Svaka žena mora
imati svoj novac

Sara Peranić: Želja za više ne čini nas pohlepnima, nezahvalnima i zlobnima već nam omogućuje da nesputano živimo i doprinosimo sebi, okolini i zajednici na način na koji to želimo

Sara Peranić: Želja za više ne čini nas pohlepnima, nezahvalnima i zlobnima već nam omogućuje da nesputano živimo i doprinosimo sebi, okolini i zajednici na način na koji to želimo

Sara Peranić socijalna je pedagoginja, edukantica Realitetne terapije, polaznica Geštalt terapije, a odnedavno i poduzetnica. Krajem 2019. pokreće svoj blog, a danas je autorica i dva online programa: SamopouzdaniJA i PoduzetniJA.

  • ŽIN: Kako ti zarađuješ svoj novac? Kako je krenuo tvoj poduzetnički put? Čime se sve sada baviš i što najviše voliš raditi?

Sara: Krajem 2019. sam pokrenula vlastiti posao spajajući svoje dvije strasti: psihoterapiju i poduzetništvo. Novac od kojeg živim, educiram se, putujem, ulažem i investiram dolazi iz mojih online usluga – programa kroz koje pomažem poduzetnicama izgraditi samopouzdanje, poduzetnički mindset i vještine potrebne za balansirano i ispunjavajuće ostvarivanje velikih ciljeva.

Moj poduzetnički put krenuo je iz želje da kvalitetno ispunim slobodno vrijeme u kojem sam tražila posao te podijelim sa svijetom znanja iz psihoterapije i ostalih edukacija koje su meni promijenile život. Konzistentno, dosljedno i autentično davanje vrijednog sadržaja dovelo me do posla kakvog nisam ni sanjala da postoji.

Moje dvije glavne usluge su online program SamopouzdaniJA te mentorski program PoduzetniJA. Ono što obožavam raditi i nešto u čemu za mene vrijeme stane je otključavanje neosviještenih mentalnih blokada. Taj trenutak u kojem se uvid, a onda i rasterećenje i promjena, događaju ispred vaših očiju je neprocjenjiv.

  • ŽIN: Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se on mijenjao s godinama?

Sara: Pitam se gdje bih tek danas bila da sam oduvijek imala ovako dobar odnos s novcem 🙂

Šalu na stranu, moj doživljaj novca se promijenio za 180 stupnjeva. Kao mala sam odrastala u uvjerenjima koja su oblikovala moj pogled na novac kao nešto čega uvijek nedostaje, zbog čega se moramo jako puno odricati i mučiti.

Društveni narativ me pak uvjerio da su imućni ljudi zli i pohlepni, da ne mare za druge i da su nepoštenim načinom stekli to što imaju. Da bih mogla razvijati dalje svoje poslovanje i otvoriti se za velike iznose, nije bilo dovoljno samo da naučim kako raditi bolje. Bilo je neophodno osvijestiti i promijeniti sva ta uvjerenja – razmišljati bolje.

Danas mogu reći da znam zaraditi novac, imati novac i raspolagati novcem. To su tri sasvim različite teme. Priča o novcu, vjerujem, nije priča o novcu već o ulozi žene u društvu, o ulogama unutar obitelji, o mogućnostima i ograničavajućim vjerovanjima itd.

Foto: Sara Peranić

  • ŽIN: Iz tvog iskustva, što bi rekla gdje leži ključ zašto žene manje zarađuju od muškaraca i kako to svi zajedno možemo promijeniti?

Sara: Vjerujem da uzrok nije jedan ključ, prije bih ga opisala kao šifru koja otvara sef – nešto što se sastoji od mnogobrojnih međusobno povezanih sastavnica. Prva od njih je svakako povijesna odnosno društvena komponenta – pozicija žene u društvu dugi niz godina što je apsolutno ostavilo traga u našoj svijesti.

Što se tiče promjene, vjerujem da trebamo odgovarati u dva smjera: sustavno (kroz obrazovanje, provedbu zakonske regulative u praksi i medijsko osvještavanje), ali i individualno – i to je aspekt kojim se ja bavim: osvještavanje, poticanje i podržavanje žena u tome da daju sebi dozvolu da traže više (znajući da ih to ne čini pohlepnima, nezahvalnima i sva ostala sabotirajuća uvjerenja koja nosimo), a zatim i konkretno educiranje kako bi znale kako to što žele ostvariti.

  • ŽIN: Štediš li za mirovinu?

Sara: Da, čim sam zaradila prvih 1.000,00 € (što mi se tada činilo baš puno) od svog posla, počela sam razmišljati o budućnosti, ali ne na klasičan način koji bi nam možda bio neka prva asocijacija kada čujemo pojam štednje.

Zahvaljujući mojim roditeljima koji su mi usadili važnost odgovornosti i razmišljanja o budućnosti i to pokazujući primjerom (počeli su mi uplaćivati 3.mirovinski fond prije mnogo godina), počela sam se educirati o raznim mogućnostima, pa tako ulažem i investiram na različite načine – kombinirajući od tradicionalnih do modernih opcija, od više rizičnih koje mogu biti kratkoročno isplative, do nisko rizičnih koje su isplative na duge staze.

Ponovno ću spomenuti osobnu odgovornost, vjerujem da je jako važno da svatko od nas prvenstveno upozna sebe (koji tip ulaganja/investiranja mu odgovara s obzirom na njegove osobine), zatim svoje poslovanje i financije (kakav je tvoj životni stil i plan zarađivanja te trošenja), a zatim i dugoročne ciljeve i planove i na temelju toga, informirano donese odluku na koji način želi raspolagati svojim novcem.

  • ŽIN: U što investiraš?

Sara: Prvo, osnovno i najvažnije: u svoju glavu – a to znači: stručne edukacije (iz psihoterapije i osobnog razvoja) i biznis edukacije (o vođenju online poslovanja, skaliranju, marketingu). Drugo najvažnije je: u mentore i upravo to je ono što mi omogućuje da tako brzo i stabilno razvijam poslovanje – jer plaćanjem mentora plaćam da naučim koje su greške oni radili, kako bih ih ja preskočila i time si skratila put, vrijeme i živce.

Ta dva područja smatram najvažnijima i najsigurnijima, jer mi daju garanciju da što god da se dogodi na tržištu – ja ću imati alate u sebi kojima ću pronaći rješenje za svaki izazov. Što će biti s tržištem dionica, ETF-ova, kriptovaluta, nekretnina, zemljišta, zlata – nad time nemam kontrolu, ali što ću kreirati sa svojim stabilnim, educiranim, samopouzdanim i poduzetničkim mindsetom, nad time imam i zato upravo tim redoslijedom i investiram.

  • ŽIN: Koje si pogreške napravila dosada s novcem? A koje u poslu?

Sara: Nisam ljubitelj riječi pogreška jer zaista vjerujem da ako se potrudimo, ma koliko rezultat bio suprotan od očekivanog, možemo naći vrijednu lekciju iz njega – i tako greška postaje vrijedan izvor informacija.

To može zvučati kao floskula ili racionalizacija, ali zapravo, kada naučimo upravljati svojom percepcijom to postaje moćan alat koji nam pomaže da se brže krećemo u biznisu.

Ipak, iako bih sve ponovila – imala sam nepromišljenih i brzopletih odluka čije sam lekcije baš puno platila. Primjerice, jednom sam uložila izrazito veliku svotu novca za suradnju na temelju preporuke, a bez da sam sama kritički razmišljala i dublje istražila pozadinu i dotadašnja postignuća te osobe.

  • ŽIN: Što bi voljela da ti je netko rekao dok si bila mlađa?

Sara: Da ću sve stići i da život nije borba. Baš sam puno godina jurila iz straha da neću stići proživjeti sve što želim. Danas mi je jasno da upravo tada nisam živjela i PROživljavala iskustva, već sam PREživljavala.

Isto tako, borila sam se sa životom umjesto da mu vjerujem jer sam odrasla u uvjerenju da je život težak i da nam ne može biti lijepo dok se do iznemoglosti ne namučimo. Zahvalnost što sam naučila bolje motivira me da i drugima pomognem da nauče drugačije i izaberu bolje za sebe.

  • ŽIN: Što si naučila o novcu od svojih baka i djedova te roditelja?

Sara: Naučila sam da je novac nešto čega nikad nema dovoljno, ma koliko radili i da ako želimo nešto više moramo raditi više. Danas znam da moramo raditi pametnije i sistematičnije.

Naučila sam da se za novac moramo patiti, trpjeti i mučiti se. Zbog toga sam sebi vrlo često (naravno nesvjesno) otežavala poslovne procese, produživala vrijeme rada, popravljala već završeno – sve kako bih opravdala zarađeno. Naučila sam da je novac nešto o čemu se ne smije javno pričati – opasno je, nešto što teško dolazi a brzo i lako odlazi. Ako ga, pak, netko ima puno – vjerojatno ga nije pošteno stekao. Sve su to uvjerenja na kojima sam duboko morala raditi da bih mogla ugodno zarađivati i raspolagati s velikim iznosima.

  • ŽIN: Vizija našeg portala su Financijski neovisne žene – koja je tvoja poruka našim čitateljicama i čitateljima?

Sara: Prvo imam poruku za vas – hvala vam na ovako kvalitetnim pitanjima, zaista su osvježavajuća i upravo takva pitanja su jedan od načina na koji možemo potaknuti promjene u svijesti društva u kojem živimo.

Moja poruka je da nas želja za više ne čini pohlepnima, nezahvalnima i zlobnima već nam omogućuje da nesputano živimo i doprinosimo sebi, okolini i zajednici na način na koji to želimo. Da bismo slobodno i svjesno birali i živjeli, neophodno je da si osiguramo sredstva koja su nam za to potrebna – a novac je svakako u današnjem društvu jedno od njih.

Za kraj, važno mi je istaknuti kako je moj mindset prije samo nekoliko godina bio potpuno drugačiji. Sve što danas znam, vjerujem i živim sam naučila. Izgrađeni mindset nije nešto s čime se rađamo, nego nešto što gradimo.

Foto: Privatna arhiva Sare Peranić

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Podjelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

7 najboljih savjeta kako uštedjeti novac za Božić

Producentica Anita Cvetnić: Televizija je moćan kanal za pronalazak novih kupaca na globalnoj razini

Najavljujemo RE:D, konferenciju koja će okupiti preko 300 ključnih aktera u regionalnoj industriji nekretnina

Prijava za članice

Pretraga

zeneinovac logo