Onaj tko ništa ne treba ne može biti kontroliran.

Naše nas potrebe, želje i žudnje kontroliraju. Što više želimo, lakše nas je kontrolirati. Možemo li uopće postati netko tko ništa ne treba i time se osloboditi kontrole izvana?

Zapravo, postoji način.

Dok god se trudimo imati, uvijek ćemo ploviti između imanja i neimanja. Zapravo, ako sada malo dublje promisliš, imanje i neimanje su zapravo jedno te isto. Samo dvije strane istoga novčića.

Jer kada nemaš, jedino što želiš je imati. A kada konačno imaš, bojiš se to izgubiti. U oba slučaja lako je uočljivo nezadovoljstvo.

Kada konačno dobiješ tu plaću, sada imaš te novce bez obzira o kojem se iznosu radi, no želiš li to na nešto potrošiti? Zapravo ne. Zato plaćaš samo ono što moraš. I to ne zato što želiš, nego zato što MORAŠ. Zato što te netko kontrolira i kaže moraš to učiniti inače…

U takvom načinu života – nema istinskog zadovoljstva. Zadovoljstvo je svedeno na sitnice koje si možemo dozvoliti ako pretekne kada riješimo sve što moramo, a i to jako dobro važemo u strahu od neimanja.

Ako se prepoznaješ u ovome, moram ti nešto reći.

Nisi ti kriva što je tako. Naučili su te isto kao i mene i kao gotovo svakoga oko nas. Umjesto krivnje, preuzmi odgovornost i odluči se izabrati drugačije.

Kako to drugačije izgleda?

Vjerujem da si već čula za razliku između imati i biti. No, ako su tvoja iskustva slična mojima, to ti nije bilo dovoljno dobro predočeno i objašnjeno te si nastavila put prema imanju nadajući se da će jednom biti dovoljno ida će tada biti sve u redu.

Ok, ja sam došao do nečega što bi moralo biti dovoljno.

Bivajući u poziciji imanja – mislio sam da je to to. Da sada samo trebam utvrditi tu poziciju i da će sve biti sjajno. Pogađaš, razočarao sam se.

Ono što me je po nekim mojim parametrima trebalo dovesti do zadovoljstva i ispunjenosti – dovelo me je još više nesigurnosti, opreza i straha. To sam shvatio tek nakon što se jedna tako apsurdna situacija dogodila u mom životu.

U jednom trenutku, umjesto novca na mom računu, bilo mi je ponuđeno da odem u kupnju u nekoliko trgovina u vlasništvu iste kompanije. Radilo se o trgovinama odjećom, sportskom opremom i odjećom, dakle bio je veliki izbor onoga što sam mogao kupiti.

Poveo sam u kupnju svoju tadašnju partnericu i nakon 3 sata smo zajedno potrošili 800 kuna.

Svaka kupnja meni nije davala osjećaj da nešto dobivam, nego da gubim novac koji će mi doći. A to je tada u meni izazivalo čak i fizičku bol.

Tada sam znao da nešto nije u redu, no nisam još mogao naslutiti što nije u redu. Tada znam da sam bio u imanju, odnosno strahu od neimanja. Kasnije, kada sam to shvatio, zapravo sam shvatio da bez obzira na iznos novaca koji ima, osoba koja je u imanju ne može biti sretna i zadovoljna jer je u stalnom strahu od gubitka.

Koja je alternativa i kako ju postići?

Biti nije suprotnost imanju. Neimanje je suprotnost imanju. Gore u tekstu sam pokazao kamo ta suprotnost vodi.

Biti je nešto sasvim drugo. Mi bivamo u mnogim različitim identitetima.

No, kada govorimo o novcu i blagostanju, izabirem BITI U OBILJU.

Možemo biti u braku, u Hrvatskoj, u Zagrebu, možemo biti u kompaniji, možemo biti i u formi, biti onaj koji vježba i vježbanje je možda najjednostavniji način da pojasnim razliku između imati ili biti da bude još jasnije.

Ako se pripremaš ući u formu, tada težiš prema imati (formu, kondiciju, mišiće). Nastupaš iz pozicije neimanja. Onaj tko svaki dan vježba, taj je u biti. Ta osoba je vježbač. Razlika je ogromna.

No, kako ovo primijeniti na obilje?

Kada smo u imanju (neimanju) – tada se bojimo nedostatka i fokus nam je upravo na tome da se što više udaljimo od nedostatka.

Kada jesmo obilje, primjećujemo ga svugdje oko nas.

Stoga ćemo primijetiti obilje prilika, lijepih stvari, prostora, dobrih ljudi, mogućnosti, ideja, svega. Odnosno svega u čemu si dopuštamo obilje.

Tada ne moramo težiti ničemu, sve to već je. Sada i ovdje. Već sada možemo uživati u tome. Možda ne onoliko koliko i kako bismo htjeli, no možemo. Zaista možemo.

Osoba koja je u imanju (neimanju) reći će da nema novaca ako ima na primjer stotinu kuna u novčaniku.

Osoba koja je u obilju ne može reći da nema jer s tih sto kuna može učiniti puno lijepih stvari i puno toga kupiti.

I jednoj i drugoj osobi pojavljivat će se više onoga na što su fokusirane. Onoj u imanju više nedostatka i nemanja, onoj u obilju više dokaza da je obilje oko nje.

Siguran sam da kao i svatko imaš u životu bar jedan dio u kojem si u obilju. Prepoznaj ga i uči iz njega.

Ako želiš dublje objašnjenje ove teme te praktične korake i vježbe za ulazak u obilje, pogledaj sjajan video u kojem imaš obilje informacija i jednostavnih koraka do obilja.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori