ne bi li bilo lijepo kada bismo zaista živjeli zajedno sa svojom obitelji, a ne samo bili na istoj adresi?

Ne bi li bilo lijepo kada bismo prestali živjeti da bismo radili i kad bismo pronašli balans između posla i života? Ne bi li bilo lijepo životu pružiti priliku i prestati se boriti?

Rastužuje me kad ponedjeljkom ujutro na radiju čujem kako je eto opet taj ponedjeljak i da samo treba preživjeti. Rastužuje me da je nedjelja večer sinonim za nervozu jer sutra dolazi on – omraženi ponedjeljak. Rastužuje me da život odgađamo za vikend.

Odmor

Kreirajte život zbog kojeg se ujutro jedva čekate probuditi

Nije li to preveliko očekivanje od tog malog vikenda? On bi trebao biti zaista čudesan da bi nadomjestio cijeli tjedan životarenja. I ja sam funkcionirala tako. Više ne. Jednom davno negdje sam pročitala: Kreirajte život zbog kojeg se ujutro jedva čekate probuditi.

Ta je rečenica izazvala trnce u mom tijelu i to je bio neopisiv osjećaj. Od tog trenutka više ništa nije bilo isto. Znala sam da je to moj cilj, da takav život želim. Prošla je niti godina predanog rada na sebi, i ja sam ustajala ranom zorom i s radošću započinjala novi dan. Nekad bih dočekala svitanje sa šalicom tople kave u rukama i osmijehom na licu. To je neprocjenjiv osjećaj. I danas tako živim. Svako jutro.

Ova pauza na koju je trenutno stavljen normalni život je blagoslov.

Blagoslov koji nam pokazuje što sve propuštamo i za čim jurimo.

Blagoslov da shvatimo na čemu možemo biti zahvalni, a uzimali smo zdravo za gotovo.

Ovo je šansa da sebi vratimo moć i preispitamo vlastite prioritete, ali i izgovore. Ovo je šansa da shvatimo da uvijek imamo izbor. Baš uvijek. Jer naš je život rezultat izbora koje smo donosili.

Zato danas birajmo mudro.

Piše: Ana Grizelj; anagrizelj5@gmail.com, Živim kao ja

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori