Imaš CV u Europass formatu.

Nedostaje dio O meni.

U opisima poslova nema tvojih rezultata i uspjeha.

CV ti je duži od dvije stranice i ne sadrži ključne riječi iz oglasa za posao.

Ovo su neke od najčešćih grešaka u životopisima koje svakodnevno viđam već četiri godine. Osim nabrojanih stvari, još je nekoliko faktora koji utječu na kvalitetu tvog CV-a i hoćeš li primiti poziv na intervju. No, krenimo redom.

Napravite dvije vrste životopisa

Ne, nije dobro da u CV-u koji šalješ poslodavcima imaš navedeno apsolutno sve o sebi i svojoj karijeri. Dok poslodavac čita tvoj CV, zanima ga imaš li uvjete koji se traže. Zato napravi dvije vrste CV-a.

1. Osnovni CV

U njega bilježi svaki detalj o svojoj karijeri. Napiši sve aktivnosti s određenog posla, svaku edukaciju i položeni tečaj, sve meke vještine i programe koje znaš koristiti. Dobro je imati sve na jednom mjestu kako bi ti kasnije bilo lakše “izvući” one podatke koji su ključni za CV koji ćeš slati poslodavcima.

2. Personalizirani CV

Njega kreiraš i prilagođavaš oglasu za posao na koji se želiš javiti. Navedi samo one podatke koji su relevatni za obavljanje tog posla. To će ponekad značiti izostavljanje nekog posla (ako ih je bilo više) i fokusiranje da poslodavcu pružiš isključivo one podatke koji ga zanimaju.

Dizajn životopisa

Osim ako u oglasu nije navedeno da se traži Europass format, izaberi predložak (eng. template) koji ti se sviđa kako bi tvoj CV bio autentičan. Po potrebi promijeni boje tako da ga maksimalno prilagodiš sebi i svojoj osobnosti.

Struktura životopisa

Najčešće CV sadrži sljedeće naslove:

  • Osobni podaci – ime i prezime, adresa, privatni e-mail i broj mobitela
  • O meni – dvije do tri kratke rečenice u kojima je sažeto ono najbitnije iz oglasa. Već je na temelju njih poželjno da poslodavac zaključi da odgovaraš profilu zaposlenika kojeg traži.
  • Radno iskustvo – obrnuto kronološkim redom istakni radno mjesto pa tek onda ime poslodavca i vremenski period. Opise poslova napiši u natuknicama te, prije svega, navedi svoje rezultate i uspjehe. Koristi aktivne glagole i izbjegavaj one općenitog značenja (sudjelovanje, pomaganje, zadužena/odgovorna za…).
  • Obrazovanje – obrnuto kronološkim redom i punim nazivom navedi stečene titule, institucije i vremenski period. Ako imaš visoko obrazovanje, srednju školu nije potrebno navoditi.
  • Dodatno obrazovanje – edukacije koje su relevantne za budući posao navedi u istom formatu kao i kod obrazovanja.
  • Seminari i konferencije – predavanja, radionice, seminari i konferencije koje su relevantne za posao na koji se javljaš. Također, navedi obrnuto kronološkim redom.
  • Meke vještine – navedi oko pet vještina koje su navedene u oglasu za posao. Ako nisu, pogledaj slične oglase i vidi koje vještine se najviše puta spominju.
  • Računalne vještine – navedi one programe i razinu poznavanja koji su navedeni u oglasu ili, ako nisu, one koje smatraš da su neophodni za obavljanje posla na koji se javljaš.
 • Strani jezici – navedi jezike i razine poznavanja po Europassovoj klasifikaciji.
 • Volontiranje – obrnuto kronološkim redom navedi instituciju, vrijeme i svoju ulogu u volontiranju.
 • Nagrade i priznanja – obrnuto kronološkim redom navedi ime nagrade, od koga je dobivena, datum i svoju ulogu.
 • Hobiji – spomeni nekoliko hobija i aktivnosti kojima se baviš u svoje slobodno vrijeme..

Sadržaj životopisa

Koristi natuknice, ne rečenice. Neka ti oglas služi kao šalabahter. Podvuci sve ključne riječi i uvjete iz oglasa koje zadovoljavaš i upotrijebi ih u svojem CV-u. Kad poslodavac čita tvoj CV, traži ključne riječi iz oglasa kako bi zaključio da odgovaraš profilu osobe koju traži.

Oblikovanje teksta

Naslove možeš obojati u boju koja je već na predlošku, malo povećati ili podebljati kako bi se lakše snalazilo. Koristi neke od klasičnih fontova (Arial, Calibri, Times New Roman ili Verdana) te veličinu 11 ili 12.

Gramatika i pravopis

Nije legenda da su neki CV-jevi završili u smeću zbog nepoznavanja gramatike i pravopisa. Upotrijebi dostupne alate (spell check u Wordu ili ispravi.me) ili zamoli grammar nazi osobu da ti pregleda CV.

Koliko životopis treba biti dug?

Sve duže od dvije A4 stranice za personalizirani CV je predugačko. Sažet, kratak i jasan sadržaj velika su odlika kvalitetnog CV-a.

Kakvu fotografiju dodati u životopis?

Veliko NE selfijima, izrezanim slikama s ljetovanja i sa svadbe. Napravi kvalitetan poslovni portret, ali ne u foto studiju jer su to slike za osobne dokumente.

Pažljivo čitaj oglas i maksimalno prilagodi sadržaj CV-a onome što se traži. Nazovi ga Ime Prezime – Zivotopis i pošalji poslodavcu u PDF formatu.

Piše: Martina Raškaj, savjetnica za životopise i zapošljavanje; martina@mojnovicv.com

Foto: Unsplash

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori