Kada se u obitelji dogodi smrt člana, najgore se u tom teškom periodu nositi i s organizacijom i to je vjerojatno zadnje što osobi tada treba. Zato je tu mogućnost uplaćivanja posmrtne pripomoći.

Najstarija u Hrvatskoj, Udruga posmrtna pripomoć Zagreb , djeluje od 1931. godine, a nudi organizaciju pogreba. Ona djeluje u raznim gradovima Hrvatske. Članom se može postati upisom u Udruzi, kod partnera u drugim gradovima, e-mailom, telefonski ili putem online obrasca.

Na taj način, osoba svoje bližnje oslobađa pogrebnih troškova, organizacije pogreba i sve što on sa sobom nosi. Cijena članarine ovisi o paketu koji ćete uzeti, a cijene su između 40 i 50 kn mjesečno.

Posmrtna pripomoć uključuje osnovne pogrebne troškove (lijes s pripadajućom garniturom, nadgrobni znak, prijevoz pokojnika, osmrtnice, troškovi ukopa).

Za veću cijenu dobivaju se i dodatni dani rashladne komore, ekshumacija, kremacija. S nekim većim paketima pokrivate i troškove zbora/limene glazbe.

Nakon 4 godine plaćanja stječe se pravo na stopostotnu vrijednost pogrebnog standarda.

Neki ljudi misle da je to prevara jer ponekad znaju iskočiti dodatni troškovi pa zato dobro provjerite što ste dogovorili i ostavite podatke/kontakt koga bližnji trebaju nazvati i javiti o smrtnom slučaju.

Ukoliko želite najbliže osloboditi troškova i organizacije posljednjeg ispraćaja, onda ćete možda htjeti razmisliti o uplaćivanju posmrtne pripomoći.

Neki možda pak već imaju zasebnu štednju u tom slučaju, dok se neki ni ne odlučuju na pripomoć jer imaju dovoljno financija za troškove pogreba.

Četvrti smatraju da jednostavno nije potrebno da oni sami plaćaju pogrebnu pripomoć i osiguraju troškove pogreba jer žele da se obitelj pobrine za njih budući da su se oni već dovoljno brinuli godinama (financijski).

U svakom slučaju, vi sami znate imate li dovoljno ušteđenog novca da vaša obitelj ne mora plaćati išta dodatno ili znate da netko voli jednostavno sve imati u svojim rukama pa vam nije ni potrebna posmrtna pripomoć.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Želiš li 12-tjedni financijski izazov kako bi naučila bolje upravljati svojim financijama?

Prijavi se na naš newsletter i šaljemo ti ga na e-mail!


Košarica

zatvori