Vedran Vukman: Stava sam da je bitnije živjeti od kapitala, pa tako sve što radim zapravo radim da u jednom trenu više ne bi morao raditi

Razgovarali smo s Vedranom Vukmanom, CEO poznate aplikacije za upravljanje pretplatama Revuto. Evo što nam je ovaj veliki stručnjak i zaljubljenik u kripto valute otkrio o poduzetničkom putu, vlastitom odnosu s novcem, ali i pogreškama iz kojih je najviše naučio.

 

 • ŽIN: Kako je krenuo tvoj poduzetnički put i što sve sada radiš?

Vedran: Uf, ovo je teško pitanje jer iskreno ni sam ne znam kad je to točno krenulo moje poduzetništvo. Dal’ u osnovnoj školi kad sam s kolegom radio tjedni list kojeg smo prodavali ostalim učenicima, dal’ u srednjoj kad smo organizirali tulume po gradu, kasnije na fakultetu kad sam preprodavao mobitele… stvarno ne znam, ali samo znam da sam uvijek nešto kombinirao, kupovao i prodavao.

 • ŽIN: Što je Revuto i kako je nastao? Koji su planovi za dalje?

Vedran: Revuto je nastao sasvim spontano iz vlastitog problema kojeg sam imao sa količinom pretplata koje sam plaćao raznim karticama kako bi, prije svega, vodio svoj prijašnji start-up. Uz upoznavanje našeg CTO-a, Marka Rukonića, moja ideja o tomu kako riješiti problem kojeg imam krenula je u realizaciju. Naime, Marko je tada radio za Intuit, najveći finetch na svijetu i kad sam mu rekao s čime se borim i kako bi ja riješio taj problem, Marko mi je objasnio da on ima isti problem, ali i da radi na sličnom proizvodu za Intuit.

Kroz nekoliko razgovora, nakon nekoliko piva, a i nakon što mi je Marko izvukao podatke o ponašanju potrošača koje je mogao dobit preko Intuita, nije mi dugo trebalo da okupim ekipu koja će početi raditi na rješavanju tog problema tj. na Revuto-u.

Činjenica da sam s prijašnjim start-upom zbog Covid karantene došao pred zid samo je pomogla da se u potpunosti prebacim na razvoj Revuta.

 • ŽIN: Kakav je tvoj odnos prema novcu i je li se on mijenjao s godinama?

Vedran: To je interesantno pitanje jer imam dosta spečifican odnos prema novcu. Novac mi je uvijek bio jako bitna stavka u smislu da ga želim imati, ali s druge strane nikad nisam previše pažnje posvećivao tomu koliko točno novaca imam i kako bi ga trebao trošiti.

 

Foto: Vedran Vukman

Uvijek sam se trudio imati i zaraditi novac, ali recimo da sam dosta galantan i općenito sam stava da je novac da se troši ili nešto kombinira s njim. Znači, nisam netko tko mahnito broji svaku kunu i sprema ju daleko od očiju u neku čarapu. Naravno, to je došlo s godinama iskustva jer sam već nekoliko puta znao puno imati, pa puno ne imati i kako se moji stavovi sada više ne reflektiraju samo na mene, već i moju obitelj, ženu i djecu, recimo da postajem odgovorniji po pitanju novca.

 • ŽIN: Kripto, jedni su time zaluđeni, drugi se boje. Što nam ukratko možeš reći o kriptovalutama. Odakle i gdje da krenu učiti one koje to više zanima?

Vedran: Ja kripto pratim već jako dugo, usudio bi se reći čak od 2012., ali tek sam se 2017. počeo aktivno bavit s temom i to najviše iz nužde.

Tada sam bio u jednom periodu kad mi je financijski bilo dosta teško pa sam tražio alternative kako zaradit novac. Počeo sam investirati isključivo u kripto valute i na taj način učiti o blockchain tehnologiji. Tu se rodila ljubav.

Ja ne bi rekao da sam ja zaluđen sa kriptom kao neki jer otvoreno govorim i o nedostacima kriptovaluta, ali sam svakako uvjeren da su kripto (ili digitalne valute) budućnost financijskog svijeta. Ukratko, samo kripto nudi mogućnost potpune financijske slobode, a i radi prirode uglavnom deflatornih sistema kripto-valuta, nudi jedinstvenu priliku da novac kroz decentralizirane financije radi za vas.

Znam da moja prethodna rečenica zvuči jako nejasno, ali evo, kao prvi korak ka tom svijetu, predlažem svakom da kupi neku kripto valutu te ju zaključa u neki pametan ugovor (na nekoj stranici za decentralizirane financije) kako bi zaradio još kripto valuta. Po meni nema bolje škole nego kad si osobno u nešto involviran, a novac je jao dobar motivator pa eto, za početak predlažem svima da odvoje 10, 20, 30 eura. Ne treba biti puno.

 • ŽIN: U što ti investiraš osim u kripto?

Vedran: Najviše investiram u obitelj i prijatelje :), a potom i u kripto.

Ulazi li to u ono moje galantan sam, moram se pohvalit kako volim pomoći drugima, pa sam tako znao investirat neke manje iznose u druge ljude i njihove poslovne poduhvate. Osim što me to veseli, mislim da je to dobro i za moju budućnost jer nikad ne znaš što će ti se, kada i koliko vratiti. A statistički, ako investiraš u više toga, nešto ti se mora vratiti.

Ja sam odavno stava da je bitnije živjeti od kapitala, nego od rada pa tako i sve što još radim zapravo radim da u jednom trenu više ne bi morao raditi. Kripto se tu odlično uklapa u moju filozofiju jer do sada, bez obzira na svu neizvjesnost, volatilnost i sve sto se oko kripta općenito dešava, to je i dalje daleko najisplativija investicijska klasa u svijetu unazad zadnjih 10 godina.

Moram priznati da kada bih zaradio dovoljno da bi moje iduće investicije bile nekretnine, što bi reklo da i ja polako starim pa time težim sigurnijim lukama.

 • ŽIN: Kako uživaš u novcu? Voliš li više potrošiti na proizvode ili iskustva, putovanja, edukaciju ili nešto drugo?

Vedran: Da, volim uživati u novcu kojeg imam jer eto, nisam jedan od onih koji planiraju umrijeti sa brdo novaca na računu.

Što se trošenja tiče, u stanju sam potrošiti novac na svašta, ali recimo da nisam snob. Ne volim neke pretjerano skupe stvari poput nakita, satova, odjeće i sl. U tom kontekstu jedina slabost su mi automobili jer sam kao klinac odrastao uz postere Ferrari i Porsche automobila na zidu.

Da, volim i putovati pa zato kad putujem tu također ne štedim iako, nikad se ne vozim u business klasama jer meni je to bacanje novaca, a za kraj, potrošit ću uvijek na obitelj, dobru ekipu i zabavu.

 • ŽIN: Doniraš li svoj novac, ako da, na koji način?

Vedran: Iskreno, baš i ne. Čak sam škrt kad treba nekom tko prosi na cesti dat novac. Jednostavno ne dam. Eventualno ću dati nekom uličnom pjevaču ili sviraču, ako me baš dotakne. Ne znam zašto, ali izbjegavam doniranja. Imam neka negativna iskustva i stava sam da rijetko kad taj novac dođe do prave osobe ili se potroši na pravi način.

Ako daš nekom beskućniku novac, zapravo mu ne radiš ništa dobro jer se nikad neće mrdnut da se izvuče iz te situacije. Naravno, kad je baš neka posebna akcija gdje treba pomoći nekom djetetu, onda uplatim neki novac, ali to je to.

 • ŽIN: Koje si pogreške napravio do sada s novcem?

Vedran: Sve koje postoje 🙂

Greška za koju znam da ju svi radimo je da često znam potrošiti više novaca nego što bih trebao. Srećom, vremenom učim na svojim greškama pa danas znam puno bolje planirati unaprijed, iako moja urođena optimističnost i dalje uzima svoj danak kad su jako dugoročna planiranja u pitanju.

Zaključimo da sam i dalje sklon velikim rizicima kad je u pitanju trošenje, ali i investiranje.

 • ŽIN: Što bih volio da ti je netko rekao dok si bilo mlađi?

Vedran: Volio bih da mi je netko rekao kako će Facebook, Amazon i Bitcoin jednog dana vrijediti čitavo bogatstvo. Šalim se!

Evo, iskreno, ne znam. Možda to da će biti jako lijepih trenutaka, ali i jako teških i da se ne treba previše nervirati jer uz dovoljno truda, znanja i nešto sreće, sve se brzo može okrenuti za 180.

 • ŽIN: Što si naučio o novcu od svojih baka i djedova te roditelja?

Vedran: Jako dobro pitanje. Ja sam mišljenja da smo svi jako različiti pa tako i ja u usporedbi sa svojim roditeljima, djedovima i bakama. Od svih navedenih, jedino je moj otac zapravo bio jako poduzetan pa sam možda od njega naslijedio taj gen, ali za razliku od njega, ja sam puno više sklon riziku dok je on baš jako oprezan.

Što se učenja tiče, mislim da sam najviše naučio na svojim pogreškama, pa čak i na onima kad nisam slušao svoje roditelje, a možda sam trebao.

 • ŽIN: Što učiš svoju djecu o novcu i kako?

Vedran: Još ništa jer su moja djeca za sada još ipak premala da bi uopće razumjela koncept novca. Sin ima dvije godine, a kćer pet mjeseci, ali kad odrastu, učit ću ih da je novac bitan, ali ne najbitniji na svijetu.

 • ŽIN: Vizija našeg portala su Financijski neovisne žene – koja je tvoja poruka našim čitateljicama i čitateljima?

Vedran: Poručujem vašim čitateljicama, odnosno čitateljima da je danas možda lakše nego ikada zaraditi novac. Postoji niz programa koji pomažu mladima da krenu u nešto svoje, poticaja, investitora, raznih organizacija i fondova koji pomažu ljudima da pokrenu nešto, pa stoga – krenite.

Ja sam odavno stava da je raditi za nekoga, a ne za sebe i na sebi, najgori izbor kojeg možes napravit. Naravno, ništa nije crno-bijelo pa tako i poduzetništvo nije za svakog, ali svatko tko imalo razmišlja o toj temi – krenite i to odmah, sada!

To pogotovo vrijedi za žene koje su općenito navikle ovisiti o drugima. U tom pogledu i ženama nije nikad lakše nego sada krenuti raditi za sebe i na sebi.

Foto: Privatna arhiva Vedrana Vukmana

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Košarica
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.