Zelena ekonomija – pojam s kojim se svakodnevno suočavamo, ali i pojam za koji nismo uvijek sigurni kako ga konkretno uključiti u naše živote i poslovanje.

Što je zelena ekonomija?

Termin je prvi put upotrijebljen u izvješću Blueprint for a Green Economy 1989. godine u Velikoj Britaniji, a svoju današnju definiciju je dobio 2011. godine od Programa Ujedinjenih naroda za okoliš.

Ukratko, radi se o ekonomiji koja rezultira poboljšanom ljudskom dobrobiti i društvenom jednakošću uz značajno smanjenje rizika za okoliš i daljnje okolišne degradacije. Naglasak zelene ekonomije bazira se na: smanjenoj emisiji stakleničkih plinova, klimatskim promjenama, korištenju obnovljivih izvora energije, ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji, većoj energetskoj učinkovitosti, gospodarenju otpadom i recikliranju resursa, te razvoju zelenih tehnologija i arhitekture.

3 sektora zelene ekonomije

Kako i definicija kaže, tri su osnovna sektora u kojima zelena ekonomija sudjeluje: društvo, okoliš i ekonomija. Sva tri su usko povezana kako bi se stvorio ekonomski rast koji nema štetan utjecaj na okoliš i društvene nejednakosti.

Tim načelima se vodi i Europska komisija koja kroz brojne fondove i smjernice omogućava zemljama članicama razvoj novih zelenih tehnologija koje će onda generirati poslovni rast poduzetnika i biti okosnica politike zapošljavanja.

Jedan od takvih programa EU je i Obzor Europa koji prepoznaje pametan, održiv i uključiv rast, razvija resursno učinkovito, zelenije i konkurentnije gospodarstvo, a istovremeno pruža visoku razinu zaposlenosti, produktivnosti i društvena kohezija. Fokus programa EU za istraživanje i inovacije u okolišu temelji se na izazovima, financirajući cijeli ciklus istraživanja i inovacija.

Zelena ekonomija vs. mali i srednji poduzetnici

I, sad se vjerojatno pitate, zašto ja sad tu govorim o nekom znanstvenom programu, a vi ste samo mali poduzetnik ili mali poljoprivrednik koji radi i plasira svoje proizvode u Hrvatskoj?

Upravo malo i srednje poduzetništvo je jedan od pokretača gospodarstva koji igraju ključnu ulogu i u razvoju novih inovativnih projekata i tehnoloških rješenja. Drugim riječima, znanstvenici ne mogu bez vas, a ni vi ne možete bez znanstvenika!

Sinergija znanstvenog, privatnog i javnog sektora poznata još i kao triple helix je sasvim uobičajena u Europi, a vrijeme je i da hrvatski poduzetnici počnu koristiti blagodati takve suradnje.

Stoga ćemo ukratko opisati naše iskustvo rada na Horizon projektima, ali i navesti nekoliko interesantnih natječaja koji su planirani za 2021. godinu na razini Horizon Europe programa.

Horizon Europe program za poduzetnike

Naša tvrtka je 2013. počela s radom i odmah se uključila u pripremu projektnih prijedloga u okviru tadašnjih istraživačkih programa za financiranje. S obzirom na ekspertizu naših inženjera ali i misiju tvrtke, fokusirali smo se prvenstveno na natječaje vezane uz cirkularnu ekonomiju u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru s velikim naglaskom na projekte koji se tiču implementacije obnovljivih izvora energije i prijenosa znanja o europskim trendovima u poljoprivredi za naše poljoprivrednike. Od 2013. godine, pripremili smo cijeli niz projektnih prijedloga, a trenutno imamo aktivno i u provedbi 3 velika istraživačka projekta: NUTRI-2-CYCLE, FERTIMANURE i SEA2LAND. Samo za usporedbu, radi se o projektima koji traju tri do četiri godine, imaju po 20 do 25 partnera u konzorciju i čiji budžeti iznose oko 7 milijuna EUR po konzorciju.

Najveće zadovoljstvo u takvim projektima ipak predstavlja činjenica da svakodnevno imate priliku surađivati s istraživačima i inovatorima diljem Europe i činjenica da radite na razvoju novih tehnologija ili usluga koje će danas-sutra pomoći poljoprivrednicima i poduzetnicima diljem Europe. U većini tih projekata, uključeni smo kao jedan od glavnih partnera za pripremu poslovnih planova i modela te analizu stavljanja novih proizvoda na tržište.

Dakle, ukratko bih rekla da je naše iskustvo rada na Horizon projektima i više nego odlično te kontinuirano radimo na pripremi novih projektnih prijedloga, kako za našu tvrtku, tako i za druge klijente (uključujući i strana sveučilišta).

A sad par informacija o natječajima koji su u najavi za ovu i sljedeću godinu a koji su fokusirani na održivi rast i zelenu ekonomiju.

zelena-ekonomija

Ako se pronađete u nekom od njih, nemojte se dugo premišljati, već počnite brainstormati kako vi i vaša tvrtka možete pomoći Europi u savladavanju nekih od izazova vezanih uz održivi rast i zelenu ekonomiju. Ako niste sigurni kako i otkud krenuti, slobodno se javite i podijelit ću s vama svoje iskustvo i tips & tricks.

Foto: Pexels

Stavovi kolumnistica nisu stavovi uredništva portala Žene i novac.
Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori