Prije nekoliko godina pohađala sam seminar Money and you u Americi, koji sam u više navrata spominjala. Nekoliko stvari su nam tamo iznova i iznova naglašavali:

  • Najvažnije je kako razgovaraš sa samim sobom.
  • Ako bilo što želiš promijeniti u poslu i životu, prvo moraš promijeniti sebe.
  • Tvoj posao raste do razine do koje ti rasteš.
  • Istraživanja pokazuju da su za uspjeh ključne dvije stvari – mindset i networking.

Dakle, najvažnije je kako razgovaramo sa sobom, jesmo li sami sebi brižna majka ili zloćesta maćeha. Kad nešto pogriješimo, hoćemo li sebi reći kako smo glupi, nesposobni ili ćemo se ohrabriti, naučiti što treba, poduzeti sve potrebne akcije i krenuti dalje pametnije.

Na prvoj Žene i novac radionici lani i Žene i novac retreatu nekidan, s polaznicama sam u sklopu predavanja koje sam držala, radila vježbu da svaka napiše nešto lijepo ili svoj prvi dojam o svim ostalim osobama. Na kraju, svatko za sebe dobije popis lijepih osobina i dojam kakav ostavlja na druge.

I, oba puta kad su vidjele svoj popis, što drugi misle o njima, mnoge žene su reagirale s – TKO JE OVA ŽENA?

Dok druge misle kako je lijepa, pametna, sposobna, stručna, elokventna na stranim jezicima, ona misli da je ružna, neatraktivna i da joj treba još jedna edukacija i sl.

I, što je najvažnije za uspjeh kod takve osobe – pa njena slika o sebi, kako ona sebe vidi, što misli o sebi i kako razgovara sa sobom.

Ništa izvana ne može nahraniti prazninu iznutra.

I – nitko drugi tu prazninu ne može popuniti osim nas samih, i to bezuvjetnim prihvaćanjem sebe, takvim nesavršenima kakvi jesmo jer jesmo – nesavršeno savršeni i. naravno. nakon prihvaćanja i voljenjem sebe, baš takvima kakvi jesmo.

Tek tada kreće nabolje.

Kristina Ercegović – Poslovna savjetnica s 20 godina iskustva u malom poduzetništvu.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Želite li promijeniti svoj odnos s novcem i poboljšati svoju financijsku situaciju? Prijavite se na newsletter i odmah vam u inbox dolazi naša Eknjižica na 21 stranicu. Nakon toga redovno, jednom tjedno stižu Vam i novosti i korisni savjeti kako bolje upravljati novcem.
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Pinterest
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Košarica
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.