Žene su manje sklone riziku, nesigurnije u svoje odluke i trebaju sigurno okruženje za razgovor i edukaciju o financijskim proizvodima

Sada je više nego ikad važno štedjeti i ulagati svoj novac, a zašto je pritom ključna segmentacija po spolu, objasnila je Ivana Gažić, predsjednica Zagrebačke burze u panelu koji je vodila osnivačica Žene i novac projekta Kristina Ercegović u zagrebačkoj Eateriji.

Iako burzovna tradicija postoji godinama, žene su se tek zadnjih pedesetak godina upustile u visoko obrazovanje, pa djelomično i u investiranje. Upravo industrija auto-osiguranja prva shvatila koliko je bitno prilagoditi marketinške aktivnosti i ženama, a ne samo muškarcima kao što se do sad mislilo.

Ključno je i obrazovati svoje zaposlenike

Isto tako, financijske institucije, trebale bi, uz sve mogućnosti koje pružaju nove tehnologije, a jedna od njih je i potpuna individualizacija, personalizirati financijske proizvode te, vrlo važno –  obrazovati svoje zaposlenike kako komunicirati upravo sa ženskim dijelom klijenata.

ESG: Drugačiji pristup ženama kod odluke o ulaganju

Ivana Gažić istaknula je tzv. ESG (Environmental, Social, Governance) kao ključan faktor prema kojem bi se trebale orijentirati sve kompanije, a ponajviše financijska industrija – Ova kratica se ne odnosi samo na kompanije koje zagađuju okoliš. Ovdje je, možda najvažnija komponenta upravo dio Social i Governance. One govore kako se treba odnositi prema društvenim skupinama, u našem slučaju ženama te, budući da su žene obrazovanije nego ikad u prošlosti, bitno im je da ulažu u one proizvode s kojima dijele iste vrijednosti. Iako ne postoji razlika u sposobnosti upravljanja, potreban je drugačiji pristup ženama naspram muškaraca.

Žene su nesigurnije kad je u pitanju ulaganje te se teže odlučuju na isto zbog manje sklonosti riziku. Nužno je da financijske institucije razumiju dotične razlike te segmentiraju svoje klijente prema spolu.

Tako bi, primjerice, ženama trebalo ponuditi sigurno okruženje u kojem bi se bez ustručavanja mogle raspitati o svim pogodnostima pojedinih financijskih proizvoda te im omogućiti više izvora edukacije, naročito o pasivnim investicijama.

Ivana Gažić i Kristina Ercegović, zajedno s publikom u kojoj su bili/e jedni/e od vodećih stručnjaka i stručnjakinja za (poslovne) financije, poput Hajdi Ćenan, Mirne Marović i Hrvoja Serdarušića, zaključile kako se ženama treba pristupiti na prilagođen način, ponuditi im drugačije financijske proizvode nego muškarcima i osigurati kvalitetnu internu edukaciju u financijskim institucijama.

Foto: Žene i novac

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Želiš li saznati kako poboljšati svoju financijsku situaciju?

Prijavi se na naš newsletter i šaljemo ti besplatan vodič na e-mail!


Košarica

zatvori