Dosta vam je rada za druge i htjeli biste biti sam svoj gazda? Napokon ste skupili hrabrost za taj korak i onda… zapeli na prvoj stepenici. Pitate se što je bolje – obrt ili poduzeće? Što se više isplati? Pitate druge za mišljenje i opet niste sigurni u odgovor. Svi odgovori djeluju ispravno i pogrešno u isto vrijeme. Razlog tome je što nema ispravnog odgovora, već odgovor ovisi o Vašem planu poslovanja.

Obrti i poduzeća

U nastavku navodim obilježja obrta i poduzeća te njihove troškove kako biste lakše donijeli odluku.

Za početak, razmislite koliki prihod očekujete i koji je trošak materijala/robe/usluga potreban da biste ostvarili zamišljeni prihod. Kada ste to odredili, odlučite koji je oblik poslovanja povoljniji za vas.

Tablica 1. prikazuje razlike između obrta i poduzeća

 

Paušalni obrt, obrt, društvo s ograničenom odgovornošću

Ako Vas je prethodna tablica usmjerila u pravcu u kojem želite ići, u nastavku pogledajte primjer obračuna za paušalni obrt, obrt i društvo s ograničenom odgovornošću. 

Tablica 2. prikazuje razliku između različitih pravnih oblika za istu razinu prihoda/primitaka i troškova/izdataka od operativnog poslovanja

 

Paušalni obrt

Iz tablice možete vidjeti kako je paušalni obrt najpovoljniji pravni oblik jer najveći dio primitaka ostaje Vama, a manji dio ide državi. Paušalno oporezivanje je moguće za primitke do 300.000 kn godišnje. Nakon prelaska tog praga, postajete redovni obrtnik, morate voditi poslovne knjige i ulazite u sustav PDV-a.

Možda ćete odmah isključiti mogućnost paušalnog obrta jer planirate velika ulaganja i visoke primitke ili ćete se baviti djelatnošću koja se ne može paušalno oporezivati pa ćete birati između obrta i poduzeća.  Iz tablice možete vidjeti kako nema većih razlika u iznosima koji Vam ostaju u te dvije opcije (103.273 kn obrt vs. 105.996 kn poduzeće) pa se vodite karakteristikama navedenim u prvoj tablici. Uzmite u obzir kako ta razlika postaje veća s povećanjem poslovnog rezultata u korist poduzeća.

Troškovi paušalnog obrta

A što je s troškovima koje ćete imati? Navodim u nastavku niz troškova koje imaju poduzetnici. Neki od njih su jednokratni dok je većina troškova na mjesečnoj bazi. Neki troškovi su fiksni, neki su varijabilni. Troškovi se mogu značajno razlikovati pa nije jednostavno navesti okvirne iznose, ali Vam lista može poslužiti kao baza za planiranje mjesečnih troškova kao i za planiranje mjesečnog novčanog tijeka.

Tablica 3. prikazuje mjesečne troškove koje ima većina poduzetnika

 

Ako trebate pomoć oko izračuna koji je oblik poslovanja za Vas najpovoljniji ili mjesečnog cash flowa, slobodno pišite (tiana@profida.hr).

Foto: Pixabay

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Prijavite se i primajte novosti i savjete kako bolje upravljati novcem
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Pinterest
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Košarica
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.