Vjerojatno vam se čini da je vaš novac najsigurniji u vašim rukama, odnosno na vašem tekućem ili deviznom računu. To možda na prvu djeluje kao najmanje rizična opcija, no iz više razloga velika je vjerojatnost da će vaš novac gubiti na vrijednosti – čime zapravo vi gubite novac.

No, ako pažljivo birate, u nekim bankama možete ne samo očuvati, već i zaraditi novac kroz običnu, sigurnu oročenu štednju.

Uvjeti Oročena štednja

Pandemija korona virusa svakako je prodrmala svjetsku ekonomiju i puno se poslovanja, malih i velikih, bori za opstanak. Lockdown i razne restriktivne mjere, koliko god korisne one bile za naše zdravlje, dovele su mnoge fizičke i pravne osobe do ruba.

Zbog navedenih okolnosti, krajnje je vrijeme za zapitati se kako pametno upravljati vlastitim financijama. Ako se bojite uložiti novac u nekretnine ili nekakvo poslovanje – niste jedini. Vaš je strah zapravo i opravdan jer je trenutno rizik poprilično velik.

Što onda napraviti kako bi vaš novac bio siguran? Sakriti ga ispod kreveta?

Većini na pamet padne čuvanje novca na tekućem ili deviznom računu, što se možda čini kao najsigurnija opcija – no daleko je od toga.

Istina, vaš novac će uvijek biti kod vas i vama dostupan, no zbog inflacije, vaš novac lagano gubi vrijednost. Taj gubitak vrijednosti nije drastičan i kratkoročno je neuočljiv, no činjenica je da. iako imate istu količinu novca, on neće imati istu vrijednost kao kad ste ga stavili sastrane.

Oročena štednja kao najsigurniji oblik čuvanja novca

Od svih opcija čuvanja novca, najsigurnijom se pokazala oročena štednja.

Prinosi od oročenja nisu veliki, no oročena štednja predstavlja minimalan rizik od gubitka novca. Što se rizika tiče, on nikada neće biti ravan nuli, tako da je trenutno oročena štednja najbolje rješenje.

Za novac u oročenoj štednji se ne morate brinuti zato što je osiguran – od 2013. godine, preciznije dana kad smo se priključili EU, država jamči isplatu za sve štednje do 100 000 €.

S obzirom na trenutnu nesigurnost u zraku zbog pandemije, napravili smo tablicu u kojoj možete naći usporedbu uvjeta oročenja štednje raznih banaka. Usporedili smo uvjete oročenja štednje na razdoblje od 48 i 60 mjeseci te smo uvrstili banke koje nude štednje s tolikim oročenjem.

Tablica Najbolji Uvjeti Na Oročenu štednju

U tablici je vidljivo da manje banke imaju bolje uvjete za oročenje, što će zasigurno mnoge iznenaditi. Kentbank ima uvjerljivo najbolje uvjete za oročenje štednje na 4 i 5 godina. Sljedeće najbolje opcije su Croatia banka te Banka Kovanica. Najpopularnije i najveće banke – Erste, ZaBa i PBZ, imaju znatno lošije uvjete, no u svakoj je banci štednja i dalje isplativija od čuvanja novca na računu.

Foto: Pexels; Unsplash

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Želiš li saznati kako poboljšati svoju financijsku situaciju?

Prijavi se na naš newsletter i šaljemo ti besplatan vodič na e-mail!


Košarica

zatvori