Krediti i zaduživanje nisu novi pojmovi te imaju značajnu ulogu u civilizacijskom razvoju.

Oduvijek je postojao neki oblik zaduživanja pa se tako i u rimskom pravu definira termin založno pravo kad su kod postklasičnog prava zemljoposjednici od sitnih zakupnika (kolona) zahtijevali određeni zalog na ime osiguranja isplate ugovorene zakupnine te ponekad i kredita kojeg su davali kolonima u svrhu nabavke poljoprivrednog inventara.

Međutim, posebno danas, sve se više životni planovi realiziraju na dug – kao dio kulture življenja u potrošačkom obliku društva.

Kredit

Dodatno je tome pridonijela činjenica da su krediti u današnjem društvu dostupniji nego ikada, tako da je i kupnja na kartice svojevrstan oblik kredita; razne vrste namjenskih i nenamjenskih kredita, prešutno prekoračenje i sl.

Što kad se primanja smanje?

Zato je kredit prihvatljiv kao način financiranja, no pritom je potrebno uvijek prije odluke o kreditu imati jasan plan kako takvu obavezu izvršavati na vrijeme, na način da se ne ugrozi egzistencija pojedinca i obitelji.

Uvijek je važno predvidjeti i scenarije mogućih kretanja prihoda i razmisliti kako će se isti kredit otplaćivati ukoliko se prihodi smanje. Nedavno smo vidjeli kako je lako moguće preko noći ostati bez posla i primanja uz vanjsko djelovanje koje nije izazvano ekonomskim ili osobnim razlozima.

Kad se prihodi povećaju

Osim smanjenja prihoda, postoji scenarij i povećanja prihoda. Je li moguće prijevremeno otplatiti kredit? Što napraviti s kreditom u tom slučaju, smanjiti ratu ili skratiti vrijeme otplate?

Naravno – sve ovisi o osobnoj situaciji, no kredit ima svoju cijenu koja osim o kamati, naknadama i sličnim troškovima, ovisi i o duljini trajanja otplate.

Novac

Stoga ukoliko nemamo drugih planova s viškom novca (npr. investiranje u profitabilniji model ulaganja) – dobro se odlučiti na prijevremenu otplatu kredita, potpunu ili djelomičnu.

Prijevremena djelomična otplata kredita znači da dio glavnice možemo otplatiti i ranije te ostatak nastaviti plaćati u obliku anuiteta. Pri tom se može smanjiti rok otplate kako bi kredit ranije otplatili ili smanjiti anuitet. U tom slučaju ostajalo bi nam više od prihoda.

Kod ovog zadnjeg postoji opasnost da ćemo taj višak trošiti na potencijalno nepotrebne svari.

Također, možete se odlučiti na povećanje rate (uz uvjet da vam se prihod značajno povećao) i dodatno skratiti rok. Uglavnom kao i uvijek u financijskom planiranju olovku (PC, mobitel) u ruke i uz par računčića vidjeti koliko i kako možemo ubrzati otplatu svog kredita.

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Želiš li saznati kako poboljšati svoju financijsku situaciju?

Prijavi se na naš newsletter i šaljemo ti besplatan vodič na e-mail!


Košarica

zatvori