Znanstvenici s HSE-a (Higher School of Economic) i znanstvenici sa Sveučilišta u Torontu, analizirali su podatke 190 fMRI meta-analiza (ukupno 5.551 sudionika) i otkrili kako hrana seks i novac aktiviraju slične dijelove mozga – a studija je objavljena u časopisu Brain Imaging and Behavior.

Jesti hranu, imati seks i zarađivati novac – aktivnosti su koje pokreću ljudsko ponašanje. Hrana i seks pripadaju u skupinu primarnih nagrada jer su esencijalni dio za opstanak osobe i vrste. Novac je pak sekundarna nagrada, on je resurs koji nam daje sigurnost i mogućnost preživljavanja u današnjem društvu, no ljudski je produkt.

Ove reakcije procesuiraju se u dijelu mozga koji se asocira sa svim tipovima nagrada, a to su upravo bazalni gangliji, nakupine sive tvari na koje se povijesno gledalo kao na dijelove lokomotornog sustava, no sada postaje jasno da igraju ulogu u kognitivnim i emotivnim funkcijama organizma.

Bazalni gangliji su jezgre mozga koje se nalaze unutar telencefalona koje karakteriziraju akumulacije živčanih neurona. Njegov je položaj u podnožju mozga, gdje dopuštaju povezivanje nižih područja s višim.

Oni tvore krug jezgri koje kontinuirano razmjenjuju informacije.

Stupanj motivacije koji nekoga tjera da dobije ove tri vrste nagrade razlikuje se od osobe do osobe i varira od adolescencije do starosti.

Marie Arsalidou, profesorica s HSE-a, kaže kako analiza pokazuje da su ove tri nagrade različito aktivirale bazalne ganglije. Hrana aktivira lijevu hemisferu mozga, erotska nagrada desnu. Novac aktivira ganglije bilateralno.

Na temelju prikupljenih podataka, istraživači su kreirali model zajedničke obrade nagrada putem bazalnih ganglija te odvojene modele za novčane, seksualne i prehrambene nagrade.

Ako bolje razumijemo kako moždane strukture obrađuju različite vrste nagrada, moći ćemo razumjeti i ljudske mehanizme donošenja odluka, primjerice – od nečijeg izbora čokoladice umjesto zdravog doručka do privlačnosti potencijalnih partnera – ali sve i do odabira određenih oblika ulaganja.

Foto: Freepik

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
[forminator_form id="16476"]
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Pinterest
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori