Davnih 90-ih radila sam u jednoj od najboljih banaka u to vrijeme i jednog sunčanog  ponedjeljka dala sam otkaz i krenula u poduzetništvo. I evo, bilo je to baš negdje u ovo vrijeme prije punih 30 godina.

Sjećam se, u banci smo uvijek, osim što smo se trebale pridržavati propisanog dress codea, trebale imati uređenu frizuru, biti decentno našminkane i svakako imati pristojnu manikuru. Tada još nisu postojali trajni lakovi i gelovi koji nam danas ipak olakšavaju uređivanje, ali su nam ruke uvijek trebale biti uredne, bili nokti lakirani ili ne.

Nerijetko smo imale i edukacije o uređenosti na radnom mjestu kako bismo predstavljale banku u kojoj smo radile u najboljem svjetlu. Danas su takve edukacije rijetke ili ih uopće nema, a često su kod nas u većini djelatnosti jako potrebne.

U obitelji gdje je bonton, primjereno odijevanje i uređenost bila jedna od važnijih vrijednosti,  a što je obilježilo i moje odrastanje, danas mi je prirodno biti uređena iako sam to oduvijek radila zbog sebe jer sam se ja tada bolje osjećala. Moja mama je uvijek znala reći da ni smeće ne idem baciti ako nisam našminkana, a moj je odgovor uvijek glasio da nikad ne znam koga ću možda stresti u to vrijeme i da trebam uvijek biti spremna.

I jednom se to i dogodilo, bila sam nenašminkana i srela sam baš onoga koga nisam trebala sresti u tom momentu. 

Kao horoskopska vaga i nepopravljivi esteta, i danas nastojim uvijek biti uređena u skladu s mojim zanimanjem, osobnošću i godinama, a  posebno kada predstavljam svoj brend na poslovnom sastanku ili edukaciji. Ali dogodi se da ponekad odem i bez šminke na kavu s prijateljicama – jer se i tada tako dobro osjećam.

Moja misija je da kao učiteljica (još jedno od moje palete zanimanja) prenosim svoje znanje i iskustvo damama koje žele naučiti kako se urediti, biti samopouzdana, samosvjesna i dobro se osjećati predstavljajući  posao koji radimo i volimo.

Zato dame moje, uvijek trebate biti spremne i uređene. Nikad ne znate kada će uslijediti  nenadani poziv za kavu, ručak ili neki poslovni sastanak, a možda i neki iznenadni susret. Neke od mojih prijateljica imale su priliku  imati i osobno iskustvo što znači biti uređena i spremna te kako se tada i serotonin i dopamin dižu na najvišu razinu.

I drevne civilizacije koristile su šminku koja se nanosila radi tradicijskih i ritualnih obreda, a često su se bojala i  lica prilikom odlaska u lov, koja je služila i kao kamuflaža i kao zaštita.

U Egiptu je šminkanje u svrhu uljepšavanja bilo popularno kako među ženama, tako i među muškarcima, bez obzira na dob, a nerijetko su se šminkala i novorođenčad. S vremenom je šminkanje postala i egipatska tradicija. Preteća današnjeg eyelinera kojeg poznajemo, a koje obožavaju mlade djevojke, Egipćani su već tada nanosili na oči uokvirujući ih koristeći crni ugljen tzv kohl.

Prateći povijest, u jednom vremenskom razdoblju, šminka nije bila dozvoljena i njezina upotreba smatrala se sramotnom. No, žene su kao i uvijek pronašle rješenje i snalazile se na svoj način kako bi uvijek bile lijepe i njegovane. Ah, mi žene, uvijek se snađemo.

Šminka nam pruža nevjerojatno puno mogućnosti transformacija pa ju i danas neke žene koriste kako bi bile možda neka druga. Trenutno imamo prilike gledati na jednoj od komercijalnih televizija u zabavnom  programu sve mogućnosti transformacija koje šminka može učiniti. 

Sjećam se vremena kada je bilo u trendu biti našminkana kao Kim Kardashian, sve dame dolazile su k meni na šminkanje s njezinom fotografijom i željele su biti našminkane i izgledati kao ona. Danas je to ipak u manjoj mjeri. Sve više žena želi biti decentno našminkano, iako i dalje ima i djevojaka i žena koje svoj nedostatak samopouzdanja i samopoštovanja kompenziraju nanoseći na lice veće količine šminke.

Po pitanju znanja o šminkanju, uglavnom smo sve samouke jer nas kroz naše obrazovanje tome nitko nije naučio (osim ako se time ne bavimo profesionalno).

Danas u svijetu poduzetništva veliki broj tvrtki je u vlasništvu žena i većina žena susreće se s istim pitanjem – kako se pravilno poslovno odijenuti i našminkati kako bi kvalitetno predstavile tvrtku ili posao koji vodimo, a da pri tome budemo profesionalne? – jer mi smo i ogledalo naše tvrtke i posla koji obavljamo.

Vrlo jednostavno, prema svom osjećaju za taj dan, ali svakako poštujući i pridržavajući se propisanih pravila poslovnog odijevanja i šminkanja.

U strogo poslovnom svijetu odijevanja, uglavnom su zastupljene boje kao što su crna, antracit siva, svjetlo siva, tamnoplava i smeđa, koje se uglavnom nose u bankarskim, odvjetničkim i korporacijskim krugovima. Dosadašnja stroga pravila poslovnog odijevanja danas su ipak malo ublažena, pa se uz osnovne boje kombiniraju i neke od pastelnih boja koje su prihvatljive u poslovnom dress codeu.

Previše šminke na licu neprimjereno je za poslovni make-up look, ali isto tako i nimalo šminke nije baš pravi izbor za poslovnu ženu jer tim odabirom možemo poslati poruku kako baš i ne vodimo pretjeranu brigu o svom izgledu, što možda nekada i nije baš tako jer se, eto, možda, baš taj put nismo stigle našminkati iz nekog razloga. Poruku smo i nesvjesno poslale.

Kao što sve od nas nemamo isti tip kože, koju je vrlo važno njegovati u svim godišnjim dobima i iznutra i izvana, tako ni odabir make up-a ne može biti za sve isti – jer je svaka od nas različita i posebna sa svojom osobnošću.

Ali osnovna pravila make up-a, trebali bi svakako primjenjivati.

Pravila poslovnog make up-a

Osnovno pravilo manje je više vrijedi i dalje kako u svijetu odijevanja tako i u make up-u, posebno u poslovnom svijetu.

Prvenstveno je jako važno da njegujete svoju kožu u skladu sa svojim godinama, što znači da s pravilnom njegom treba krenuti već od ranije dobi kako bi nam to koža vratila u zrelim godinama.

Najčešća greška koju uglavnom žene rade je odabir neodgovarajuće nijanse pudera, a za svaki make up look dobra podloga je 90 % uspješnosti dobrog i svježeg izgleda.

Kako bi imali  smjernice kako se našminkati za odlazak na posao ili poslovni sastanak, evo primjera jednog jednostavnog poslovnog make up look-a koji bi svaka žena trebala poznavati.

Primjer jednostavnog make up-a

Nakon jutarnje higijene, na kožu nanesite svoju kremu koju inače koristite i pustite da ju koža apsorbira, kako šminka ne bi klizila s nje. Jedan od tips & tricks je da na kremu, prije nanošenja tekućeg pudera, lagano s velikim kistom na lice možete nanijeti i malo pudera u prahu kako bi make up bio čvršći i ukoliko nemate primer (koji se koristi prije nanošenja tekućeg pudera kako bi make up bio čvršći i postojaniji).

Odgovarajućim korektorom za područje oko očiju prekrijte podočnjake kako ne biste ostavili dojam da se niste dovoljno naspavali. Nanesite ga u tankom sloju i lagano ga utapkajte prstima da se ne bi kasnije uvukao u tanke linije oko očiju.

Nakon što ste napravili savršenu podlogu, s velikim kistom možete ponovno na cijelo lice nanijeti u tankom sloju puder u kamenu ili u prahu – jer ćete na taj način fiksirati podlogu.

U predjelu jagodica, nanesite malo rumenila u boji breskve, malo bronzera ako ga koristite i highlightera na veći dio obraza, ali ne previše, posebno ako su proizvodi jače pigmentirani.

Sve to dobro povežite kistom i  izblendajte ( u prijevodu  dobro osjenčajte).

Na kapke – nanesite neutralne nijanse sjenila (bež ili laganu boju marelice) u skladu s vašim godinama, osobnošću, bojom očiju i kose. Preporuka – ako imate zrelu kožu i djelomično već spuštene kapke, izbjegavajte sjajna sjenila ili šljokice na očima. Mat svijetle nijanse sjenila na očima dat će efekt svježine vašem licu.

Obrve svakako počešljajte s četkicom za obrve u smjeru rasta i lagano ih popunite olovkom ili sjenilom u nijansi koja odgovara vašoj prirodnoj boji obrva i originalnoj, prirodnoj boji kose. Ukoliko vam obrve budu pretamne i prenaglašene, možete odavati dojam vrlo stroge osobe. 

Na trepavice nanesite maskaru, a ako su ravne, možete ih prije maskare uviti s uvijačem za trepavice. Nakon što se maskara malo osuši, počešljajte trepavice spiralnom četkicom za trepavice kako biste skinuli grudice i višak maskare s njih da ne bi izgledale neuredno.

Na usnice možete kistićem za ruž nanijeti sjajilo ili vašu omiljenu boju ruža. Neutralne roskaste i koraljne boje preporučljive su za poslovni make up look.

A ukoliko ste hrabriji, možete se odvažiti i za nijansu crvenog ruža s kojom se najbolje osjećate, a koji svakako treba biti u skladu s vašom odabranom poslovnom odjećom i poslom koji obavljate ili tvrtku koju predstavljate.

Na samom kraju, šminku možete fiksirati posebnim sprejem za fiksiranje šminke kako bi bila postojana tijekom dana.

Ukoliko imate masnu kožu, uvijek u svojoj kozmetičkoj torbici možete imati posebne kozmetičke papiriće kojima ćete upiti višak masnoće koja može probijati ispod make up-a, a da pri tome ne obrišete šminku.

I voila !!! Poslovni make up look je gotov i spremni ste za osvajanje svih vrhova poslovnog svijeta.

Zvuči komplicirano? Ma nije, samo je potrebno malo truda i  vježbe pa to postaje svakodnevna, divna rutina.

A ako mislite da to nikada nećete savladati, upišite edukaciju ili radionicu gdje ćete savladati barem osnove make up-a.

Davno, netko je rekao da investicija u znanje uvijek daje najbolje kamate.

Kako se našminkati za online sastanke?

Danas živimo i radimo u vrijeme Covida te je većina tvrtki prešla na online poslovanje – većina webinara, konferencija i svih poslovnih događaja odvija se pred kamerama.

Vrlo je važno kako ste odjeveni i našminkani kada se nalazite ispred kamere jer (uglavnom iz neznanja) možete postići neželjeni kontra efekt i da vas zapamte prema vašoj odjeći ili šminci, a ne prema vašem znanju i iskustvu koje ste imali namjeru prenijeti, a što se može odraziti i na boju i ton vašeg glasa prilikom predavanja.

Prilikom odabira odjeće koja se nosi ispred kamera, važan je odabir boja, kao i šminka koja se koristi pred kamerama razlikuje se od standardne beauty rutine, prvenstveno zbog osvjetljenja i eventualnih sjena koje mogu prekrivati vaše lice.

I u televizijskoj šminci postoje pravila koja treba primjenjivati ukoliko želite biti profesionalni.

Ukoliko želite čuti sve o tome, svakako i dalje pratite portal Žene i novac.

Stay tuned, slijedi hit!

A do tada, javite nam kako se osjećate s vašim novim poslovnim make up look-om.

Foto: Unsplash

Novosti
Pretplatite se besplatno i primajte naše nove članke i popuste u inbox!
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

zatvori
Krenite tipkati da biste vidjeli postove koje tražite.

Košarica

zatvori
Scroll To Top