Tko voli prodavati? Rijetko tko, a posebno žene.

Mnoge žene koje poznajem vrhunske su stručnjakinje u svom području, imaju svoje tvrtke i apsolutno sigurno vladaju u stručnom smislu u svom području. I to je super! Imaju kvalitetu koja se danas stvarno cijeni.

Ono što se vrlo često događa jest da ta sigurnost nestane u sekundi kada svoju uslugu ili proizvod treba prodati klijentu. Zašto ne volimo prodavati i zbog čega nam se događa da unatoč znanju i stručnosti loše odradimo prodajni dio?

Strah od prodaje dolazi od odgoja

Vjerujem da je korijen (kao i za puno toga) u našem odgoju.

Obično su curice te koje stalno učimo da moraju biti skromne, ne isticati se previše, ne biti napadne, a još manje bezobrazne, ne biti glasne, ne, ne, ne… I to ostane negdje duboko u nama. Definitivno ne bi bilo mudro biti napadan i agresivan na prodajnom sastanku, no sve te opaske stvore u nama taj osjećaj da nije pristojno reći da smo dobre u tome što radimo i da to zato košta koliko košta te da neće pogriješiti kupnjom te usluge i proizvoda.

Budimo iskrene, koliko vas je spremno doći na sastanak samouvjereno s osmijehom na licu i reći točno te riječi klijentu? Pokušajte to reći sami sebi u ogledalo. Kada god ovakvu vježbu radim na prodajnim radionicama količina stresa i nervoze koja se može osjetiti u prostoriji mogla bi se rezati nožem. Sudionice bi najradije izašle i pobjegle glavom bez obzira. A sve što trebaju je reći što rade, da su odlične u tome i da to vrijedi xy kuna. I to opušteno i potpuno samouvjereno. Ima naravno i onih koje to naprave bez problema, ali većina umire od muke.

Naše tijelo svim silama se bori s onim što je duboko ukorijenjeno i ono što bi voljeli da jest i onda kombinacija koju dobijemo kao rezultat jet trema, nesigurnost, nefokusiranost i vrlo lako će nas i lošiji pregovarač zbuniti, izvrtiti i na kraju ne kupiti ili još gore – kupiti za nikakve novce pa ćemo se naraditi za kikiriki i još više bildati svoje slabo samopouzdanje.

A vi?

Još uvijek na sastancima progovara ona mala djevojčica koja MORA biti pristojna i skromna ili ste ju spremni prisiliti na odrastanje i jačanje u potpunu poslovnu ženu koja zna što želi, koliko vrijedi i zna to REĆI?

Foto: Ingram Image

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Želiš li 12-tjedni financijski izazov kako bi naučila bolje upravljati svojim financijama?

Prijavi se na naš newsletter i šaljemo ti ga na e-mail!


Košarica

zatvori