Sigurno nećete pogriješiti birajući i zlato i srebro. Zašto? Jednostavno, zato što će obje plemenite kovine u svom investicijskom obliku, prije svega sačuvati vrijednost, za razliku od novčanih vrijednosti.

Ipak, u ovom trenutku naš je naglasak upravo na srebru. Za to postoji mnogo razloga od kojih bi istaknuli samo najznačajnije.

Zašto ulagati u srebro?

Srebro ima iznimno veliku primjenu i nakon nafte prva je sirovina po broju primjena. Posebno je značajno u solarnoj tehnologiji, autoindustriji, medicini, vojnoj industriji te mnogim drugima granama gdje s preko 1.300 patenata i 20.000 primjena zauzima iznimno važnu ulogu. Stoga se srebro puno troši.

Dok su poznata nalazišta ograničena i procjenjuje se kako ga ima za svega sedam, osam godina, nova se nalazišta ne nalaze i ne aktiviraju zbog njegove iznimne podcijenjenosti. Zlato se akumulira, skuplja, čuva, dok se srebro troši.

Odnos cijene srebra i zlata

Odnos cijene zlata i srebra u ovom je trenutku preko 80:1, što znači da za istu novčanu vrijednost danas možete kupiti 1 kilogram zlata ili preko 80 kilograma srebra.

Potražnja za srebrom i dalje je u porastu

Što mislite kako će biti po izlasku iz krize kada se sva industrija značajnije pokrene? Hoće li ga industrija tražiti više ili manje? Što mislite kakvo će biti kretanje cijene kad mu potražnja značajno poraste, a proizvodnja je ograničena?

Investicijsko zlato oslobođeno je plaćanja PDV-a, dok je srebro industrijska plemenita kovina, poput platine i paladija i opterećena je nacionalnim PDV-om što kod nas iznos velikih 25%.

Elementum nudi mogućnost potpuno legalne kupnje investicijskog srebra bez plaćanja PDV-a, što znači da za isti novčani iznos možete kupiti četvrtinu više srebra nego kod drugih!

Powered by Elementum

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Košarica
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.