Svaka žena mora
imati svoj novac

Štediš li za perimenopauzu? Ako ne, započni odmah jer te možda čeka (duži) period smanjene radne sposobnosti

Štediš li za perimenopauzu? Ako ne, započni odmah jer te možda čeka (duži) period smanjene radne sposobnosti

O ovome se baš i ne govori.

Sudjelovala sam jednom u odličnom panelu na zanimljivom eventu o perimenopauzi, no dok su svi ostali pričali o iskustvu i medicinskoj strani, ja sam perimenopauzu u ime portala Žene i novac komentirala naravno prije svega s financijskog aspekta.

Naime, prije tri godine sam odjednom, doslovce preko noći, prestala spavati cijelu noć u komadu te posljedično ubrzo postala poprilično neispavana i stoga manje radno sposobna. Nakon nekoliko tjedana, ukupno 4 mjeseca nisam ništa mogla raditi. Nitko to na vani nije primijetio jer uvijek znam postaviti svoj biznis da može od početka funkcionirati bez mene, pa je tako slučaj i s ovim. Hormoni su mi se valjda poremetili i trebalo mi je vremena da se (to je naravno stalan proces) uravnoteže.

Nakon niza posjeta liječnicima (puno uloženog vremena i tada neplaniranog izbivanja s posla), cca 5.000 eura potrošenih na pretrage (koje bi bilo mudro da sam imala ciljano ušteđeno sa strane za to i zato vam ovo sad pišem) i raznih kupljenih suplemenata, dijagnoza je bila – gospođo sve vam je to u glavi – dakle ništa i ja sam našla novi, za mene još bolji način rada koji mi donosi i brže i bolje/veće rezultate.

Naravno kako i svatko, imam i neke starije prijateljice, no nažalost nisu mi o tome pričale kad su to prolazile pa se nisam pripremila ni na koji način.

Eto nas sada da kažemo mladim ženama koje bezbrižno uživaju u svojim dvadesetima i tridesetima – štedite ciljano i za perimenopauzu.

Foto: Pexels

Naime, svi stalno jasno komuniciramo – štedite za mirovinu, štedite za crne dane, imajte hitan fond za neplanirane situacije, a nitko ne spominje da štedite za perimenopauzu, a itekako je moguć scenarij da ćete u periodu od 45. do 55. godine biti tko zna koliko vremena manje radno sposobne, neispavane, manje produktivne i sl.

Pa ako ste sama svoja gazdarica, planirajte svoje biznise tako da ste zamjenjive, da vaš biznis može i funkcionirati i rasti i razvijati se i bez vas, posebno u tim godinama. A ako radite za nekog drugog, nadam se da ćete naići na poslodavca koji to razumije, uzima u obzir i zna time upravljati, a uvijek je dobra ideja i imati dodatne izvore zarade, kao i što pasivnije oblike prihoda.

Perimenopauza je samo još jedan u nizu životnih situacija koje nam mogu poslužiti kao podsjetnik na to. Štedite. Štednja ne znači muka, grč i odricanje, štednja je odvajanje novca sada za potrošnju koju planiramo kasnije.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnista/ica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Podjelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Slični tekstovi

7 najboljih savjeta kako uštedjeti novac za Božić

Producentica Anita Cvetnić: Televizija je moćan kanal za pronalazak novih kupaca na globalnoj razini

Najavljujemo RE:D, konferenciju koja će okupiti preko 300 ključnih aktera u regionalnoj industriji nekretnina

Prijava za članice

Pretraga

zeneinovac logo