Često čitamo ili izgovaramo rečenicu: Vrijeme je novac. I sama sam ju znala često koristiti u razgovorima, pogotovo onda kad sam htjela biti pametnija ili mudrija. Sad znam da nisam imala pojma što zapravo znači da je vrijeme novac.

Vjerojatno je definicija popularne rečenice za svakoga individualna i tiče se njegovih životnih prioriteta. No jeste li se ikada zapitale što ona znači za vas? Za mene osobno ona danas znači jako puno. Zapravo, mislim da tek sada razumijem što znači to vrijeme i koliko je njegova vrijednost. Iz mog osobnog iskustva to znači sljedeće.

Moj suprug je prije dvije godine krenuo s privatnim poslom, neiskusan, nepripremljen. Posao sada ide super, ali još se razvijaju-i posao i moj suprug skupa s njim. Ja radim u državnoj ustanovi. No hvala Bogu i ja se razvijam i učim. Imamo djevojčicu od dvije godine koju nismo upisali u vrtić jer smo radno vrijeme mogli iskombinirati tako da je pola dana čuva suprug, pola dana ja. I zapravo sam presretna što smo si to mogli omogućiti, a i njoj. Značilo nam je iznimno puno to zajedničko vrijeme. No ona je sada već dovoljno velika i njeni se zahtjevi za interakcijom i aktivnošću povećavaju što značajno utječe na naše kapacitete. S obzirom na to da nismo pobornici crtića kao alternative, obavljanje najobičnijih kućanskih poslova poput kuhanja ručka ili usisavanja traje duplo duže nego prije. Jer naravno, mora i ona sudjelovati u tome. I sve bi to super bilo da nismo vremenski limitirani s obzirom na radno vrijeme i poslove. Svaki posao zahtjeva i neki dodatan rad, a uz nju je to teže izvedivo.

Upravo ovdje ključan pojam je vrijeme. Ne novac, vrijeme. Zašto vrijeme? Zato što nam sada samo 2 sata samoće znače više nego ikad prije. Zato što u dva sata koncentriranog rada i suprug i ja možemo obaviti puno više jer to želimo, ali i moramo. Zato što sada više cijenimo slobodno vrijeme i svaki trenutak tišine. Zato što nam treba to vrijeme da bi se ono kod moga supruga odrazilo pozitivno na posao kroz planiranje projekata, dodatnih ponuda, usluga i slično kada će to vrijeme u konačnici postati novac. Za mene osobno kao ženu i kao majku znači možda i više. Za mene je to vrijeme samo za mene, vrijeme kada sabirem mislim, želje, svoje potrebe i potrebe svoje obitelji. Poslagujem osobne resurse, maštam o realizaciji svojih želja i snova, vrijeme kada u svoju posebnu bilježnicu zapisujem sve ideje koje mi padaju napamet i koja mi pomaže da zadržim fokus na svemu što planiram realizirati i što se postupno i realizira. To je vrijeme kada znam i zahvaljujem što sam sada svjesna njegove vrijednosti. To je vrijeme kada ću se napuniti energijom da budem bolja sebi, svom suprugu bolja žena, a svom djetetu bolja majka.

Da, vrijeme jest novac. No jesmo li toga svjesne? Uzimamo li vrijeme za sebe? Jesmo li zahvalne na trenucima samoće i tišine? Onim trenucima kada možemo biti same sa sobom, vratiti se sebi? Zapitati se gdje smo sada i gdje idemo? Poštujemo li mogućnost da si uopće priuštimo vrijeme? Da donesemo odluku da uzmemo to vrijeme za sebe i odvojimo se malo od trčanja na posao, s posla, po dijete u školu ili vrtić, trčanje s kave na kavu, brzinsko kupovanje namirnica i razmišljanje o ručku koji tek treba skuhati? A da ne govorim o kućanskim poslovima ili o tome da i sebe trebamo dovesti u red, fizički, psihički, mentalno i duhovno..

Koliko vam sada znače ta dva sata? To neko vrijeme koje imate ili ste ga odlučile stvoriti za sebe? Koliko vam sada vrijede dva sata samo VAŠEG vremena? Neprocjenjivo, jel da?

A samo malo je potrebno da od tog malo stvorite puno i još više.

Moj početak osobnog razvoja krenuo je prije nekih pet godina i iz osobnog iskustva mogu reći da sam neiskusno i nesvjesno jako puno vremena nekvalitetno koristila. Kada na taj period života gledam s današnje perspektive mogu reći da sam bila potpuno nesvjesna svojih mogućnosti i vrijednosti vremena koje sam tada mogla koristiti za sebe. Danas kao majka mogu reći da vrijeme nije samo imenica koju smo učili u školi. Vrijeme je život, a način na koji trošimo i koristimo svoje vrijeme je način na koji živimo život. Pa kako onda želite živjeti? Protrčati kroz život ili lagano šetati i pritom uživati, disati punim plućima i svjesno u tome uživati?

Trošimo vrijeme na puno nebitnih stvari, a danas imamo dostupna znanja kako promijeniti fokus s nebitnog na bitno. Danas možemo odabrati biti svjesne. Hodati polako. Uživati u putu. Od malo vremena za sebe stvoriti još više vremena za sebe, ali i za druge lijepe stvari, situacije, okolnosti, ljude, uspomene.. Možda vrijeme i nije samo novac. Možda je baš vrijeme-sve.

Foto: Pixabay

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori