Većina nas ima automobile i redovno ih vozimo. Automobili nam daju taj osjećaj slobode, brzine i pokretljivosti. No, tko od nas doista kritički procijeni je li nam je automobil isplativ prilikom kupovine?
Ova jednostavna računica će nam pokazati koliki je trošak automobile mjesečno:

12

Izračun je baziran na kupovini automobila putem leasinga u vrijednosti 150.000 kn (radi jednostavnosti izračuna) na rok od 5 godina (ili 60 rata). Učesće koje moramo dati prilikom nabavke automobila je 20% pa je za taj iznos izračunat oportunitetni trošak – odnosno koliko bismo zaradili da smo taj novac negdje uložili (fondovi, dionice ili sl.). Uzela sam (opet radi jednostavnosti) prosječni godišnji prinos od 5%. Napomena: ne zaboravite ovdje na zlatno pravilo o neprekidnim kamatama. 

Mjesečna rata leasinga je izračunata uz kamatnu stopu od 4% (EKS 4.40%) te iznosi 291 EUR mjesečno.

Tome je nakon toga dodan trošak obveznog i kasko osiguranja. Imamo i trošak redovnog godišnjeg servisa – pa zamjena i čuvanje guma, ulje, sitni materijal i ostalo.

Popravak automobila je dodan u simboličnom iznosu od 10 EUR mjesečno u nadi da, budući da je automobil novi, neće biti velikih trošpkova. Teško je procijeniti trošak goriva mjesečno i zasigurno će se razlikovati od vozača do vozača, ali za potrebe izračuna je korišten prosječni trošak od 90 EUR mjesečno.

Parkiranje u vecim gradovima je postalo stvarno značajna stavka pa je ovdje konzervativno procijenjen trošak od 30 EUR mjesečno.  

Kad sve zbrojimo, dolazimo do troška od 517 EUR mjesečno ili oko 3800 kuna. Ima tu jos skrivenih jednokratnih troškova (javnobilježnički trošak, trošak registarske tablice i sl.), ali vjerujem da nema potrebe dodatno komplicirati izračun. 

Ukoliko pretpostavimo da je prosječna cijena jedne taxi vožnje 50 kn, dobit ćemo podatak da možemo 78 puta mjesečno bezbrižno uzeti shared services uslugu koja ce nas dovesti točno na mjesto odredista/sastanka bez stresa traženja mjesta za parkiranje u prepunom gradu.

Ovdje bi zapravo trebali uračunati i oportunitetni trošak zbog uništavanja potpetica na neravnim nogostupima od mjesta parkiranja do mjesta sastanka. 🙂

Pješacenjem ili vožnjom bicikla (kad vremenske prilike dopuštaju) – puno doprinosimo svom zdravlju i boljem izgledu što nas s druge strane čini sretnijima/zadovoljnijima.

Očuvanje okolisa je također jedan od razloga zašto bismo trebali razmisliti koliko je razumno kupiti automobil.

Svi sjednemo u automobil kada i nema velike potrebe. Neke stvari bi se mogle obaviti i na noge što bi rekli Dalmatinci.

Imati automobil jest doista vrlo komotno i daje nam osjećaj veće slobode.

Nekima je i nužan zbog posla i obaveza, ali s malo truda mnogi od nas bi se mogli priviknuti na pješačenje, vožnju biciklom, gradski prijevoz ili prema potrebi sa samo dva klika pozovati uslugu prijevoza i dozvoliti da i drugi zarade svoju mjesečnu plaću. 

Ima puno razloga za i protiv kupovine automobila i sigurna sam da ćete donijeti odluku koja je najbolja za vas. This is just my two cents to your decision.   

Sretno s kupovinom/nekupovinom.

Piše: Ana Hajnal; ana.hajnal@gmail.com

Foto: Pexels

 

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori