Potaknuta člancima objavljenim zadnjih dana, pojavilo mi se pitanje vrijedim li ja manje samo zato što su mi roditelji pomogli financijski?

Iako je naslov bio nespretno postavljen, rijetko tko je primijetio da se protagonistica priče, uz to što je sagradila kuću, izborila za bolji posao, radila na sebi, napredovala i na kraju se osamostalila. Naprotiv, svi su primijetili samo da je dobila zemljište od roditelja, da su joj oni financijski pomogli i da joj je plaća rasla s vremenom.

Je li ona manje vrijedna radi toga što su joj roditelji pomogli da se osamostali? Je li manje vrijedan njen uspjeh što je bez kredita sagradila kuću? Jeli manje vrijedan njen uspjeh u poslu? Naravno da nije jer bi ona sve to uspjela i bez roditeljske pomoći, samo bi to nešto dulje trajalo.

Zapravo, bit je u nama samima, odnosno u onome što su nam naši roditelji dali puuuno prije potrebe za osamostaljivanjem, a to je odnos prema životu i prema novcu. Ukoliko imamo zdrav odnos prema životu i novcu, ukoliko su nam roditelji postavili zdrave temelje, tada nam je svaki cilj ostvariv.

Poznajem puno ljudi kojima su roditelji dali puno više od komada zemlje i nešto novaca za pomoć u izgradnji kuće, koji su imali sve što su poželjeli, a danas jedva krpaju kraj s krajem jer im nikad nije bilo dosta, jer su živjeli životom koji je bio preko vlastitih mogućnosti.

Poznajem i ljude koji u svojim 40-ima i dalje žive s roditeljima, nemaju obavezu raditi jer ih roditelji financiraju, ali svakodevno kukaju kako je teško živjeti u ovoj državi istovremeno ispijajući kave po kafićima.

Super je stvar imati roditelje koji ti mogu pripomoći kada ti je najpotrebnije u životu i to nije za osudu. I meni su moji roditelji pomogli i financijski i stambeno, a i pomažu mi svako ljeto čuvajući moju djecu. Pomaže mi i svekrva koja nam ostatak godine pomaže oko djece.

I znate što… Ne osjećam se neuspješno. Roditelji su mi dali vjetar u leđa kako bih što lakše ušla u utrku života, a na meni je da ostvarim svoje ciljeve. Najvažnije od svega, postavili su mi temelje za dobar i kvalitetan život te su me naučili da predanim radom i ulaganjem u svoje znanje mogu daleko stići. Nadam se da ću i ja sama uspjeti kao roditelj.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori