Što je teorija relativna deprivacija?

Zamislite život u kojem su Vam iznenada nezadovoljenje ili nepodmirene fiziološke potrebe, potrebe za sigurnošću, ljubavi, pripadanju, poštovanju i samoostvarenju.

U sociologiji se takva pojava naziva relativnom deprivacijom.

Tko joj je podložan?

Važno je naglasiti da pojedinci koji žive u lošijim životnim okolnostima mogu imati manji osjećaj depriviranosti za razliku od pojedinaca koji su navikli na bolje životne prilike.

Relativno deprivirana osoba je nezadovoljena zbog osjećaja financijske ili druge zakinutosti u odnosu na neku referentnu skupinu – nekime s kim se želi poistovjetiti, a joj životne okolnosti to (više) ne dopuštaju.

Koji su uzroci teorije relativne deprivacije?

Uzroci teorije relativne deprivacije najčešće su ekonomske krize i politički režimi koji ponekad iznenada i naglo mijenjaju životne navike pojedinaca.

Primjerice, samohrana majka navikla je na prosječne životne okolnosti. Izgrađena karijera, natprosječna mjesečna primanja i osjećaj sigurnosti omogućavaju joj dobar život sve do onog trenutka kada joj ekonomska kriza ne naruši navike. Gubi osjećaj sigurnosti i veliki dio financijskih sredstava potrebnih za daljnje zadovoljavanje svojih potreba i potreba svog djeteta – samohrana majka sada je suočena sa relativnom deprivacijom.

Povećava li sve veća nejednakost osjećaj relativne deprivacije i smanjuje li financijsko zadovoljstvo?

Kako nejednakost dohotka raste, raste nezadovoljstvo i usporedbe od strane pogođenih skupina ljudi. Relativna deprivacija uvelike ovisi o dohotku što dovodi do statusne anksioznosti, povećava razinu stresa s nizom negativnih posljedica na psihičkoj, fizičkoj i društvenoj razini te ponekad dovodi do prekomjerne potrošnje zbog izraženog financijskog nezadovoljstva.

I za kraj, svatko se u životu barem jednom susretne sa relativnom deprivacijom. Ukoliko do toga dođe ili ste trenutno u teškom životnom periodu, sjetite se da nakon kiše uvijek dolazi sunce!

Foto: Pexels

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori