Usprkos događanjima i epidemiološkoj situaciji, predivna Konferencija Žene i novac se održala u skladu s mjerama i propisima. Kad bih je opisivala najkraće, rekla bih: inspiracija, motivacija, edukacija. Ali – rekla bih premalo. Ljudski faktor, kontakt, pogled, podrška, upoznavanje novih ljudi i slušanje njihovih životnih priča ništa ne može zamijeniti, a u našem slučaju ni korona nije mogla spriječiti. 😊

Studeni je nekako proletio. Puno se toga događalo u meni i oko mene. Kao što sam pisala u kolumni – Prepoznajmo gdje smo osluškujući svoje emocije – Kako sam se odlučila riješiti ne možeš programa? – na samoj Konferenciji nešto se dogodilo, nešto je puknulo, nešto se otpetljalo i otkotrljalo.

Od tog dana – ja se potpuno drugačije osjećam.

Osjećam se sve više u kontaktu sama sa sobom i svojim emocijama. Sve više radim ono što želim i kako ja želim. Fizički prisutna u sustavu, dušom sve više u iskoraku. Osjećam da se nešto lijepo događa i da bolje stiže.

Moji studeni izazovi bili su nekako drugačiji od onoga kako sam se osjećala.

1. Tražimo povišicu argumentiramo činjenicama. One koji imaju svoj biznis ista stvar vrijedi za podizanje cijene usluga klijentima. 

Ne bi bilo loše, ali povišicu nisam tražila. Rekla bih da moje radno mjesto nema prostor za traženje povišice osim ako strukovno ne napredujete i dodatnim bodovima i edukacijom steknete uvjete za povećanje plaće.

Što sam naučila: Hvali more, drž’ se kraja! Dok se držimo kraja, teže je napredovati. Unutar sustava pogotovo. Barem ja tako mislim.

U privatnom biznisu ste više primorani učiti, čak i kad odbijate neke stvari. Mnogi odbijaju tehnologiju koja nam svima puno stvari može olakšati. U svakom slučaju, gdje god bili i što god radili, najviše možete napredovati na osobnoj razini, sami naspram sebe, biti bolji i pametniji danas nego što ste bili jučer. A onda povišica na neki svoj način nađe put do nas ili mi lakše stižemo do nje.

2. Jesmo li otvoreno popričali s partnerom, roditeljima i djecom o novcu?

Naravno. Tema novca je u top 3 aktualne teme zadnje dvije godine.

Što sam naučila: Tema novca aktualizirala se najviše nakon kupnje stana na kredit i nakon povećanja tekućih troškova života. Tek tada muž i ja smo počeli shvaćati koja uvjerenja nosimo od prije i koje smo lekcije prošli i prolazimo.

Iz osobnog iskustva, mogu reći da je razgovor o novcu unutar obitelji iznimno važan. To uključuje učenje o upravljanju novcem od najranije dobi i usvajanje pozitivnog stava o novcu i definiciji što on zapravo jest.

Novac je definitivno tema o kojoj se može puno naučiti, a istovremeno i tema koja nas može mnogočemu poučiti.

3. Napravimo svoj financijski plan i budžet ako to već nismo, koji služi nama, ne mi njemu (usklađen s onim tko smo i našim vrijednostima) – Budžet i financijski plan svakako treba imati svako kućanstvo.

Što sam naučila: Ovi pojmovi su mi bili potpuna nepoznanica prije godinu dana i novac mi je izmicao iz ruku iako sam ga vrlo pažljivo čuvala. Učenje na portalu i kroz predavanja kolumnistica i gošći koje se bave poslovima vezanim uz financije mi je pomoglo da shvatim i iskusim kako financijski plan smanjuje neugodna iznenađenja i omogućuje planiranje troškova u odnosu na naše prihode.

Planirajući zapravo možemo uštedjeti jer nećemo potrošiti na ishitren shopping ili neplanirano kupovanje nepotrebnih namirnica niti pasti na natpise akcija pa pokupovati pola trgovine. Stavite ove aktivnosti na TO DO listu, pod odjeljak MUST HAVE (a nije najnovija haljina iz Zare).

4. Koristimo keš (ne znači da ćemo prestati koristiti kartice) – Kupovina gotovinom zasigurno je bolji način plaćanja ako želite bolje kontrolirati svoje troškove.

Što sam naučila: Nisam nikada imala praksu nositi puno gotovine jer zašto bih kad imam karticu pa mogu platiti karticom. Međutim, znalo se dogoditi da potrošim i više od planiranog nakon više kartičnih plaćanja u toku dana jer online bankarstvo ne prikaže odmah pravo stanje računa. Pa ako želite uštedjeti ili manje potrošiti, planirajte troškove unaprijed, radite popise za kupovinu, držite se popisa kad uđete u trgovinu i platite gotovinom. Uza sve ove korake, znat ćete gdje ste.

5. Utjerajte sve dugove ako imate svoju firmu. 

Ni dugova ni firme. 😀

6. Što zaista želite raditi – što vas ispunjava, na koji način želite doprinositi? Krenite odmah.

Ispunjava me ovo pisanje jer oslobađam sebe misli, a dijelim svoja iskustva s onima koji će ih čitati i vjerujem da uvijek nekome mogu koristiti i poslužiti.

Tako se nadam da će i ova kolumna pomoći onima kojima treba, možda osvijestiti, možda potaknuti, možda inspirirati.

Nije li ovo davanje? I nije li ovo TO o čemu pričamo kada govorimo o ispunjenosti, sreći i svrhovitom radu. Ja osjećam da je to – to.

Što sam naučila: Što čekate? Krenite odmah i ne čekajte savršen trenutak jer je svaki pravi – samo odaberite, odlučite, krenite. I najmanji korak je (is)korak. 😊

7. Ne financiramo kratkoročne obveze prodajom dugotrajne imovine! Nemam iskustava kojima bih ovo mogla potkrijepiti pa ću za kraj dodati…

Studeni je iza nas. Prosinac, zadnji mjesec u godini na vratima.

Uzmite papir i olovku. Zatvorite oči i sjetite se… Što se sve lijepo dogodilo ove godine? Mjesec po mjesec. Što ste novo naučili? Čega starog ste se riješili?

S kojim novim uvidima iščekujete kraj Stare i dolazak Nove godine? Je li vam (još) fokus na potresu i koroni ili na temama koje su iz ovih situacija izronile? Što vas je dotuklo, a što vas je inspiriralo? Koja je vaša tema? Gdje ste to pucali po šavovima – tamo je prostor za rad i napredak.

Što vas veseli, raduje, motivira, inspirira – tamo idite, to radite. Zatvorite oči, osjetite mirise, okuse, čujte zvukove, dozvolite sebi da cijelim tijelom budete tamo gdje vam je najljepše. Tamo gdje ste vi to što jeste. I ako sada ne živite to, za početak samo budite tamo kad zatvorite oči.

Budite ustrajni u tome i doći će vaš trenutak i pravo vrijeme za sve.

Samo imajte na umu da svakim danom sve više i što češće zastanete, zatvorite oči, budete tamo gdje želite biti i pri tome – uživajte. Sretno! <3

Foto: Pexels

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori