Što je amortizacija?

Pojam amortizacija kod nekih poduzetnika izaziva pojavu upitnika iznad glave, ali zapravo nije komplicirano. Radi se o rasporedu troška imovine na period korištenja te imovine, a u pravilu se odnosi na imovinu čija je vrijednost veća od 3.500 kn i čiji je rok upotrebe dulji od 1 godine.

Dakle, amortizacija je naziv za trošak dugotrajne imovine koji se raspoređuje na duži period.

Amortizacija u praksi

Uzmimo za primjer nabavku automobila.

Nabavili ste automobil u vrijednosti 300.000 kn i procijenili kako ćete ga koristiti 5 godina. Ako mislite da ste upravo ostvarili trošak u iznosu 300.000 kn u tekućoj godini, i tako si značajno smanjili porez na dobit, varate se. Tu nastupa pojam amortizacija. Evo kako funkcionira u praksi.

Vaš računovođa će svake godine kroz period od 5 godina knjižiti 60.000 kn troška automobila. Zašto? Zato što se trošak raspoređuje na vrijeme korištenja. Zato što je 300.000 kn podijeljeno na 5 godina jednako 60.000 kn godišnje. Godišnji iznos amortizacije (troška) automobila može biti i manji, ovisno u kojem periodu godine ste nabavili automobil.

Kada kupovati?

Zato nema smisla kupovanje imovine u prosincu s ciljem smanjivanja poreza na dobit jer trošak amortizacije neće u toj godini ući u trošak. To ne znači da ne možete koristiti amortizaciju u svoju korist za smanjenje poreza na dobit, samo morate na početku ili tijekom poslovne godine planirati utjecaj nabave imovine na poslovni rezultat, a ne u prosincu.

3 primjera stopa amortizacije

Kako bih Vam prikazala kako odluka o amortizaciji može utjecati na rezultat, u nastavku navodim tri primjera različitih stopa amortizacije. Zakon o porezu na dobit predviđa korištenje automobila 5 godina, ali Vam dopušta i mogućnost ubrzane amortizacije u dvostrukom iznosu. 

To bi značilo da onaj isti automobil od 300.000 kn možete amortizirati u 2,5 godine pa će Vam godišnji trošak iznositi 120.000 kn za prve dvije godine, a u trećoj će biti ostatak troška od 60.000 kn.

Imate još jednu mogućnost, možete procijeniti kako ćete taj automobil koristiti 10 godina pa će se iznos od 300.000 kn rasporediti na 10 godina te ćete imati 30.000 kn troška godišnje.

Poslovanje S Autom

Zaključak je da upravo pomoću amortizacije možete utjecati na iznos Vaših ukupnih troškova, poreza na dobit i dobiti. Ovdje su navedene tri mogućnosti gdje godišnji trošak može biti 120.000 kn, 60.000 kn ili 30.000 kn za nabavu iste imovine.

Koji će trošak imati Vaše poduzeće ovisi o Vašoj odluci. Koju dakako trebate poslati svom računovodstvu.

Za sva pitanja, možete mi se obratiti putem maila: tiana@profida.hr

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Košarica
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.